Τεταμένες οι σχέσεις Άγκυρας Μόσχας μετά τα πυρά του συριακού στρατού κατά των δυνάμεων που είχε στείλει ο Ερντογάν να ενισχύσουν τα τουρκικά παρατηρητήρια γύρω από το Ιντλίμπ.Ουσιαστικά τρία από τα 12 φυλάκια της Τουρκίας έχουν περικυκλωθεί από δυνάμεις του Άσαντ που προελαύνουν για να καταλάβουν το Ιντλίμπ.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Μόσχα λέγοντας ότι είχε δώσει τις συντεταγμένες των δυνάμεων που δέχθηκαν τα πυρά. Κάτι που μέσω τηλεγραφήματος του πρακτορείου ΤΑΣ απορρίπτει η Μόσχα.

Ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον ρώσο ομόλογό του κ. Λαβρόφ και συζήτησαν για το θέμα χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας σήμερα στην Άγκυρα είπε ότι το μεγάλο βάρος για τον έλεγχο της επιθετικότητας των δυνάμεων του Άσαντ είναι στην Μόσχα.

Η συμφωνία του Σότσι έχει καταρρεύσει

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγορεί τον Ερντογάν που πραγματοποίησε το ταξίδι στην Ουκρανία παρά την επίθεση που ακολούθησε την εξαγγελία της Ουκρανίας ότι πρόκειται να λάβει στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 τούρκοι στρατιώτες.

Οι κηδείες των 8 που γίνονται από σήμερα στην Τουρκία σίγουρα διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό και στο εσωτερικό. Ήδη αναλυτές που τονίζουν ότι η συμφωνία του Σότσι έχει καταρρεύσει, συζητούν για την πολική της επόμενης μέρας στη Συρία. Για το αν θα πρέπει να ανασυνταχθούν σε κοντινότερα σημεία των συροτουρκικών συνόρων οι δυνάμεις που βρίσκονται εκεί ή αν θα ακολουθηθεί μια πιο σκληρή γραμμή παρά την κατάρρευση του modus vivendi που υπήρχε με την Ρωσία. Εξ άλλου και ο κ. Τσαβούσογλου σήμερα δήλωσε ότι η διαδικασία της Αστάνα και η συμφωνία του Σότσι έχουν υποστεί πλήγμα.

Το μόνο σίγουρο πάντως τώρα είναι ότι η κατάσταση μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και της Άγκυρα στο Ιντλίμπ δεν έχει σταθεροποιηθεί και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι μετά από πυρά ανταπόδοσης έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 76 σύροι στρατιώτες.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ