Άρχισε ο τρύγος των οινοποιήσιμων σταφυλιών στη ζώνη του Τοπικού Οίνου Μετεώρων. Η αρχή, όπως κάθε χρόνο, γίνεται με την λευκή ποικιλία Μαλαγουζιά του Κτήματος Θεόπετρα. Παρόλο που είχαμε όψιμη άνοιξη, το ζεστό καλοκαίρι επιτάχυνε την ωρίμανση και ο τρύγος αρχίζει κανονικά όπως κάθε χρόνο στα μέσα Αυγούστου. Η ποιότητα είναι σε καλό επίπεδο, με έντονα αρώματα και καλές οξύτητες, αλλά η παραγωγή είναι ελαφρώς μειωμένη.

Αξίζει να  αναφέρουμε, ότι η περσινή χρονιά για την Οινοποιία Τσιλιλή ήταν άκρως επιτυχημένη, διότι πέρα από τα διάφορα χάλκινα και ασημένια μετάλλια που της απονεμήθηκαν σε διάφορους διαγωνισμούς, απέσπασε δύο χρυσά μετάλλια στον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, με τον Ερυθρό Οίνο Κτήμα Θεόπετρα και το Κτήμα Θεόπετρα Syrah.

Όμως ο θρίαμβος ήρθε από το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΡΟΖΕ 11, το οποίο βραβεύθηκε ως το καλύτερο ροζέ κρασί στο κόσμο, με το μεγάλο Χρυσό Βραβείο, πρωτοφανές γεγονός στα Ελληνικά οινικά χρονικά. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, που είναι ιδανικό για αμπελοκαλλιέργεια.

Κτήμα Θεόπετρα

Για την οικογένεια Τσιλιλή, η σχέση με την περιοχή των Μετέωρων και της Θεόπετρας είναι επένδυση ζωής. Η αναβίωση του αμπελώνα των Μετέωρων , που καταστράφηκε με την φυλλοξήρα, ήταν, πάνω απ’ όλα, μια βαθιά ηθική υποχρέωση. Έτσι, το 1995, έγινε η πρώτη φύτευση του αμπελώνα του Κτήματος Θεόπετρας, στις πλαγιές γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, που σταδιακά επεκτάθηκε ως τις μέρες μας, φθάνοντας στα 100 ιδιόκτητα στρέμματα. Εδώ, στο σπήλαιο αυτό, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ανάμεσα στα άλλα και κουκούτσια σταφυλιών, αδιάψευστος μάρτυρας της πανάρχαιας σχέσης του τόπου αυτού με το σταφύλι, το απόσταγμά του και το κρασί.  Όμως και στα ιερά μοναστήρια των Μετεώρων, αιώνες τώρα, οι μοναχοί καλλιεργούν την τέχνη του οινοποιού με την ίδια ευλάβεια, που καλλιεργούν τη σχέση τους με το θείο…

Και είναι αυτός ο ιδανικός συνδυασμός, της σπάνιας σύστασης του εδάφους και του εξαιρετικού μικροκλίματος της περιοχής, που κάνει τον αμπελώνα των Μετεώρων διαχρονική κοιτίδα παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας κρασιού. Και είναι η δημιουργική δύναμη των ανθρώπων, που έρχονται να αφουγκραστούν  τη μυστική ζωή αυτού του τόπου και να τον ζωντανέψουν ξανά.

Είναι το όραμα των ανθρώπων της οικογένειας Τσιλιλή, που θέλησαν να φτιάξουν  ένα οινοποιείο-πρότυπο, αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του τόπου. Ένα οινοποιείο υψηλών προδιαγραφών, που ενώ παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της οινοποίησης, όλα τα στοιχεία του μοιάζουν να δένουν αρμονικά με τα φυσικά στοιχεία του τόπου. Ενώνονται μυστικά…για να συνεχίζουν μαζί την αέναη κίνηση της δημιουργίας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ