Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ήταν παρούσα στις εργασίες του Συμποσίου. Διοργανώθηκε από
το ελληνικό Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το  γερμανικό Ίδρυμα Friedrich Ebert.

Με επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο εισηγήσεων ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα το Συμπόσιο το οποίο διοργανώθηκε από δύο Ιδρύματα με σημαντικό έργο στο παρελθόν: το ελληνικό Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών το οποίο φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας και το γερμανικό Ίδρυμα Friedrich Ebert που ιδρύθηκε το 1925 και επαναλειτούργησε την αντιπροσωπεία του στην Ελλάδα πέρυσι τον Μάιο, μετά από απουσία επτά ετών.

Επρόκειτο για ένα σημαντικό και επίκαιρο Διεθνές Αναπτυξιακό Συμπόσιο το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια, ο οποίος, να σημειωθεί, ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατάφερε να δώσει το «παρών» ενώ ο ίδιος είναι μάλιστα εκ των ιδρυτών του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών.

Το θέμα του ενδιαφέροντος Συμποσίου είχε ως θέμα «Βιώσιμα μοντέλα ολοκληρωμένης ανάπτυξης ορεινών περιοχών, η περίπτωση της Ηπείρου και της Πίνδου».   Συντονιστής ήταν ο Σήφης Βαλυράκης πρ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών,

Τοποθετήσεις

Για την εθνική ανασυγκρότηση του τόπου μέσα από τον πρωτογενή τομέα μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Μιλώντας για την κτηνοτροφία, είπε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία, πατώντας σε αυτή τη δυνατότητα, γιατί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας περνάει από την Ήπειρο και γενικότερα από την ορεινή Ελλάδα, να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία και με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξουμε και το θέμα που αναφερθήκατε.  Η γεωργία ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη δεξαμενή χεριών, απασχολούσε δηλαδή πολλά άτομα και τώρα ένεκα διάφορων εξελίξεων έχουν συγκεντρωθεί στα αστικά κέντρα και προβλήματα ανεργίας, αλλά και η γεωργία έχει ανάγκη αυτών των χεριών, γιατί έχει συρρικνωθεί δημογραφικά. Δεν είναι παράξενο που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ το αναγνώρισε.

Βλέποντας ότι μόνο το 6% του ανθρωπίνου δυναμικού της Ευρώπης είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, αποφάσισε να επιβάλει στα κράτη μέλη στη νέα ΚΑΠ να αξιοποιήσουν το 2% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή στη χώρα μας περίπου 480 με 500 εκατομμύρια για να υποστηριχθούν οι νέοι αγρότες.  Ο κ. Τσαυτάρης στάθηκε στο γεγονός, ότι είναι πλέον επιλογή της Ελλάδας και του ίδιου του Υπουργείου η παραγωγή, διάθεση και εξαγωγή ποιοτικών προϊόντων, κάτι στο οποίο η κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα.
«Θέλουμε την σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με άλλες μορφές ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός. Για αυτό και το πρότυπο του Μετσόβου είναι ο οδηγός μας σε ό,τι αφορά την ορεινή Ελλάδα, ενώ αυτό της Σαντορίνης για τη νησιωτική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος του ΙΜΜ Σήφης Βαλυράκης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της χώρας. Ενώ χαιρετισμό στην έναρξη του συμποσίου απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich Ebert Ντίτερ Σούλτε.

Ο κ. Μπαμπανάσης

“Το μοντέλο ανάπτυξης των ορεινών περιοχών πρέπει να συνδυάζει την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό και να εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη και δυναμική ανάπτυξη σε μακροχρόνιο ορίζοντα”, δήλωσε ο Στέργιος Μπαμπανάσης, Ομότιμος Καθηγητής, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών για να προσθέσει:

“Να στηρίζεται από τη μια μεριά, στην αξιοποίηση των παραδοσιακών συντελεστών παραγωγής, δηλαδή του εδάφους, της εργασίας και του κεφαλαίου και από την άλλη στην αξιοποίηση των σύγχρονων δυναμικών συντελεστών παραγωγής, δηλαδή της νέας επιστημονικής γνώσης, των νέων τεχνολογικών και άλλων καινοτομιών, της πληροφορικής και των σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης και διοίκησης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

Ο κ. Μαραβέγιας

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, αναφέρθηκε στην αγροτική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και τη συμβολή της νέας Κ.Α.Π. λέγοντας ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Ο αγροτικός τομέας συμβάλλει σημαντικά στην βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών γιατί συνιστά την βασική οικονομική δραστηριότητα (φυτική, ζωϊκή παραγωγή, δασοπονία).  Όμως, λόγω του παραγωγικού προσανατολισμού των καλλιεργειών στις ορεινές περιοχές, που περιλαμβάνουν κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες αιγοπρόβατα και βοσκοτόπους, οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν μέσω του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που κατευθύνονταν προς τις πεδινές μεγάλες καλλιέργειες.  Η ανισοκατανομή επιχειρήθηκε να διευθετηθεί με τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα, κυρίως μετά το 2003, που αφορούν σε χρηματοδοτήσεις για τη συνολική ανάπτυξη της Υπαίθρου».

Συμβολή

Ο βασικός σκοπός του Συμποσίου ήταν να συμβάλλει με τις εισηγήσεις, τις διαπιστώσεις, τις προτάσεις και τον διάλογο στην καλύτερη διάγνωση των χαρακτηριστικών των ορεινών περιοχών και στη διαμόρφωση βιώσιμων μοντέλων ολοκληρωμένης ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην Ήπειρο, την Πίνδο και στους νομούς των Ιωαννίνων, της Άρτας, των Τρικάλων και των Γρεβενών.
Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν 36 εισηγήσεις από καθηγητές, ερευνητές και συντονιστές επτά πανεπιστημίων, τριών ερευνητικών ιδρυμάτων και από εκπροσώπους αναπτυξιακών φορέων δήμων και κοινοτήτων από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία.
Στο τέλος της δεύτερης ημέρας του Συμποσίου, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Πλασκοβίτης επιχείρησε μια σύνοψη των εισηγήσεων, όπως και ο Στέργιος Μπαμπανάσης, Ομότιμος Καθηγητής, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, ενώ όπως έγινε γνωστό, τα πρακτικά του Συμποσίου με τις εισηγήσεις, το διάλογο, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις θα εκδοθούν σε ξεχωριστό τόμο που θα σταλεί στους αρμόδιους φορείς για αξιοποίηση.
Ομιλητές και ενότητες

Η έναρξη του συμποσίου  όπως προαναφέρουμε, έγινε την Παρασκευή   και ώρα 5 μ.μ..  Όσον αφορά τις ενότητες και τους ομιλητές το πρόγραμμα είχε ως εξής:

 

•Στην πρώτη ενότητα με θέμα: «Νέα βιώσιμα μοντέλα περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης», μίλησαν οι: Ι. Τσεκούρας Ομοτ. Καθηγητής Πανεπ. Μακεδονίας, Στ. Μπαμπανάσης Ομοτ. Καθηγητής, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΜΜ, Thomas Fettback πρ. Δήμαρχος της πόλης Biberach, Δημήτρης Ρόκος Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ, Eric Nanchen Δ/ντής FDDM, Ναπολέων Μαραβέγιας Καθηγητής Πανεπ. Αθηνών, Γιάννης Δούκας Διδάκτορας Πανεπ. Αθηνών, Αλ. Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου, Τρ. Αλμπάνης Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων, Βασ. Νιτσιάκος Καθηγητής Πανεπ. Ιωαννίνων, Guenther Novak Δήμαρχος του Mallnitz.

 

Υπόλοιπες ενότητες

 

•Στην δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα: «Μοντέλα και συντελεστές βιώσιμης ανάπτυξης  στην Ήπειρο και την Πίνδο», μίλησαν οι: Κων/νος Τσιμπούκας Καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Σκούφος Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου, Κων/νος Γκούμας Πρ. Δημ. Συμβουλίου Μετσόβου, Δημ. Δημητρίου Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Χρίστος Παπαβρανούσης Πρόεδρος ΤΕΕ Ηπείρου, Κώστας Τσιτογιάννης Αντιπρόεδρος της «Πίνδος Ενεργειακή Α.Ε.», Π. Πάσχος Δρ Γεωλόγος, Βαγγέλης Νικολάου Δρ. Γεωλόγος, Θεόδωρος Βλασσόπουλος πρ. Γεν. Δ/ντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Υπ. Οικονομικών, Δημ. Ρόκος Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ, Δημ. Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ, Μάρθα Παπαδοπούλου Διευθύντρια ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου.

 

•Στην τρίτη θεματική ενότητα με θέμα: «Επιτυχημένα τοπικά, δημοτικά μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης», μίλησαν  δήμαρχοι Δήμων της περιοχής , όπως της Κόνιτσας ο Π. Γαργάλας, του Μετσόβου Ν. Τσομπίκος, του Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, Βορείων Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, καθώς και ο Χρ. Νιτσιάκος πρ. Κοινοτάρχης Αετομηλίτσας και ο Κ. Παγανιάς Εντεταλμένος Σύμβουλος Κόνιτσας. Τις θέσεις τους σ’ αυτή την ενότητα ανέπτυξαν  και οι Παναγιώτης Πάτρας Γεν. Δ/ντής Αναπτυξιακή Τρικάλων, Ι. Μήτσιος Πολιτικός επιστήμονας Διεθνολόγος και Reinhart Koestlin πρ. Δήμαρχος της πόλης Ahern.

 

•Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα με θέμα: «πηγές χρηματοδότησης της περιφερειακής τοπικής ανάπτυξης» μίλησαν οι: Ελένη Ρόκου Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου, Σωτ. Αθανασίου Προϊστάμενος του Τμήματος Αξιολόγησης και Έγκρισης Επενδυτικών Σχεδίων Υπ. Ανάπτυξης, Αντ. Γούσης Γεν. Δ/ντής Τράπεζας Πειραιώς, Δημ. Φίλης Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημ. Γιωτίτσας Οικονομολόγος Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Ιωαννίνων και Δημ. Γούσιος Καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας.

 

 

•Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα είχαμε τα πρώτα τα συμπεράσματα από τις εργασίες του διήμερου συμποσίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ