Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος, πολιτικός επιστήμων – διεθνολόγος*.

Με αφορμή τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα μας και μετά και τις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Γαλλία που προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, ολοένα και περισσότερο παγιώνεται η εκτίμηση ότι στις σύγχρονες κοινωνίες ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων παίζουν καταλυτικό ρόλο.

Στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Αν οι Δήμαρχοι κυβερνούσαν τον κόσμο/ If Mayors ruled the world», ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στην Ν. Υόρκη Βέντζαμιν Μπάρμπερ, εξυμνεί το ρόλο των πόλεων στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι και φυσικά των Δημάρχων που τις διοικούν. Η ανθρωπότητα ξεκίνησε τη δημοκρατική της πορεία από την πόλη, της αρχαίας Ελλάδας, ο Αριστοτέλης εξυμνεί τον πολίτη και το ρόλο του και ο καθηγητής Μπάρμπερ τονίζει το ρόλο των πόλεων πριν τα έθνη-κράτη. Η Κων/πολη, η Ρώμη, η Αθήνα, η Αλεξάνδρεια προϋπήρχαν της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Στις πόλεις γεννήθηκε η έννοια του πολίτη, του πολιτισμού και της δημοκρατίας, ενώ αποτελούν σήμερα βασικό εργαστήρι πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών καινοτομιών.

Στον πλανήτη σήμερα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δηλαδή περί τα 3.5 δις των ανθρώπων ζει στις πόλεις και ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες το 78%. Οι πόλεις και ιδιαίτερα οι Δήμαρχοι σήμερα καλούνται να δώσουν πρακτικές λύσεις σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες όπως η ανεργία, η εγκληματικότητα, η εκπαίδευση, η υγεία, τα απορρίματα, η μετανάστευση, οι φυσικές καταστροφές αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Οι Δήμαρχοι είναι πραγματιστές λέει ο Μπάρμπερ, πρακτικοί και εξετάζουν τα προβλήματα χωρίς ιδεολογικές παραμέτρους και πρέπει να πείσουν τους πολίτες με τα έργα τους. Στο βιβλίο του σκιαγραφεί πολλά πορτραίτα δημάρχων που ξεχώρισαν με την παρουσία τους και το έργο τους στην λειτουργία των πόλεων τους μεταξύ άλλων του Τζουλιάνη και του Μλούμπεργκ στη Νέα Υόρκη, του Τζόνσον στο Λονδίνο, του Λουτζκόφ στη Μόσχα και του Σούστερ στη Στουγκάρδη.

Ήδη παγκοσμίως δήμοι ανταλλάσουν τις εμπειρίες καλών πρακτικών μέσω περιφερειακών και παγκοσμίων δικτύων πόλεων όπως του United Cities and Local Governments, της Ευρωπαϊκής Συνόδου Δημάρχων, του Citynet στην Ασία, ή του συνασπισμού πόλεων C-40 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς το 80% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως δημιουργείται στα αστικά κέντρα.

Αντίστοιχη αναλογία μπορεί να υπάρξει για τον δικό μας αυτοδιοικητικό χώρο μιας και πολλοί δήμαρχοι έχουν βάλει σφραγίδα τους σε σειρά πόλεων τόσο στο παρελθόν αλλά και σήμερα. Το ζητούμενο πλέον σε εποχή κρίσης, μετάβασης και μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων είναι οι επόμενοι δημοτικοί άρχοντες να μπορέσουν με την προσωπικότητά τους να δώσουν λύση στα καθημερινά προβλήματα της πόλης και των πολιτών. Οι εποχές δεν απαιτούν δημάρχους καλά παιδιά πλέον αλλά ανθρώπους που θα τολμούν, θα έχουν όραμα, θα συντονίζουν και θα μετατρέπουν την πόλη τους σε μια κοινωνία που θα βοηθά πρωτίστως τον πολίτη στην καθημερινότητά του, δήμαρχοι που θα είναι προσηλωμένοι στην υπηρεσία των πολιτών τους και των αναγκών τους.

Στο χέρι μας είναι.

*υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Ηράκλειο Αττικής με το συνδυασμό «Ηράκλειο- Ανθρώπινη πόλη/ Νίκος Μπάμπαλος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ