Κρίτων Αρσένης: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα στοιχεία για τους κινδύνους για την υγεία από την χρήση κινητών τηλεφώνων

Βρυξέλλες. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης σε συνεργασία με τις συναδέλφους του Michèle Rivasi (Γαλλία, Πράσινοι) και Frédérique Ries (Βέλγιο, Φιλελεύθεροι) φιλοξένησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδήλωση σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία και τη σύνδεσή τους με καρκινογενέσεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο ερευνητής David Gee από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA), ο Mats-Olof Mattsson επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τους αναδυόμενους και τους πρόσφατα εντοπισμένους κινδύνους για την υγεία (SCENIHR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και o Lennart Hardell από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Orebro της Σουηδίας το οποίο δημοσίευσε την πρώτη μελέτη που συσχετίζει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων με καρκινογενέσεις.

Με αφορμή την εκδήλωση οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις.

Κρίτων Αρσένης:

«Επιστημονικές μελέτες προειδοποιούν για τις καρκινογόνες επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, ιδιαίτερα στα παιδιά και τις εγκύους. Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν αντιδράσαμε έγκαιρα σε αντίστοιχες προειδοποιήσεις με τραγικά επακόλουθα για τη δημόσια υγεία. Υπό το φως της αρχής της προφύλαξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει το κοινό για τους τρόπους μείωσης της έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών, να προβεί σε μείωση των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και να ενθαρρύνει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων επιστημονικών μελετών για να εξετάσει περαιτέρω αυτές τις πρώτες προειδοποιήσεις.»

Michèle Rivasi:

«’Έχουμε ξεπεράσει πλέον τη φάση επαγρύπνησης σχετικά με την υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων. Οι εγκεφαλικοί όγκοι από τη χρήση των κινητών έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Από εδώ και στο εξής, δεν είναι η αρχή της προφύλαξης που πρέπει να εφαρμοσθεί, αλλά η αρχή της πρόληψης. Είναι πλέον καιρός για δράση. Οι ευρωπαϊκές συστάσεις πρέπει να αναθεωρηθούν και η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στα έμβια όντα πρέπει να αναπτυχθεί. Εκτός από τον καρκίνο ή την παιδική λευχαιμία, μερικές μελέτες δείχνουν τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε αυτές τις ακτινοβολίες με την ασθένεια Αλτσχάιμερ, τις διαταραχές ύπνου ή τα ψυχολογικά προβλήματα.»

Frédérique Ries, εισηγήτρια το 2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για “τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία”:

«Τα όρια της έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν έχουν αλλάξει στην Ευρώπη από το 1999. Εκείνη την εποχή, οι ασύρματες συσκευές (GSM, DECT, WIFI) δε χρησιμοποιούνταν σε καθημερινή βάση. Η επαναξιολόγηση του κινδύνου στις 31 Μαΐου από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ένα καλό νέο. Η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών. Δε μπορούμε να περιμένουμε ή να αναβάλουμε αυτές τις αποφάσεις για αργότερα.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ