Η λεγόμενη ζούγκλα του Καλαί αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο, πολλοί πρόσφυγες στο Βέλγιο ελπίζουν ότι θα περάσουν από την Μπρυζ στην απέναντι όχθη, σε βρετανικό έδαφος.Ο Φερνάν Μαρέσαλ αναστενάζει και εξομολογείται ότι «κάθε μέρα άνθρωποι με προσβάλλουν». Ο 70χρονος πάστορας από τη γραφική βελγική πόλη Μπρυζ βοηθά τα τελευταία τρία χρόνια πρόσφυγες που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή πιο βόρεια, στη Μ. Βρετανία. Οι συμπολίτες του δεν επικροτούν τη στάση του πάστορα.

«Αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε εδώ στην πλούσια πόλη μας», επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Μπρυζ Ρενάατ Λαντόιτ, αναφερόμενος στη διέλευση προσφύγων μέσω της Μπρυζ. Αυτό που θέλει σε κάθε περίπτωση να αποτρέψει ο βέλγος δήμαρχος, είναι να δημιουργηθούν στην πόλη του καταστάσεις παρόμοιες με το γαλλικό Καλαί και τον αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό που υπήρξε εκεί, με ανθρώπους που πάσχιζαν να περάσουν με κάθε τρόπο στο βρετανικό έδαφος. Στη λεγόμενη ζούγκλα του Καλαί είχαν συγκεντρωθεί έως και 8.000 άτομα που έστησαν εκεί παραπήγματα και σκηνές μέχρι την εκκαθάριση του καταυλισμού από τις γαλλικές αρχές τον Οκτώβριο του 2016. Από τότε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να προκύψει μια καινούρια ζούγκλα στο Καλαί».

Για τον πρόεδρο Μακρόν στη Γαλλία και τον δήμαρχο Λαντόιτ στη Μπρυζ οι πρόσφυγες είναι πρόβλημα. Αντίθετα, για τον πάστορα Μαρέσαλ είναι μια αποστολή. Εδώ και τρία χρόνια προσφέρει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Ρούχα, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής βρίσκονται στοιβαγμένα στο υπόγειο του σπιτιού του, δίπλα στην εκκλησία. Οι πρόσφυγες μπορούν να κάνουν ντουζ σε ένα κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί στον κήπο. Όταν τον ρωτούν γιατί τα κάνει όλα αυτά απαντά: «Είμαι ιερέας, είμαι χριστιανός. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη».

Σφοδρές αντιδράσεις για το έργο του πάστορα

Πάντως πολλοί επικρίνουν το έργο του βέλγου πάστορα, κατηγορώντας τον ότι με αυτόν τον τρόπο προσελκύει περισσότερους πρόσφυγες στην Μπρυζ. Και διακινητές έχουν προσπαθήσει να πλησιάσουν άτομα που μένουν στον πρόχειρο καταυλισμό εκεί, λέει ο δήμαρχος Λαντόιτ. Όπως λέει ο ίδιος, ο πάστορας δεν βοηθά ανθρώπους σε ανάγκη αλλά την παγκόσμια εγκληματικότητα. Ο Φερνάν Μαρέσαλ έχει δεχθεί ακόμη και απειλές για τη ζωή του, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δήμαρχος της Μπρυζ εκτιμά ότι οι συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν παράτυπα στην Αγγλία θα ανέλθουν το 2018 σε 12.000 περίπου. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν φθάσει συνολικά τις 16.000. Μετά τη σύλληψη κρατούνται για 48 ώρες. Εάν δεν θέλουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου, τότε υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ελάχιστοι τηρούν τους κανόνες με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται εκ νέου από τις βελγικές αρχές.

Τόσο η Μπρυζ όσο και το Βέλγιο συνολικά εντείνουν την πίεση στο πεδίο του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανέθεσε πρόσφατα στον ακροδεξιό πολιτικό Τέο Φράνκεν, υφυπουργό για θέματα ασύλου και μετανάστευσης, να καταθέσει «αποτελεσματικές» προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Οι περιπολίες της αστυνομίας στην Μπρυζ, συγκεκριμένα στην περιοχή του λιμανιού, συνεχίζονται νυχθημερόν. Ο δήμαρχος Ρενάατ Λαντόιτ ποντάρει στη στρατηγική του εκφοβισμού.

Ο πάστορας Φερνάν Μαρέσαλ από την πλευρά του παρά τις αντιδράσεις δεν έχει σκοπό να σταματήσει ό,τι κάνει. «Νιώθω υπεύθυνος για τους ανθρώπους», λέει.

Μισέλ Βίντε (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ