Ο κ. Κωνσταντίνος Καρράς (φωτό), Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων και Διανοουμένων Βάδης Βυρτεμβέργης απέστειλε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας την παρακάτω επιστολή:

foto2«Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Γερμανίας,
και Έξαρχε  Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνε,
Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Γερμανίας,

πριν 50 χρόνια, στις 5 και 6 Ιανουαρίου 1964, έγινε στην Ιερουσαλήμ μια ιστορική συνάντηση του Παναγιότατου Πατριάρχη κυρίου Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του 6ου, όπου, μεταξύ άλλων, είχε συζητηθεί και το θέμα του κοινού εορτασμού του Αγίου Πάσχα.

Ο Πατριάρχης είχε προτείνει να γίνεται ο εορτασμός του Πάσχα κάθε χρόνο τον Απρίλιο, και μάλιστα, την Κυριακή μετά το δεύτερο Σάββατο του μήνα Απριλίου ( σημ. Τρίτη Κυριακή). Οι Έλληνες της Γερμανίας και όλης της  διασποράς  είχαν χαιρετήσει αυτή την πρωτοβουλία του Πατριάρχη, βάσει της οποίας, οι Χριστιανοί σ’ όλον τον κόσμο θα εργάζονταν και θα γιόρταζαν επιτέλους όλοι μαζί την ίδια ημερομηνία το Άγιο Πάσχα.

Η υλοποίηση όμως αυτής της πρότασης καθυστερούσε και καθυστερούσε και καθυστερεί ακόμη. Οι πολυποίκιλες Ελληνικές Οργανώσεις έθεταν πάντα το αίτημα αυτό προς συζήτηση, εκεί που άρμοζε να τεθεί, και οραματίζονταν την άμεση λύση του. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αξιοποίησα προσωπικά όλες τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν.

Το 1996 και ύστερα από πρόταση των Ελλήνων Μελών της Επιτροπής Αλλοδαπών, διεξήχθη επί του θέματος συζήτηση στο Δήμο της Στουτγάρδης. Το Δημαρχείο, παρόλο που δεν ήταν αρμόδιο Όργανο για τέτοια ζητήματα, είχε δείξει κατανόηση και είχε προωθήσει το αίτημα (βλ. παρακάτω).

Το 2009 η Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων Βάδης Βυρτεμβέργης (ΕΕΕ.ΒΒ) έκανε μια ολοκληρωμένη μελέτη με  περισσότερα ιστορικά στοιχεία. Τότε η ΕΕΕ.ΒΒ είχε απευθυνθεί σε Σας, Σεβασμιότατε κ. Αυγουστίνε, για ενημέρωσή της επί του ανωτέρω θέματος, όπου και μας πληροφορήσατε, ότι καταβάλλονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης. Ο Πρόεδρος της ΕΕΕ.ΒΒ, κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι πριν δύο χρόνια, είχε μεταφέρει το αίτημα αυτό στον Παναγιότατο Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο. Το πρόβλημα παραμένει μεν ακόμη άλυτο, όμως η αρχή έχει γίνει.

Ύστερα από απόφαση του Πάπα Βενεδίκτου του 16ου, οι Καθολικοί της Ιορδανίας, της Παλαιστίνης, του Ισραήλ και της Κύπρου, γιόρτασαν το 2013 το Πάσχα μαζί με τους Ορθόδοξους. Αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό γεγονός. Το πρώτο βήμα έγινε. Το δεύτερο βήμα πρέπει να γίνει.

Το 2017, βάσει των ισχυόντων ημερολογίων Ιουλιανό και Γρηγοριανό, οι Χριστιανοί θα γιορτάσουν και πάλι μαζί το Άγιο Πάσχα. ΕΙΘΕ να ισχύει από το 2018 για όλους τους επί γης Χριστιανούς, μία και μοναδική ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ εορτασμού του ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ.

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Γερμανίας,
Υπέρτιμε και Έξαρχε  Κεντρώας Ευρώπης, κ. Αυγουστίνε,

Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε αυτή μας την επιθυμία στον Παναγιότατο Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο, τον καιρό της επίσκεψής του στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία, τρεις μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις:

1ον Το Ιουλιανό Ημερολόγιο, 2ον το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και 3ον η Πρόταση του Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Η ΕΕΕ.ΒΒ και όλοι οι Έλληνες της διασποράς θα δεχτούν καλόβουλα την οποιαδήποτε λύση. Όμως η ικανοποίησή τους θα ήταν μεγαλύτερη, αν, τελικά, οι δύο Εκκλησίες συμφωνούσαν με την πρόταση του Πατριάρχη Αθηναγόρα και καθιέρωναν μία ορισμένη ημερομηνία, π.χ., την τρίτη Κυριακή του Απριλίου, σαν κοινή ημερομηνία εορτασμού του Αγίου Πάσχα, για όλους τους Χριστιανούς!

Σας εύχομαι
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

Με μεγάλη εκτίμηση

Κωνσταντίνος Καρράς
Πρόεδρος ΕΕΕ.ΒΒ»

 

 

 

Το

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ