Εθιμοτυπική επίσκεψη στη Θεσσαλία του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Ομπερμάιερ.

Στα Τρίκαλα βρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Ομπερμάιερ, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα, του προέδρου του Επιμελητηρίου Βασίλη Γιαγιάκου, των περιφερειακών συμβούλων Γιώργου Τσίγκα, Ντίνου Μπάρδα, Ελένης Αργυροπούλου, Χρήστου Γακόπουλο. Στη σύσκεψη που ακολούθησε παρέστη και ο Επίτιμος Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλία κ. Παπαρίζος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που τέθηκαν και κατά τη διάρκεια της 2ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και αποτέλεσε την επιτυχημένη έναρξη για την ελληνογερμανική συνεργασία σε κοινοτικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχαλάκης ενημέρωσε τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας για τη δομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και για τις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί μέσω ενός επιχειρησιακού σχεδίου από την Περιφέρεια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομπερμάιερ ανέφερε:

«Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στα Τρίκαλα και στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνέλευσης έχω καταλάβει ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας. Αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και μέχρι τον Οκτώβριο ώστε όλες οι προσπάθειες συνεργασίας να οδηγήσουν σε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για να ξαναβρεθούν όλοι οι φορείς μαζί στη Θεσσαλονίκη για την επόμενη ελληνογερμανική συνέλευση».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης τόνισε:

«Επισκέφθηκε σήμερα την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με τον οποίο και παρουσία του Δημάρχου της πόλης και του προέδρου του Επιμελητηρίου κάναμε μια πρώτη συζήτηση για αρκετά θέματα στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας.

Βασικός στόχος του γερμανικού κράτους όπως τόνισε και ο πρόξενος είναι ότι η γερμανία διαθέτει το κεφάλαιο και η ελλάδα αξιόλογο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν είναι σωστό το δυναμικό αυτό να θέλει να φύγει στη γερμανία και είναι πιο εύκολο αν υπάρξει κατάληξη τα γερμανικά κεφάλαια να έρθουν να επενδυθούν στην ελλάδα και να αξιοποιήσουν αυτό το δυναμικό προς όφελος όλων. Ενόψει του σχεδιασμού της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως διαχειριστής του προγράμματος θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο στην κατεύθυνση των πόρων οπότε πρέπει ο σχεδιασμός να γίνει σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό».

 

Δηλώσεις έκανε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας:

«Είχαμε μια καλή και διεξοδική συζήτηση πάνω σε πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης η οποία ξεκίνησε εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο με πολύ καλά αποτελέσματα. Συζητήσαμε διεξοδικά για πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας τόσο για την καλύτερη λειτουργία των Δήμων, όσο και για προβλήματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, με το περιβάλλον, με τα απορρίμματα και νομίζω άνοιξε η πόρτα της συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων σε ένα πολύ καλό επίπεδο»

Επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Γερμανίας στο Δήμο Καρδίτσας

Επίσκεψη και στην Καρδίτσα πραγματοποίησε ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Wolfgang Hoelscher-Obermaier, συνοδευόμενος από τον Επίτιμο Πρόξενο της Γερμανίας στο Βόλο κ. Γ.  Παπαρρίζο.

Στα πλαίσια της ολιγόωρης παρουσίας του στην πόλη, ο Γερμανός διπλωμάτης επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Κ. Παπαλό και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Βυρ. Παππά. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχοι του Δήμου, καθώς και  μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ο  Γερμανός διπλωμάτης έδειξε ενδιαφέρον και αντάλλαξε απόψεις με τον  Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ για ζητήματα του Δήμου Καρδίτσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Παπαλός ενημέρωσε τον κ. Obermaier για τις προτεραιότητες, αλλά και τα προβλήματα του Δήμου και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας που αποτελεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τον θεσμό- στυλοβάτη των τοπικών κοινωνιών ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Με τη σειρά του ο Γερμανός διπλωμάτης, εξέφρασε την άποψη ότι η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των αυτοδιοικητικών δομών των δύο χωρών που προωθείται σε κεντρικό επίπεδο, θα συμβάλει στην προώθηση των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών που θα επιτρέψουν στη Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας να επιτελέσει αποτελεσματικότερα τον σημαντικό της ρόλο και να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Obermaier, ο ίδιος και το Γενικό Προξενείο θα βρίσκονται πάντα στην διάθεση των τοπικών αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών φορέων, για τη διευκόλυνση των επαφών και τη δικτύωσή τους με αντίστοιχους φορείς της χώρας του, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. 

Ελληνογερμανική Συνέλευση

Η Eλληνογερμανική Επιτροπή Δημάρχων και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνουν, ότι 15-16 Νοεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV ΙΙΙ). Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών και δήμων, αλλά και μεταξύ, εμπειρογνωμόνων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών σε πολλούς τομείς της πολιτικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και η προώθηση της ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της συνεργασίας με γερμανούς εταίρους.

Έτσι προγραμματίζεται ήδη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η διοργάνωση ειδικών συσκέψεων για διάφορα σημαντικά θέματα, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν περιληπτικά στα πλαίσια της DGV III. Στη διαδικασία αυτή προσκαλούνται εγκάρδια να συμμετέχουν όλοι οι περιφερειάρχες και δήμαρχοι καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες είναι προτάσεις για τη διοργάνωση ειδικών συσκέψεων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι διοργανωτές μπορούν να υποστηριχθούν τόσο στη φάση του προγραμματισμού όσο και της υλοποίησης από το γραφείο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Επί πλέον η διαδικασία αυτή θα υποστηριχθεί στη Γερμανία από τον Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό κύριο Hans-Joachim Fuchtel, με την ενεργοποίηση των απαραίτητων για τη συνεργασία εταίρων και την υποστήριξη των εκάστοτε διαδικασιών στη Γερμανία. Η υπηρεσιακή έδρα του Κοινοβουλευτικού Υφυπουργού κυρίου Fuchtel είναι – όπως ήδη έχει ανακοινωθεί – στο Βερολίνο (επικοινωνία μέσω του γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη).

Πολλές επαρχίες και δήμοι στη Γερμανία έχουν εκφράσει την επιθυμία όχι μόνο για συμμετοχή στην ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και για αδελφοποιήσεις με δήμους και περιφέρειες της Ελλάδας. Οι ενδιαφερόμενοι – δήμοι και περιφέρειες – στην Ελλάδα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το προαναφερόμενο γραφείο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

 

Ήδη στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 2η Ελληνογερμανική Συνέλευση η οποία αξιολογήθηκε από τους περίπου 250 συμμετέχοντες ως ιδιαίτερα επιτυχής και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η συνέχιση της εταιρικής αυτής συνεργασίας. Κυρίως αποφασίστηκε η τρίτη Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV III) να πραγματοποιηθεί το 2012 στη Θεσσαλονίκη και η τέταρτη (DGV IV) το 2013 στη Νυρεμβέργη. Επίσης συστάθηκε μια Ελληνογερμανική Επιτροπή Δημάρχων.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ