Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, συναντήθηκε  με τον ομόλογό του της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Daniel Bahr, όπου συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας.

Μετά το πέρα της συνάντησης ο κ. Λυκουρέντζος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό Υγείας της Ομοσπονδίας της Γερμανίας, κ. Daniel Bahr, ο οποίος μας έκανε την τιμή να επισκεφθεί τη χώρα μας και να συζητήσει με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλα τα θέματα των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών οι οποίες απαιτούνται να εφαρμοστούν στον τομέα της Υγείας.

Συζητήσαμε σε μεγάλη έκταση και το θέμα της περιστολής της δημόσιας δαπάνης, εκεί όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών τομών απαιτεί τεχνογνωσία, εμπειρία, καλή συνεργασία και για αυτό το λόγο ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό την συμπαράσταση της χώρας του στη δική μας προσπάθεια των μεταρρυθμιστικών αλλαγών.

Όπως γνωρίζετε, συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της Task Force σε επίπεδο επιτροπών εργασία. Ήδη,  λειτουργούν έξι (6) επιτροπές που έχουν ξεχωριστό η καθεμία αντικείμενο στον τομέα της Υγείας. Σε αυτές τις επιτροπές  έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία πολύ σύντομα από σχέδια δράσης θα γίνουν αποφάσεις  και πράξεις.

Σημείωσα ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας εμπεριέχει τον κίνδυνο να προσλάβει το χαρακτήρα κοινωνικής κρίσης, με επιπτώσεις στους πολίτες και στην υγεία τους. Αντιμετωπίζουμε αυτή τη διαφαινόμενη απειλή με συνεργασία και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και, όπως συνηθίζω να δηλώνω, την άμεση και άνετη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές.

Ζητήσαμε την βοήθεια των τεχνοκρατών της Γερμανίας στο θέμα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (DRG’s). Ζητήσαμε τη συνεργασία τους στο management των νοσοκομείων και στις αναπτυξιακές στρατηγικές τις οποίες έχουμε θέσει, όπως είναι ο τουρισμός  υγείας, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αναπτυξιακή διαδικασία στην οποία τόσο πολύ πιστεύουμε και επιμένουμε ότι πρέπει η χώρα μας να εισέλθει.

Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τη συνεργασία του και να τον διαβεβαιώσω ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά και του Memorandum of Understanding (MoU),  το οποίο από καιρού έχουμε συνυπογράψει».

Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός Υπουργός Υγείας, κ. Daniel Bahr, δήλωσε ότι:

«Σας ευχαριστώ πολύ. Είχα μια εξαιρετικά καλή συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό μου, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Η επίσκεψή μου σήμερα αποτελεί την αναγνώριση για την πρόοδο η οποία έχει πραγματοποιηθεί από την Ελλάδα. Επίσης, είναι ένα μήνυμα από την πλευρά της Γερμανίας ότι σκοπεύει και επιθυμεί να βοηθήσει τη χώρα σας σε όλη αυτή την διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι –κατά τη γνώμη μου- απόλυτα αναγκαίες, προκειμένου να μπορέσει μια χώρα να παράσχει με τον ενδεδειγμένο τρόπο υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δε θα μπορέσει να παράσχει υπηρεσίες υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για αυτό και είναι απόλυτα απαραίτητες.

Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να υποστηρίξουμε την χώρα σας σε επίπεδο οργάνωσης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων, διαμόρφωσης τιμών και κάλυψης φαρμάκων, καθώς και γενικά στη χρηστή και αποτελεσματική οργάνωση ολόκληρου του συστήματος της κάλυψης υγείας στην Ελλάδα.

Ο κ. Λυκουρέντζος βρίσκεται στο τιμόνι ενός οχήματος, το οποίο είναι το όχημα προς την μεταρρύθμιση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και είναι πολύ ευχάριστο που μπορούμε εμείς από πλευράς Γερμανίας να τον στηρίξουμε σε αυτή του την διαδρομή. Είναι μάλιστα ευχάριστο που διακεκριμένοι επιστήμονες από τη Γερμανία είναι διατεθειμένοι να παράσχουν την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες τους.

Ασφαλώς, όμως, οι αποφάσεις έγκεινται στην Ελλάδα, θα τις λάβει η Ελλάδα σε αυτή την διαδικασία την οποία ακολουθεί και είναι σημαντικό να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, για να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε με τους περιορισμένους πόρους, που πάντα είναι οι πόροι της Υγείας, να μπορέσει η Ελλάδα να παράσχει αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Οι πρώτες επιτυχίες έχουν γίνει, πλέον, ορατές. Έχει περιοριστεί η τιμή των φαρμάκων. Δραστηριοποιήθηκα μάλιστα ο ίδιος στις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στην Γερμανία, δεσμεύοντάς τες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Άρα, νομίζω ότι τα πρώτα καλά αποτελέσματα φαίνονται.

Σημαντικό είναι φυσικά να προσδιοριστούν με κάθε σαφήνεια οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ στο μέλλον, ώστε να είναι σαφές ποιος αναλαμβάνει τον κάθε ρόλο. Χαίρομαι, λοιπόν, που μπορούμε να συνεργαστούμε στο σημείο αυτό, αλλά και να προσφέρουμε την βοήθειά μας, όσον αφορά τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Η στενή συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ θα ήθελα εν κατακλείδι να πω ότι η ανταλλαγή εμπειριών παίζει ένα μεγάλο ρόλο. Πρέπει να κοιτάξουμε πως θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ίσως και στην παρούσα φάση να είναι άνεργοι, να έχουν πραγματικά πρόσβαση στην  καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ