Μετά από δύο χρόνια αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μεχμέτ Αλτάν μιλάει στην DW για την κατάσταση σήμερα.Φυλακίστηκε για 21 ολόκληρους μήνες. Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και καθηγητής Οικονομίας Μεχμέτ Αλτάν συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2016 και βάσει προεδρικού διατάγματος απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης όπου εργαζόταν. Έχει συγγράψει περισσότερα από 50 βιβλία και τα τελευταία 20 χρόνια αρθρογραφεί συστηματικά. Αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο του 2018 και πρόσφατα σε ημερίδα στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, στην οποία δεν μπόρεσε να παραστεί, παρουσιάστηκε η εργασία του με θέμα «Εθνικισμός και Ισλαμισμός στην Τουρκία». Τώρα με αφορμή το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα του παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό πρόγραμμα της DW. Τι αλλάζει τώρα στην πράξη με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης;

«Υπάρχει η εκτίμηση ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα γίνει τρόπον τινά αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος δικαιοσύνης στην Τουρκία. Πάντα έλεγα πως οι κοινωνίες δεν μπορούν να έχουν ειρήνη εάν δεν πληρούν τα κριτήρια δημοκρατίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ, εάν δεν υπάρχει πλουραλισμός, ελευθερία και σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ό,τι δεν ευνοεί τη δημοκρατία βλάπτει την Τουρκία», επισημαίνει ο Μεχμέτ Αλτάν.

Η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από τη δημοκρατία

Πώς κρίνει όμως ο Μεχμέτ Αλτάν τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία; «Ένα από τα προβλήματα της Τουρκίας είναι ότι δεν καταφέρνει να δημιουργήσει μια εξωτερική πολιτική και ένα μέλλον το οποίο να συνάδει με τη δυναμική του 21ου αιώνα. Θα ήταν καλό εάν η ΕΕ έκανε σαφές πως και η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από τη δημοκρατία και πως η δημοκρατία συμβάλλει στην κοινωνική ειρήνη. Η Τουρκία πάντως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τόσο εύκολα την ΕΕ διότι είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος».

Η δίκη του Μεχμέτ Αλτάν συνεχίζεται στις 21 Σεπτεμβρίου. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα και στο φάκελό του είχε σημειωθεί «ισόβια», ωστόσο τόσο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν πως η φυλάκιση του ήταν παράνομη και ότι δεν θα έπρεπε να κρατηθεί ούτε για λίγες μέρες. Στην ίδια θέση με τον Μεχμέτ Αλτάν βρίσκονται χιλιάδες ακαδημαϊκοί. Τι σημαίνει αυτό για την Τουρκία και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;

«Το γεγονός ότι η πολιτική αναμειγνύεται παντού οδηγεί στη διάλυση της κοινωνίας. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει τον 21ο αιώνα και να προχωρήσει στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την εκπαίδευση και την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή επικρατεί μια σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων».

Γκεζάλ Άτσερ / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ