Με επιστολή-παρέμβαση προς τον υπουργό Οικονομικών κ.Ιωάννη Στουρνάρα , η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, τ.Γραμματέας Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας, , επεσήμανε για μία ακόμη φορά την ανησυχία και την έντονη αντίδραση της Ομογένειας  στον νέο φορολογικο νόμο για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η κυρία Σαραντοπούλου ζητά να ανασταλεί η εφαρμογή των άρθρων η και των παραγράφων του νόμου που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό. Άλλωστε, όπως τονίζει, ουδεμία διαβούλευση είχε γίνει με την Ομογένεια πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ούτε υπήρξε γνωμάτευση εκ μέρους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού επί του συγκεκριμένου θέματος.

Η κ. Σαραντοπούλου αναφέρεται στίς ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περιφέρεια οπου ζουν Ομογενείς. Επισημαίνει οτι δεν υπάρχουν παντού διακρατικές συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολόγισης -όπως π.χ.στην  Αυστραλία για την οποία ζήτησε την άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών για να υπογραφεί διακρατική συμφωνία. Υπογράμισε δε οτι και τα πιστοποιητικά που ζητάει ο νόμος δεν εκδίδονται απο όλες τις χώρες .

Η ίδια εξέφρασε την ανάγκη ίδρυσης ειδικής επιτροπής αποτελούμενης απο άριστους γνώστες του θέματος όπως Εκπροσώπους της ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικού, φοροτεχνικών, εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ,  και εκπροσώπων Ομογενειακών Οργανώσεων και του  ΣΑΕ για να μελετἠσουν εις βάθος το θέμα της φορολογίας των Αποδήμων.

Η Δρ. Σαραντοπούλου κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών κ.Ιωάννη Στουρνάρα όπως επιληφθεί άμεσα του άκρως σοβαρού ζητήματος, υπογραμίζοντας οτι θα πρέπει να ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία για την αποκατάσταση του αισθήματος του δικαίου στον Απόδημο Ελληνισμό.

 

Βιέννη, 23.02.2013

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ