Βερολίνο: Γράφει η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Ζούμε σε μία εποχή, όπου οι νέοι αντιμετωπίζουν την ανεργία σαν κομμάτι της ζωής τους και δυστυχώς ως μονόδρομο. Ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη αυξάνεται με τρομακτικά γρήγορούς ρυθμούς και η νεολαία έχει φορέσει πλέον τα ”μαύρα” γυαλιά της απελπισίας, αντιμετωπίζοντας το μέλλον τους ως ανύπαρκτο και μη δημιουργικό. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή έρχεται ένα πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, το λεγόμενο ”Εγγυήσεις για την Νεολαία” που θέλει να αλλάξει το τοπίο και να προσφέρει ανάσες ελπίδας σε κάθε νέο άνεργο από 15 έως24 ετών. anasa

Πρόκειται για μία νέα δράση καταπολέμησης της ανεργίας και αφορά όλους τους νέους, είτε είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες απασχόλησης είτε όχι– οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μια συγκεκριμένη, ποιοτική προσφορά εντός 4 μηνών αφότου εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι. Η προσφορά του προγράμματος αυτού στοχεύει σε εργασία, μαθητιά, πρακτική άσκηση ή περαιτέρω συνέχιση της εκπαίδευσης όσων επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Το θετικό είναι, πέραν της φύσης του προγράμματος, ότι η προσπάθεια αυτή είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και την κατάσταση του κάθε ενδιαφερόμενου νέου. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο νωρίς να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα ούτως ώστε να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές του και μέσω της συνεχής ενημέρωσης για πιθανές θέσεις εργασίας και για σεμινάρια  στο εξωτερικό, να ενισχυθεί η εργασιακή κινητικότητα και να πάρει χρώμα η γκρίζα καθημερινότητα των νέων.

Η χρηματοδότηση τέτοιου είδους προγραμμάτων είναι πάντα η αχίλλειος πτέρνα για τις χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και την ανεργία, η οποία σκαρφαλώνει στα ύψη. Ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται, ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, να έχει βάλει προτεραιότητα της την προώθηση και επίλυση του προβλήματος της ανεργίας των νέων, καθώς ακόμη και από άποψη οικονομική οι νέοι που δεν εργάζονται ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης εκτιμάται ότι κοστίζουν στην Ε.Ε 153 δισ. ευρώ (1,21% του ΑΕΠ) ετησίως – εξαιτίας των επιδομάτων που τους χορηγούνται και της απώλειας φόρων.

Το κόστος υλοποίησης αυτού του προγράμματος μείωσης της ανεργίας των νέων στην Ε.Ε και την παροχή Εγγυήσεων για τη Νεολαία στην Ευρωζώνη είναι 21 δισ. ευρώ ετησίως, ή 0,22% του ΑΕΠ. Αν και δεν είναι ακόμη δυνατόν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, έως ότου όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης ορίσουν επακριβώς τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος, έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα κόστη.

Από πλευρά της η Ε.Ε θα συμπληρώσει την εθνική χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των 6 δισ. ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθούν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί πως μέσα στον στρόβιλο των δυσκολιών και των δαπανών, δεν είναι όλα τα μέτρα παροχής Εγγυήσεων για τη Νεολαία ακριβά. Παραδείγματος χάρη, η ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο που δεν απαιτεί μεγάλες δαπάνες, παρά μόνο καλή θέληση, κοινό όραμα και οργάνωση.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ” Εγγυήσεις για την Νεολαία” δίνει πλέον τον χώρο και την δυνατότητα στην νέα γενιά σε όλη την Ευρώπη, να κοινωνήσει και να προβάλλει μέσω της επιμόρφωσης και της εργασίας, τις φρέσκες ιδέες, τη δημιουργικότητα, το θάρρος και την ”δίψα” της να κερδίσει το στοίχημα και να αλλάξει τα δεδομένα της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ