Με τον Πρόεδρο της Γερμανίας θα κηρύξει το πέρας της έκθεσης «Ολύμπια: Λατρεία, Μύθος, Αγώνες» στο Μουσείο Martin Gropius Bau, στην οποία χορηγός επικοινωνίας είναι και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ.

Επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χόακιμ Γκοκ. Οι δύο Πρόεδροι θα κηρύξουν το πέρας της έκθεσης «Ολύμπια: Λατρεία, Μύθος, Αγώνες» στο Μουσείο Martin Gropius Bau, στο Βερολίνο. Στην έκθεση χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ.

Όπως τόνισε στα εγκαίνια ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας, η Ελλάδα συμμετέχει σ΄αυτήν τη μεγάλη έκθεση με 564 εκθέματα από τα Μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως περισσότερα από εκατό εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, φωτίζοντας το σημαντικό σύγχρονο ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στην Ολυμπία.

Η σημασία της έκθεσης αυτής γίνεται αντιληπτή σε τρία επίπεδα. Καταρχάς, είναι η μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Ολυμπίας μέχρι σήμερα, σε όλον τον κόσμο. Κατά δεύτερον, είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας προσώπων και φορέων από πολλές χώρες, που δούλεψαν μαζί δείχνοντας στην πράξη πως ο πολιτισμός ενώνει και εμπεδώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, το ενωτικό μήνυμα της Ολυμπίας.

Τέλος, είναι σημαντική γιατί σε μια ταραγμένη εποχή στέλνει με ευκρίνεια ένα ισχυρό μήνυμα που θυμίζει πως ο «ελληνικός τρόπος» εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί τους λαούς του κόσμου. Θυμίζει τι έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο, πόσο έχει επηρεάσει τη φιλοσοφία, την τέχνη και τις επιστήμες. Δείχνει ξανά, με τον πιο εμβληματικό τρόπο, πως η Ελλάδα έγινε γνωστή για το ισχυρό πολιτισμικό αποτύπωμά της – κι αυτό δεν σκιάζεται από οικονομικά μεγέθη, ούτε απαξιώνεται. Υπάρχει, επιμένει και συνεχίζει να προσπαθεί και να εμπνέει. Κι αυτό, πιστεύω, είναι διαχρονικά το αληθινό μήνυμα της Ολυμπίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ