Του Πάνου Γ. Πιπερόπουλου*
Λέκτορα του Πανεπιστημίου του Newcastle, UK

Η Tian Tian είναι ένα χαριτωμένο panda που γεννήθηκε το 2003 στην Κίνα και μετακομίζει σύντομα στον Ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου. Έρχεται ως συμβολικό επιστέγασμα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου που υπογράφτηκε πρόσφατα, παρουσία του Nick Clegg, αναπληρωτή πρωθυπουργού της Αγγλίας και του Li Keqiang αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Κίνας. Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Cameron, χαρακτήρισε την ύψους περίπου £2.6 δισεκατομμυρίων λιρών συμφωνία μια ‘πραγματική ευκαιρία’ για την οικονομία της Αγγλίας που: «αντιπροσωπεύει την αρχή ενός προγράμματος έρευνας, παιδείας και στρατηγικών συμμαχιών για τις δυο χώρες.»

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ή είναι μιας από τις πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσει με κάθε ταξίδι του ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού της Αγγλίας η οποία μόλις πριν δυο μήνες ανακοίνωσε το αυστηρότερο και πλέον οδυνηρό πρόγραμμα περικοπής δημοσίων δαπανών στην ιστορία της χώρας με στόχο να ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ, και κατ’ ευχή ακόμη και να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Να σημειώσω εδώ ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει περικοπές ύψους £81 δισεκατομμυρίων λιρών μέσα σε μια τετραετία (περίπου όσο το πακέτο στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας) και μεταξύ άλλων προέβλεπε αρχικά περίπου 500.000 και τελικά μάλλον 350.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Τα χαριτωμένα panda που κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των Βρετανικών εφημερίδων τις τελευταίες μέρες έφεραν στον μυαλό μου την φράση που χρησιμοποιούμε στην Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, (που αποδίδεται στον Νίκο Αλέφαντο), τα Πάντα όλα…και συμπληρώνουμε με νόημα … και τα Κοάλα … Τίποτα!..

Και αν τα panda συμβολίζουν τις συμφωνίες των χωρών της Δύσης με τις Χώρες της Άπω Ανατολής (οι φίλοι αναγνώστες ίσως γνωρίζουν ότι η Ιαπωνία είναι στα πρόθυρα στήριξης της Ισπανικής οικονομίας με την εξαγορά μέρος των ομολόγων της μέσα στο μήνα Ιανουάριο) σχεδόν 9 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα με στόχο την οικονομική σωτηρία της χώρας εξακολουθεί να παραπαίει και να ταλανίζεται με δηλώσεις, επί δηλώσεων για μέτρα που θα παρθούνε, με υπεύθυνους/ανεύθυνους που θα τιμωρηθούνε, με λεφτά που θα δανειστούμε από τις αγορές, με ένα Δημόσιο που θα περιορίσει της δαπάνες του, με το πετρέλαιο που θα αντλήσουμε από το Αιγαίο, με αναφορά σε ενιαίο μισθολόγιο που θα περιορίσει την σπατάλη στα ρετιρέ των δημοσίων υπαλλήλων, με πράσινη ανάπτυξη, και με ανάκαμψη που έρχεται το 2011, το 2012, το 2013 … Τόσα πολλά ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ, που φέρνουν μνήμες από άλλες εποχές και άλλους Πρωθυπουργούς.

Η πικρή αλήθεια για την χώρα μας αναδύεται στα δημοσιευόμενα κείμενα εκτιμήσεων των ξένων αναλυτών (π.χ. Davis Oakley του Bloomberg) ότι ξεπερνά πλέον το επίπεδο του 60% η πιθανότητα πτώχευσης της χώρας μας μέσα στα επόμενα χρόνια, και μας κατατάσσει πέρα και πάνω από προβλέψεις για χώρες όπως η Βενεζουέλα ή το Πακιστάν!!!

ΘΑ, ΘΑ. ΘΑ και μετά … Τίποτα είναι η σύνοψη της πολιτικής και οικονομικής ρητορικής που χαρακτηρίζει την Ελλάδα αυτούς τους μήνες. Η πολύ πικρή και δεδομένη εκτός ελληνικών συνόρων αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ καταφέραμε κύριοι της Κυβέρνησης να πείσουμε καμία αγορά για τις προοπτικές μας. ΔΕΝ αναστρέψαμε το κλίμα μη-εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. Και δυστυχώς, μέχρι στιγμής, ΔΕΝ έχετε πείσει τον Ελληνικό λαό ότι έχετε τις ικανότητες, την διάθεση και το ΤΣΑΓΑΝΟ να πάρετε μέτρα που θα πονέσουν πολύ, πολλούς και μαζί τους προνομιούχους που ζούνε ακόμη στο απυρόβλητο της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ παρέα με τους ανίκανους, τους ανάλγητους καταχραστές του δημόσιου πλούτου αλλά θα οδηγήσουν σε βάθος χρόνου (5-10 χρόνια) την χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης.

Δεν επιτρέπεται ο Πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής και αναπτυγμένης χώρας της Ε.Ε. να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: ΤΕΡΜΑ η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ!!!

Το κάνει κύριε Πρωθυπουργέ … Εδώ και τώρα και μετά ανακοινώνει τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών που επιτέλους θα πληρώσουν, με φυλάκιση και δημεύσεις περιουσιών για την κατάσταση στην οποία κατάντησαν την Ελλάδα μας.

Ο Πρωθυπουργός, αφού εφαρμοστούν οι Νόμοι, ανακοινώνει τα αποτελέσματα!

Στην Αγγλία όπου πλέον ζω έχοντας επιλέξει να συνεχίσω εδώ στο πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne την ακαδημαϊκή μου καριέρα ανακοινώθηκε προ ημερών η καταδίκη σε 18μηνη φυλάκιση πρώην βουλευτή για «κατάχρηση» ποσού £20.000 λιρών!!! Και η πράξη χειροκροτήθηκε από τον μέσο Βρετανό υπήκοο που καλείται, όπως προανέφερα από την Κυβέρνησή του, να υποστεί περικοπές £81 δισεκατ. Λιρών!

Είναι νωπή η μνήμη μου, όπως και όλων των Ελλήνων, για τα δεκάδες σκάνδαλα κατάχρησης εκατομμυρίων ευρώ (π.χ. Βατοπέδι, Siemens, Vodafone, C4i, δομημένα ομόλογα)…

Μπορείτε Σεβαστέ μου κ πρωθυπουργέ να μου υποδείξετε ποιος τελικά πλήρωσε για κάποιο, για ένα από όλα αυτά τα σκάνδαλα;

Δεν νομίζω!…

Αναρωτιέμαι ως νέος και ταπεινός ακαδημαϊκός δάσκαλος, πόσα από όλα τα ταξίδια σας κ. Πρωθυπουργέ σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, τα κάνατε ως Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής και πόσα ως Πρωθυπουργός μας για να μάθουμε τελικά ΠΟΣΕΣ εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες υπέρ της Ελλάδος πετύχατε;

Ταχύτητα, αποφασιστικότητα, εγρήγορση, αμεροληψία, ηγετικές ικανότητες, πρόγραμμα, όραμα, τόλμη και απονομή δικαιοσύνης απαιτούνται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!

Με άλλα λόγια ικανότητες, ιδιότητες και προθέσεις που οι πολιτικοί και η πολιτική μας δεν έχουν επιδείξει όχι μόνο στους 15 μήνες της προσωπικής σας Πρωθυπουργίας αλλά και στα τελευταία 37 χρόνια Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!!!

Και πριν βιαστούν κάποιοι να με κατηγορήσουν ότι απλά κρίνω και δεν δίνω λύσεις να σας προλάβω και να σας πω ότι λύσεις υπάρχουν και πολλές μάλιστα:

Λύσεις είναι, στην πραγματικότητα, πολλά από τα μέτρα που ανακοινώνονται αλλά ΔΕΝ εφαρμόζονται, όπως και δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ.

Λύση είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ το απόγευμα/βραδάκι εκεί γύρω στις 20:00-21:00 και να κλείσουμε τους δέκτες της παραπληροφόρησης και της εσκεμμένης πλύσης εγκεφάλου και των ατέρμονων συζητήσεων από τα ίδια πάντα πρόσωπα με τη γνωστή θεματολογία «περί ανέμων και υδάτων …»

Λύση είναι να περιορίσουμε κάθε μη-αναγκαίο έξοδο (εκείνο το ένα ακόμη ποτάκι, φραπεδάκι, ταβερνάκι).

Λύση είναι να μην χρεώσουμε τίποτε άλλο στις πιστωτικές κάρτες.

Λύση είναι να δουλέψουμε περισσότερο και να αποταμιεύσουμε έστω ψίχουλα.

Λύση είναι να επιστρέψουν οι φοιτητές μας στα αμφιθέατρα για να αποκτήσουν γνώσεις και εφόδια για είναι σε θέση να χτίσουν τις καριέρες τους σε οποιαδήποτε από τις χώρες της Ε.Ε. επιθυμούν μια και στην Πατρίδα μας αυτό είναι πλέον «όνειρο θερινής νυκτός».

Λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έστω και εάν ξυπνήσουμε μισή ώρα πιο νωρίς κάθε μέρα, και να μην γκρινιάζουμε ότι ακρίβυνε η τιμή της αμόλυβδης.

Λύση είναι να ετοιμαστούμε για τα χειρότερα και πηγαίνοντας στις κάλπες, όποτε στηθούν, να δώσουμε ΤΕΛΟΣ εμείς στην Ατιμωρησία, στα ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ σε ΟΛΑ τα … Κοάλα που έφεραν την ΕΛΛΑΔΑ στη σημερινή τραγική κατάσταση!!!

* Ο Πάνος Πιπερόπουλος διευθύνει το πρόγραμμα MAΣΤΕΡ- Arts, Business and Creativity: http://www.ncl.ac.uk/nubs/postgrad/taught/abc.htm, Creative Blogging: http://arts-business-creativity.blogspot.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ