Ευθύνεται η καγκελάριος Μέρκελ για το αργό ξεκίνημα του μαζικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στη Γερμανία; Σε άλλες χώρες η διαδικασία φαίνεται να κινείται πιο γρήγορα. Ο υπ. Υγείας Σπαν σχεδιάζει βελτιωτικές κινήσεις.H Bild Zeitung το πρωί της Δευτέρας βγήκε με πρωτοσέλιδο «Έτσι επιβράδυνε η Μέρκελ την αγορά εμβολίων». Το βασικό επιχείρημα: Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο υπ. Υγείας Γενς Σπαν ήθελε να συμμαχήσει με τους συναδέλφους του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία για την παραγγελία 400 εκατομ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, η καγκελάριος Μέρκελ τον σταμάτησε. Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να τάχθηκε υπέρ μιας κοινής λύσης και για τις 27 χώρες της ΕΕ υπό την Κομισιόν. Αυτό επιβεβαίωσε στη ουσία τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Πολύ συνειδητά επιδιώξαμε μια κοινή λύση με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτός είναι ο δρόμος που επιλέξαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά. Κατά τον Στέφεν Ζάιμπερτ δεν τίθεται θέμα επιβράδυνσης, υπάρχουν ωστόσο κάποια σημεία που παραμένουν ανοιχτά. Όπως δήλωσε: «Η ανυπομονησία και τα πολλά ερωτήματα είναι απολύτως δικαιολογημένα».

Περί αποτελεσματικότητας της ΕΕ

Από αυτά όμως προκύπτει ίσως ότι η ΕΕ δεν λειτούργησε αποτελεσματικά στη μέχρι τώρα διανομή των εμβολίων. Η σύμβαση με τη γερμανική φαρμακευτική Biontech με έδρα το Μάιντς υπεγράφη μόλις τον Νοέμβριο. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ είχαν παραγγείλει 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Biontech και της αμερικανικής συνεργαζόμενης φαρμακευτικής Pfizer ήδη από τον Ιούλιο. Ο επικεφαλής της Biontech Oυγκούρ Σαχίν ανέφερε στο περιοδικό Der Spiegel ότι εξεπλάγη από τη διστακτικότητα της ΕΕ. Κριτική πάντως ασκήθηκε και από τον ΓΓ των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν σωστή η αναζήτηση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο «αλλά Ευρώπη δεν πρέπει να σημαίνει αυτόματα καθυστερήσεις». Όπως υπογράμμισε: «Δεν μπορεί μια χώρα, στην οποία μάλιστα έγινε η έρευνα για το εμβόλιο, να έχει λάβει τελικά τόσο λίγες δόσεις».

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, η Bild ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί συμφωνία με την γαλλική Sanofi για παράδοση έως και 300 εκατομ. δόσεων εμβολίου. Ωστόσο η Sanofi, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να διαθέσει το εμβόλιο πριν από τα τέλη 2021. Στοιχημάτισε η Γερμανία σε λάθος άλογο; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έναρξη των εμβολιασμών στη Γερμανία είναι είναι αργή; Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Υγείας μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στα κρατίδια 1,3 εκατομ. δόσεις του εμβολίου της Biontech και μέχρι τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να προστεθούν άλλες 600.000 δόσεις. Οι εμβολιασμοί αφορούν σε πρώτη φάση τους ηλικιωμένους σε γηροκομεία, άτομα άνω των 80 ετών καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον Γενς Σπαν αναμένεται η έγκριση δύο ακόμη εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στόχος του υπ. Υγείας η επίσπευση των εμβολιασμών

Γεγονός είναι πάντως ότι ο εμβολιασμός κινείται πιο γρήγορα στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία ή το Ισραήλ σε σχέση με τη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Γενς Σπαν εξετάζει τώρα πώς μπορεί να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και στη Γερμανία, όπως προκύπτει σε επιστολή του προς το γερμανικό κοινοβούλιο.

Tην ίδια ώρα αρμόδια επιτροπή του Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ θα αποφανθεί κατά πόσο μπορεί να μεσολαβήσει μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ του πρώτου και δεύτερου εμβολιασμού, προκειμένου να διασφαλιστούν περισσότερες δόσεις. Μέχρι στιγμής υποστηρίζεται ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης πρέπει να μεσολαβούν 42 μέρες. Ο Γενς Σπαν εξετάζει το ενδεχόμενο επιμήκυνσής του διαστήματος αυτού. Στους γερμανικούς πολιτικούς κύκλους πάντως διάχυτη φαίνεται να είναι η ανησυχία για τις καθυστερήσεις.

Έναρξη των εμβολιασμών σε πολλά κρατίδια

Τη Δευτέρα ξεκίνησαν να λειτουργούν σε διάφορα κρατίδια πολλά από τα 440 κέντρα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Επίσης ανοίγουν εκ νέου κάποια από τα κέντρα εμβολιασμού που είχαν κλείσει τις προηγούμενες μέρες, όπως αυτό στην περιοχή Τρέπτοφ του Βερολίνου, που περιλαμβάνει 80 θαλάμους εμβολιασμού. Ωστόσο το πρωί της Δευτέρας εμφανίστηκαν μόνο λίγοι από αυτούς που επρόκειτο να εμβολιαστούν. Μια ένδειξη της μεγάλης αβεβαιότητας για την κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι ότι παράμετροι της διαδικασίας εμβολιασμού μπορεί να διαφέρουν ανά κρατίδιο πχ. αναφορικά με τη σειρά προτεραιότητας.

Έκπληξη πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η ετοιμότητα του πληθυσμού στη Γερμανία για εμβολιασμό δεν είναι υψηλή, ακόμη και μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Γερμανικής Ένωσης Εντατικολόγων, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το μισό του νοσηλευτικού προσωπικού και ένα τέταρτο των γιατρών δεν θέλουν να εμβολιαστούν τη δεδομένη στιγμή, με το επιχείρημα ότι ανησυχούν κυρίως για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του εμβολίου -ασχέτως αν ο υπ. Υγείας συνεχώς τονίζει ότι το εμβόλιο είναι «η έξοδος από την πανδημία».

Γενς Τούραου

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ