Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας Αρχιμ. Βασίλειος Παπαβασιλείου κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το βιβλίο του (στα Αγγλικά) με τίτλο: «Ταξίδι στη Βασιλεία – Ματιά εκ των έσω στη Λειτουργία και τα Πιστεύω της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Μέσα από το πόνημα αυτό ο συγγραφέας αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο της Θείας Λειτουργίας στη ζωή της Ορθοδοξίας. Σύμφωνα δε με τον π. Ιωάννη A. McGuckin, του Πανεπιστημίου Κολούμπια, «Αυτό το νέο βιβλίο εισάγει επισκέπτες μέσω της Ωραίας Πύλης μέσα σε μια βαθύτερη και πλατύτερη βίωση των πνευματικών Παραδόσεων της Ανατολικής Εκκλησίας»!

 

Ο π. Βασίλειος, γνήσιο πνευματικό ανάστημα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου, οδηγεί τους αναγνώστες του σε ένα ταξίδι αναζήτησης και εμπειρικής βίωσης της Ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας, η οποία αποτελεί κατά κάποιο τρόπο αντανάκλαση της επουράνιας λατρείας και πρόσκληση εισόδου στη Βασιλεία του Θεού.

 

Οι ύμνοι, οι προσευχές, το Σύμβολο της Πίστεως, οι συμβολικές κινήσεις της Λειτουργίας ερμηνεύονται αναλυτικά στις σελίδες του βιβλίου. Στην πορεία του δε αναλύονται έννοιες όπως η Θεία Κοινωνία, η Αγία Τριάδα, η Βάπτιση, η Αγιότητα και η Ανάσταση. Έτσι, η εργασία αυτή λειτουργεί και ως Εισαγωγή στην Ορθοδοξία. Διάχυτες μέσα στο κείμενο βρίσκονται και είκοσι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που εικονογραφούν με αυθεντικότητα και ωραιότητα βασικά σημεία της Θείας Λειτουργίας.

 

Ο π. Στέφανος Platt, Γεν. Γραμματέας της Αδελφότητας του Αγ. Αλβανού και του Αγ. Σεργίου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο του π. Βασιλείου θα είναι πολύ χρήσιμο για οποιονδήποτε παρευρίσκεται για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη Λειτουργία, αλλά επίσης και για εκείνους που ανατράφηκαν μέσα στην Βυζαντινή Λειτουργική Παράδοση, οι οποίοι επιθυμούν να την γνωρίσουν και να την κατανοήσουν βαθύτερα»!

Το εν λόγω βιβλίο είναι έκδοση του Paraclete Press και η τιμή του ανέρχεται στις £15.50. Διατίθεται δε από τα Βιβλιοπωλεία Waterstones και Foyles, καθώς και από τις ιστοσελίδες: www.paracletepress.com και amazon.co.uk.

 

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ