Γράφει η Θωμαϊς Παριανού

Την Πέμπτη 4/11/2010, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αλβανική Πρεσβεία , ενάντια στην δολοφονία του Χειμαρριώτη Αριστοτέλη Γκούμα και τις συνεχείς καταπατήσεις των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες από Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Πάτρα, Λάρισα κ.α. Επίσης συμμετείχαν Ελλαδίτες και ομογενείς που είναι ευαισθητοποιημένοι στα δεινά των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, όπως Κύπριοι και Πόντιοι. Παρόν επίσης έδωσε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Χρυσόστομος Δήμου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν Ελληνικές και Βορειοηπειρωτικές σημαίες και πανό, με συνθήματα όπως «Αλβανία σεβάσου τις υπογραφές σου. Τα δικαιώματά μας δεν είναι χαλί για να τα πατάς», «Θέλουμε απογραφή με βάση την εθνικότητα και την θρησκεία», «Η Ελληνικότητα της Β.Η./ρου δεν διαπραγματεύεται», «Απαιτούμε εφαρμογή του πλαισίου» κ.α. Φώναζαν συνθήματα υπέρ της Βορείου Ηπείρου, όπως «Ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα», «Τέλη ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Αντεπίθεση, Εθνική Αντίσταση» κ.α. Μετά το πέρας των ομιλιών, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στην Κηφισίας και τέλος η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο Πρόεδρος της Κ.Α.Β.Η. Δ.Περδίκης, ο Β.Η./κής καταγωγής πολιτικός Μπάμπης Καραθάνος, ο Πρόεδρος της ΝΕ.Ο.Σ. Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, το Προεδρείο και τα Μέλη της Νε.Β., καθώς και Πρόεδροι και Μέλη διαφόρων Β.Η./κων Οργανώσεων και Συλλόγων. κ.α.

Οι διαδηλωτές αρχικά είχαν μαζευτεί έξω από την Αλβανική πρεσβεία, όπου ο Πρόεδρος την Νε.Β. Θεοφάνης Καλυβιώτης, εξέθεσε τα προβλήματα των Β.Η./των και διάβασε ψήφισμα, το οποίο επιδόθηκε στον Αλβανό Πρέσβη, και το οποίο ζήτησαν να κοινοποιηθεί, εν συνεχεία, στον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Αλβανό Πρωθυπουργό και να διαβαζόταν και στην Αλβανική Βουλή.

Κείμενο ψηφισμάτος

Η ακολουθούμενη πολιτική του Αλβανικού Κράτους έναντι της ΕΕΜ αποδεικνύει πως στόχος του είναι ο ξεριζωμός των Β.Η./των από τις πατρογονικές τους εστίες. Η παραβίαση κάθε αρχής δικαίου των διεθνών κανόνων δικαίου περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελεί μία παγιωμένη κατάσταση για την Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας.

Το Αλβανικό Κράτος αρνείται συστηματικά να σεβασθεί το ίδιο του το Σύνταγμα και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της σύμβασης – πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποίαν υπέγραψε, προσχώρησε και κύρωσε. Αποκορύφωση του εχθρικού κλίματος που καλλιεργείται κατά της Μειονότητας αποτέλεσε η στυγερή δολοφονία του αδικοχαμένου συμπατριώτη μας Αριστοτέλη Γκούμα από την Χειμάρρα, στις 12 Αυγούστου. Τον δολοφόνησαν, επειδή μιλούσε Ελληνικά, επειδή ασκούσε ένα δικαίωμα που το ίδιο το Αλβανικό Κράτος του κατοχυρώνει με το άρθρο 20 του Συντάγματος [την αρχή της ισότητας των Μειονοτήτων και την ελεύθερη άσκηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, σχετικά με την γλώσσα, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους]. Ειδικότερα, το ως άνω άρθρο ορίζει :

«Τα άτομα που ανήκουν σε Εθνική Μειονότητα είναι ίσα, ενώπιον του Νόμου, ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους. Έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς απαγόρευση ή υπαγόρευση τα προσδιοριστικά της καταγωγής τους γνωρίσματα, πολιτιστικά, θρησκευτικά και γλωσσικά. Έχουν δικαίωμα να τα διαφυλάξουν και αναπτύξουν αυτά, να διδάξουν και να διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα, όπως και να συνέρχονται σε ενώσεις, ή συλλόγους για την προάσπιση των συμφερόντων τους και της εθνικής τους ταυτότητας».

Επιπλέον, ενόψει της κατοχύρωσης των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων, υπογράφθηκε η Σύμβαση – Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης του 1995, η οποία αναφέρεται σε δικαιώματα ατόμων που ανήκουν σε Εθνική Μειονότητα και η εφαρμογή των αρχών που πραγματοποιείται, μέσω εθνικών νομοθεσιών. Η Αλβανία έχει υπογράψει και έχει προσχωρήσει στην ως άνω σύμβαση, την οποίαν κύρωσε, αναλαμβάνοντας έτσι την υποχρέωση – δέσμευση α] να εγγυάται σε κάθε πρόσωπο που ανήκει στην Ελληνική Μειονότητα, το δικαίωμα της ισότητας ενώπιον του Νόμου και ίσης προστασίας από τον Νόμο, β] να υιοθετεί τα κατάλληλα μέτρα για την προαγωγή πλήρους και πραγματικής ισότητας σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής μεταξύ των προσώπων που ανήκουν στην ΕΕΜ και των Αλβανών, γ] λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν τα πρόσωπα της ΕΕΜ, να καλλιεργεί τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στους Β.Η./τες και δη στην ΕΕΜ να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τον πολιτισμό τους, καθώς και να διαφυλάξουν τα κυριότερα στοιχεία της ταυτότητάς τους, που είναι η θρησκεία, η γλώσσα, οι παραδόσεις και η πολιτιστική τους κληρονομιά.

Στο άρθρο 10 παρ.3 της Σύμβασης, με το οποίο αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ατόμων της ΕΕΜ να πληροφορούνται στην γλώσσα τους, την οποίαν και κατανοούν, υπάρχει ρητή δέσμευση του Αλβανικού Κράτους, ως προς τις γεωγραφικές περιοχές σημαντικής παραδοσιακής εγκατάστασης της ΕΕΜ, ως προς την αναγραφή των τοπικών παραδοσιακών ονομασιών, δρόμων και τοπογραφικών διευθύνσεων και στην μειονοτική γλώσσα, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Στα πλαίσια αναλογικής εφαρμογής των αρχών που θέτει η ως άνω σύμβαση, απορρέει και η δέσμευση του Αλβανικού Κράτους να παρέχει στους Έλληνες Β.Η./τες, στις περιοχές εγκατάστασης της ΕΕΜ, να ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμα να ενημερώνονται στην μητρική τους γλώσσα, από την Δημόσια Διοίκηση, να λαμβάνουν δίγλωσσες βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και άλλα δημόσια έγγραφα, που τους αφορούν, εκδοθεισόμενα από τις δημόσιες υπηρεσίες της Αλβανίας, δηλ., στην επίσημη γλώσσα, την Αλβανική και στην Ελληνική, αναγνωρισμένο δικαίωμα των ατόμων που ανήκουμε στην μειονότητα. Στα πλαίσια αναγνώρισης του δικαιώματος χρήσεως του επωνύμου, ονόματος και πατρώνυμου στην Ελληνική μειονοτική γλώσσα, καθώς και στα πλαίσια της επίσημης αναγνώρισης από το νομικό σύστημα της Αλβανίας.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε την Αλβανική Πολιτεία, πέραν της τυπικής και θεωρητικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της ΕΕΜ,

  1. Να προβεί στην ουσιαστική κατοχύρωσή τους και εφαρμογή των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ειδικότερα να προβεί στην καταδίκη οποιασδήποτε πράξης που αποτελεί μορφή ρατσισμού και διάκρισης, ως προς την ΕΕΜ. Στα πλαίσια δε, αυτής της καταδίκης, ζητούμε την διεξαγωγή δίκαιας δίκης, χωρίς διάκριση εθνικότητας και γλώσσας, για την άδικη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, ώστε να τιμωρηθούν πραγματικά οι ένοχοι.
  2. Να εισάγει την Ελλ. Γλώσσα στην δημόσια διοίκηση, στις μειονοτικές περιοχές.
  3. Να προβεί στην αναγραφή των τοπικών παραδοσιακών ονομασιών, δρόμων και τοπογραφικών ενδείξεων στην Ελληνική γλώσσα και σε όλες τις περιοχές, με σημαντική παραδοσιακή εγκατάσταση της ΕΕΜ.
  4. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ΕΕΜ , προκειμένου να ασκηθούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους προς διδασκαλία, εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση στην μητρική γλώσσα, σε όλα τα επίπεδα και βαθμούς εκπαίδευσης.
  5. Τα παραπάνω κατοχυρωμένα δικαιώματα να αναγνωρισθούν και να εφαρμοσθούν και στις περιοχές, στις οποίες το Ελληνικό στοιχείο έχει σημαντική παρουσία, αλλά δεν εντάσσονται εντός των μειονοτικών ζωνών. Επίσης διεκδικούμε: 5] Να σταματήσουν οι καταπατήσεις και οι υφαρπαγές της γης των Ελλήνων ομογενών, οι οποίες γίνονται με αμφιβόλου γνησιότητας έγγραφα και δίκες, τις οποίες θα παραβιάζεται κατάφορα η αρχή της δίκαιας δίκης.
  6. Να αυξήσει τα μέτρα προστασίας στην ΕΕΜ, καθώς πληθαίνουν, όλο και περισσότερο τα κρούσματα κλοπών και επιθέσεων στους απροστάτευτους κατοίκους, οι οποίοι υποχρεούνται να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις περιουσίες τους.

Συμπατριώτες, συγχαρητήρια για την συμμετοχή σήμερα εδώ, αυτό είναι μόνο μία αρχή. Βασιζόμαστε σε νομικά πλαίσια και θα πρέπει όχι μόνο εδώ, αλλά να πάμε στον τόπο μας να κάνουμε κάτι. Εδώ να είναι μόνο η αρχή και ελπίζουμε να συνεχίσουμε εκεί πέρα. Συγχαρητήρια για όλους που είναι εδώ. Περιμέναμε πολλούς περισσότερους, αλλά σημασία έχει ότι είμαστε αυτοί εδώ και παλεύουμε μέρα – νύχτα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Ευχαριστούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ