Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου, Οικονομολόγος,
egerssi@otenet.gr.

Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συνεχίζει να κάνει καθημερινά τα ίδια τραγικά λάθη με τις αλόγιστες αποφάσεις της.

Αποφάσεις που ζημιώνουν την χώρα και αντί να δημιουργούν όραμα και προϋποθέσεις ανάτασης της δεινής οικονομικής κατάστασης που διερχόμαστε από την ημέρα υπαγωγής της Ελλάδος στους όρους του επαχθούς μνημονίου, βυθίζει την Ελληνική κοινωνία στην άβυσσο των άθλιων επιλογών της.

Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποθήκευσε το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών των Ελλήνων, υπογράφοντας την Διεθνή συνθήκη (μνημόνιο) της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, δηλαδή των διεθνών τοκογλύφων και κερδοσκόπων χωρίς καν να την διαβάσει. Διότι μετά ένα χρόνο έχουν καταστεί πλέον κατανοητοί από όλους μας οι επαχθείς όροι του. Οι οικονομικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών από την ημέρα ψηφίσεως του μνημονίου είναι αποφάσεις τριτοκοσμικές και οδήγησαν μέσα σε ένα χρόνο από την εφαρμογή του, σε πλήρη μαρασμό και εξαθλίωση την μεσαία αστική τάξη που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας και τον αιμοδότη της οικονομίας μας, αφήνοντας ανέγγιχτους τους έχοντες και κατέχοντες.

Είναι ανήμποροι μετά από ένα χρόνο να τιθασεύσουν την φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή και το παραεμπόριο. Έτσι το δημόσιο μη μπορώντας να αυξήσει τα έσοδά του καταφεύγει σε σπασμωδικές φοροεισπρακτικές αποφάσεις, όπως οι τρείς διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ των καταναλωτικών αγαθών προκειμένου να επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία.

Όμως και ο πιο αδαής πολίτης περί των οικονομικών γνωρίζει πως με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ δεν αυξάνονται τα έσοδα, γιατί απλά περιορίζεται η κατανάλωση στα απαραιτήτως αναγκαία και ταυτόχρονα μεγαλώνει η φοροδιαφυγή.

Μέσα λοιπόν σε ένα πλαίσιο φοροεισπρακτικών μέσων, η Κυβέρνηση προς υποτιθέμενη αύξηση των εσόδων της και των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, σκέπτεται να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές που προκύπτουν από τους τόκους των στεγαστικών δανείων.

Στην πατρίδα μας πρωτεύον μέλημά μας είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα «κεραμίδι» πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας προκειμένου να στεγάσουμε τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στον τομέα της ιδιοκατοίκησης.

Αυτό το όνειρο σκέπτεται αυτή η κυβέρνηση να το αφαιρέσει από τον λαό της, παραγνωρίζοντας επιπρόσθετα, ότι ένα τέτοιο μέτρο θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, μέσω της οποίας ζουν πολλά επαγγέλματα που ήδη βρίσκονται στο ναδίρ των δραστηριοτήτων τους. Κατά αυτόν δε τον τρόπο θα αυξήσει και τα ποσοστά ανεργίας που ήδη έχουν εκτιναχτεί σε ποσοστό άνω του 15%.

Αντί λοιπόν να προσφέρει επιπλέον φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας κυρίως νέων ζευγαριών, μέσω στεγαστικών δανείων, με ευμενείς όρους, σκέπτεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει πάθει πλήρη παράκρουση, γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τις χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ντίνου Ρόβλια, στην συνέλευση της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων που γεμάτος αισιοδοξία είπε: «εντός δωδεκαμήνου θα ανακάμψει η οικονομία».

Επειδή θεωρώ πως η Κυβέρνηση γνωρίζει, πως από το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» μέχρι της γενικευμένης πλέον πτώχευσης του λαού μας η απόσταση «απέχει παρασάγγας», προτρέπω τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπακωνσταντίνου, να προσφέρουν την μεγαλύτερη υπηρεσία προς την πατρίδα και τον λαό της με την άμεση παραίτησή τους και την προσφυγή στις κάλπες από την στιγμή που δεν έχουν καμία νομιμοποίηση για όσα πράττουν εις βάρος του Ελληνικού λαού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ