Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με αντιπροσωπεία των AHI, AHEPA και Jewish American Organizations στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, 15.1.2014, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπείες από το Αmerican Hellenic Institute, τους AHEPA και τους Jewish American Organizations. Συγκεκριμένα δέχθηκε τους:

από το American Hellenic Institute:
– κ. Nick Larigakis, Πρόεδρο,
– κ. James Lagos, Αντιπρόεδρο,
– κ. Kostas Alexakis, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και
– κ. Peter Bota, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

από τους AHEPA
– κ. Anthony Kouzounis, Ανώτατο Πρόεδρο,
– κ. Basil Mossaides, Εκτελεστικό Διευθυντή,
– κ. Nick Aroutzidis, Πρόεδρο, AHEPA
– κ. Andrew Kaffes, Συντονιστή, Συμβούλιο Κυπριακών και Ελληνικών Υποθέσεων

Jewish American Organizations-Αμερικανοεβραϊκοί Οργανισμοί:
– κ. Malcolm Hoenlein, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο, Διάσκεψη των Προέδρων των Μεγαλύτερων Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανώσεων (COP)
– κ. Richard Stone, πρώην Πρόεδρο, COP
– κ. Allan Jacobs, Πρόεδρο του Διεθνούς B’nai B’rith (BB)
– κ. Dan Mariaschin, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο, BB
– κ. Robert Sugarman, Chairman, COP & Past Chair, Anti-Defamation League
– κ. William Bram, Εκτελεστικής επιτροπής, BB
– κ. Alan Schneider, Διευθυντής, BB Παγκόσμιο Κέντρο (Ισραήλ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω, σαν καλούς φίλους της πατρίδας μου. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από καλούς φίλους σε μια περίοδο δύσκολη. Και όπως λέμε εδώ ‘οι καλοί φίλοι στα δύσκολα φαίνονται’. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού απέδωσαν, είμαστε σε μια καλύτερη θέση απ’ότι ήμασταν πριν από ένα ή δύο χρόνια και έτσι αυτό γεννά την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Ακόμα μια επιτυχία του ελληνικού λαού στους αγώνες που έδωσε και δίνει.

Ζητάμε τη στήριξή σας, την υποστήριξή σας και αισθάνομαι ότι αυτό το μήνυμα το απευθύνω σε φίλους που καταλαβαίνουν τις δύσκολες στιγμές μας και που μαζί θα χαρούμε το τέλος αυτής της θλιβερής διαδικασίας του πόνου του ελληνικού λαού. Σας καλωσορίζω και εύχομαι σε όλους σας Καλή Χρονιά και ελπίζω πράγματι να έχουμε μια Καλή Χρονιά ή τουλάχιστον καλύτερη από την προηγούμενη.

Ν.LARIGAKIS (Πρόεδρος AHI): Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη τιμή για μας που μας υποδέχεστε πάλι. Αυτή η ομάδα που αποτελείται από σημαντικές αμερικανικές και εβραϊκές οργανώσεις έχει μια ιστορική αποστολή από τότε που δημιουργήθηκε, εδώ και 4-5 χρόνια, αρχής γενομένης από τον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ.Μαλλιά, συνέχισε μετά με τις δραστηριότητες των AHEPA, συνέχισε με τις Ομοσπονδίες Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων και η τελική απόφαση ήταν να δημιουργηθεί αυτή η Οργάνωση που είμαστε και οι τρεις μαζί.

Αυτό έγινε για να δείξουμε ότι οι σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αναβαθμίζονται συνεχώς και έχουν σταθεροποιηθεί τώρα σ’αυτό το επίπεδο και έτσι μπορούμε και να τις βοηθήσουμε από την Αμερική. Αυτός ήταν ο στόχος μας και το κάναμε για πρώτη φορά όλοι μαζί.

Ήμασταν προηγουμένως στο Ισραήλ, μετά στην Κύπρο και τώρα είμαστε εδώ μαζί σας και αυτή η συνάντηση είναι η πιο σημαντική απ’όσες είχαμε μέχρι τώρα και σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συνάντησή μας αυτή. Αυτές οι σχέσεις είναι ιστορικές και σημαντικές και όσο μπορούμε – εμείς τουλάχιστον – θα τις προωθούμε γιατί είναι σημαντικές για την ειρήνη της περιοχής και για τα συμφέροντα των Αμερικανών, αλλά και των τριών χωρών που σας ανέφερα. Εμείς λοιπόν θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις καλλιεργούμε και να τις κάνουμε με βαθιές ρίζες για το καλύτερο όλων μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ. HΟΕΝLEIN (Αντιπρόεδρος COP): Κύριε Πρόεδρε, είμαστε μια Ένωση που απαρτίζεται από 50 Οργανώσεις. Ήταν εξαιρετική η επίσκεψή μας στην Ελλάδα. Πριν από την Ελλάδα είχαμε μεταβεί στην Κύπρο μαζί με τους ελληνοαμερικανούς φίλους μας και εκεί είδαμε και μάθαμε πολλά, τη φιλία που συνδέει τους λαούς μας, τη χώρα μας και την Ελλάδα, αλλά και το Ισραήλ και την Ελλάδα. Και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε δεσμευμένοι στη βοήθεια και στη συνέχιση αυτών των σχέσεων και εκτιμούμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι μας αφιερώσατε χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ