Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
 
Την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας προβλέπει ο σχεδιασμός του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προχωρά, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόϊκα, και στην παραχώρηση μεγάλων παραθαλάσσιων ακινήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σε δύο «πακέτα» θα παραχωρηθούν τα 20 από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος, σύμφωνα με το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ, όπως εκτιμάται, υπάρχουν ήδη αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές από το εξωτερικό.

Σε κάθε ένα από τα δύο αυτά «πακέτα» θα συμπεριληφθούν και δύο-τρία αεροδρόμια, που παρουσιάζουν σημαντική κίνηση και καλές προοπτικές μεγάλης κερδοφορίας στους υποψήφιους αγοραστές τους. Συγκεκριμένα στο  πρώτο θα συμπεριλαμβάνονται τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, ενώ στο δεύτερο πακέτο θα υπάρχουν τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, των Χανίων και της Κέρκυρας.

Τα είκοσι ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, που πρόκειται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, είναι τα εξής: Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου, Καβάλας, Σκιάθου, Αλεξανδρούπολης, Χίου, Καρπάθου, Καλαμάτας, Λήμνου, Ιωαννίνων.

Τρία μεγάλα παραθαλάσσια ακίνητα προς ιδιωτικοποίηση

Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης παραθαλάσσιων ακινήτων, που χαρακτηρίζονται «φιλέτα» της κτηματαγοράς. Πρώτα δρομολογείται η πώληση ενός παραθαλάσσιου ακινήτου έκτασης 261 στρεμμάτων στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, στην Χαλκιδική. Μάλιστα, εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχει προκηρυχθεί και ο σχετικός διαγωνισμός.
Από τα 261 στρέμματα της συνολικής έκτασης του ακινήτου αυτού, αξιοποιήσιμα είναι τα 200 στρέμματα. Έχει παραλιακό μέτωπο μήκους δύο χιλιομέτρων και στόχος είναι να αξιοποιηθεί, είτε για την κατασκευή μεγάλης τουριστικής μονάδας, είτε για μεγάλη παραθεριστική κατοικία πολυτελείας ή και τα δύο μαζί.

Εκτός από την έκταση αυτή στον Άγιο Ιωάννη της Σιθωνίας, ο νέος γύρος διαγωνισμών για παραχώρηση ακινήτων προβλέπει επίσης την αξιοποίηση του κάμπινγκ και του ξενοδοχείου «Ξενία» στο Παλιούρι της Χαλκιδικής. Η επιφάνεια του οικοπέδου αυτού φτάνει σχεδόν τα 211 στρέμματα και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του «Ξενία» και τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ.
Το τρίτο παραθαλάσσιο ακίνητο, που θα διατεθεί με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες, βρίσκεται στην Ερμιόνη, στην περιοχή Σαμπάριζα και έχει έκταση 166 στρεμμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ