kavafis3kavafis2Το  Μαθητικό Συνέδριο για τα 150 χρόνια του Κωνσταντίνου Καβάφη στο Ζωγράφειο  Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουµενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε. Οι καρδιές, όμως, των συνέδρων και όσων είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν,  χτυπούν ακόμη στο ρυθμό του. Οι  εκατόν πενήντα μαθητές από δέκα τρία (13) Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου (Παγκύπριον Γυμνάσιον, Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Λύκειο, «Άξιον»-Σχολεία Ξάνθης, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, Σχολή Μωραΐτη, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας-Pierce College, Εκπαιδευτήρια Γείτονα), σε συνδυασμό με την παρουσία εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων (Μ. Βασιλειάδη, Κ. Βελισσάρη, Σ. Ιλίνσκαγια, Δ. Καργιώτης, Ε. Καψωμένος, D. Connoly, Σ. Λαουμτζή, Π. Νούτσος, Γ.  Παπαναστασίου, Μ. Πιερής, Ι. Τριάντου, E. Ozsuer, D. Haas. Μ. Χατζηγιακουμή, Α. Χασιώτη), συγγραφέων και ποιητών (Α. Δαβαράκης, Δ. Δασκαλόπουλος, Θ. Κοροβίνης, Γ. Πάσχος, Α. Τσοκώνας, Κ. Χαραλαμπίδης), μουσικών (Ε. Ρεμπούτσικα, Γ. Μαρινάκης), ηθοποιών και ερμηνευτών (Ν. Μεντή, Σ. Μερμήγκης, Α. Σακελλαροπούλου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη) καθώς και δημοσιογράφων (Σ. Θεοδωράκης, Ν. Μαγγίνας),  αποτέλεσαν  μια μοναδική πηγή  δημιουργίας που ξεπέρασε με τη δύναμη, την πρωτοτυπία και τη φαντασία  της ακόμη και τις πιο φιλόδοξες  προσδοκίες των οργανωτών.

Στη μαγική  Πόλη, στην πόλη των πόλεων, δεν ζωντάνεψε μονάχα ο λόγος του ποιητή και το έργο του αλλά άνοιξαν δρόμοι, για να συναντηθούν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι φρόντισαν με τις γνώσεις τους,  την  εμπειρία, τη φρεσκάδα, το ταλέντο και κυρίως με την  ανοιχτή καρδιά τους, να αναδυθεί η ελπίδα για το αύριο, άρωμα ανοίξεως σε καιρούς δύσκολους όπου όλα δοκιμάζονται.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου οι εισηγήσεις των επιστημόνων προσέγγισαν τη σχέση της ποίησής του με τον αρχαίο κόσμο, την Αλεξάνδρεια, την Πόλη, το Βυζάντιο και μελέτησαν τους γλωσσικούς του τρόπους. Οι μαθητές, με τη βοήθεια  των καθηγητών τους και των ειδικών συμβούλων, κατάφεραν με  τις εισηγήσεις τους και τις δράσεις τους να μεταφέρουν στους συνέδρους τις μυστικές συνομιλίες τους με το έργο του ποιητή, αναδεικνύοντας τα ερωτήματα και τις αναζητήσεις της νεότητας, που ψάχνεται και αγωνιά για το αύριο του κόσμου και τις σχέσεις των ανθρώπων. Το βράδυ στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενίου της Ελλάδας, όπου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής  της Ελευθερίας Στόικου, με έργα  εμπνευσμένα από  την ποίηση του Καβάφη, ο Γενικός Πρόξενος κ. Ν. Ματθιουδάκης φιλοξένησε και δεξιώθηκε τους συνέδρους.

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, μετά τις πρωινές εισηγήσεις που προσέγγισαν την ποιητική του Καβάφη και μια σειρά από  θέματα που αφορούσαν τον έρωτα, τα σύμβολα, την ιστορία, την πολιτική, το θέατρο, ακολούθησε αργά το απόγευμα   προσκύνημα στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών και το βράδυ η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη παρουσίασε το θεατρικό έργο «Στου έρωτος το άκουσμα. Πάνω σε ένα στίχο του Καβάφη», σε σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου. Στο τέλος αυτής της ανεπανάληπτης παράστασης, σύσσωμοι  οι σύνεδροι, όρθιοι καταχειροκρότησαν ένα ταξίδι έρωτος μακρινό, χωρίς τέλος, απόλαυσαν την ενατένιση πέρα από τα καθημερινά, την υπέρβαση εσαεί.
Σαν επιστέγασμα των μαγικών στιγμών, ήρθε το τραγούδι που συνέθεσε η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ειδικά για το Συνέδριο, σε στίχους Άρη Δαβαρακη, με τίτλο «Όσο μπορείς». Η Ευανθία Ρεμπούτσικα συνόδευσε με το βιολί της μαθητές και   συνέδρους, που, σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, τραγούδησαν ξανά και ξανά, το ρεφρέν:
Όσο, όσο μπορείς ν’ αγαπάς
Τόσο μ΄όλο τον κόσμο θα μιλάς
Όσο, όσο μπορείς ν΄αγαπάς
Τόσο προς την Ιθάκη προχωράς.

Την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το πρωί, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, στο Συνοδικό της Σχολής, σε ένα χώρο που οι μνήμες συνοδεύουν κάθε ματιά και σκέψη, έγινε απαγγελία  ποιημάτων του Καβάφη στα ελληνικά, τα τουρκικά, τα αραβικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ρωσικά, από  τους συνέδρους,  από τους ηθοποιούς Ν. Μεντή, Σ. Μερμήγκη, Α. Σακελαροπούλου, E. Hun και ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τέλος οι μαθητές τραγούδησαν ξανά το τραγούδι που έγραψε ειδικά για το συνέδριο η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Άρης Δαβαράκης. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης διάβασε το ποίημα «Θερμοπύλες» από ένα τετράδιο μαθητικών σημειώσεών του, όπου αντέγραφε τα ποιήματα που άγγιξαν την ψυχή του, όταν ήταν μαθητής της Α΄Λυκείου της Θεολογικής Σχολής.  Η Σχολή της Χάλκης ζωντάνεψε ξανά για λίγες ώρες και η ευχή όλων  ήταν μια: σύντομα να ανοίξει και να συνεχίσει το .έργο της.
Το μεσημέρι, διασχίζοντας τον Βόσπορο, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα  το «Σήμερα και το αύριο της ποίησης του Καβάφη», με τη συμμετοχή λογοτεχνών, επιστημόνων και συνέδρων, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη.
Το απόγευμα της ίδια μέρας στο Νιχώρι, όπου έζησε ο ποιητής τα νεανικά του χρόνια και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στον περίβολο της Παναγιάς της Κουμαριώτισσας έγιναν από τον κ. Π. Βίγκα, Πρόεδρο της κοινότητας Νιχωρίου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καβάφη, που φιλοτεχνήθηκε από  την γλύπτρια Α. Παπαδοπεράκη. Ο χρόνος γύρισε πίσω, φόρεσε τα καλά του και τα βήματα του ποιητή ακούστηκαν μέσα στη σιωπή, καθώς τον καλούσαν επανειλημμένα οι στίχοι  που απάγγειλαν   μαθητές από την Αίγυπτο,  την Κύπρο, την Πόλη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, την Ξάνθη και ντόπιοι σύνεδροι που χρόνια ζούσαν με το όνειρο  κάποια μέρα ο ποιητής να ξαναβρεθεί  κοντά τους, νέος, νεότατος σαν και τότε. Τέλος οι σύνεδροι μεταφέρθηκαν στην Κοινότητα  Μέγα  Ρεύμα όπου τους περίμενε ένα πλουσιοπάροχο δείπνο, μουσική και χορός.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, όλοι οι σύνεδροι παρακολούθησαν με κατάνυξη την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη άνοιξη.

Στο μαθητικό συνέδριο για τα 150 χρόνια του Κ. Π. Καβάφη  ο ποιητής έγινε για όλους τους συνέδρους και για όσους το παρακολούθησαν συνομιλητής, επισκέπτης  και  φίλος  αλλά και γι’ αυτούς που χρόνια ήταν  μυημένοι στην ποίησή του,  η συνοδοιπορία τους μαζί του θα αποκτήσει καινούργιο ενδιαφέρον.

Όλα αυτά οφείλονται σε  αυτούς που εμπνεύστηκαν μια τέτοια μοναδική κι αξέχαστη συνάντηση, στον Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου και στην Άσπα Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, αλλά  και σε όλους αυτούς που δούλεψαν με πάθος  και υποστήριξαν την οργάνωση ενός τόσο μεγάλου και αποκαλυπτικού  Συνεδρίου.
Καλή αντάμωση του χρόνου την Άνοιξη, στο Τρίτο Μαθητικό Συνέδριο για τον Ίωνα ποιητή,  Γιώργο Σεφέρη.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

φωτογραφία 1: Η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος απαγγέλει το ποίημα του Καβάφη  «Θερμοπύλες»
φωτογραφία 2:  Η Άρης Δαβαράκη (που έγραψε τους στίχους), ο Γιάννης Δερμιντζόγλου  και οι μαθητές  – σύνεδροι τραγουδούν το τραγούδι του συνεδρίου «Όσο μπορείς» ενώ η Ευανθία Ρεμπούτσικα (που έγραψε τη μουσική) τους συνοδεύει με το βιολί.
φωτογραφία 3:  Η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ανάμεσα σε μαθητές, πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες στο Φανάρι.
φωτογραφία 4: Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Στου έρωτος το άκουσμα. Πάνω σε ένα στίχο του Καβάφη», από τη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου

kavafis1

Για ένα χορταστικό τετραήμερο κράτησαν στην Πόλη οι γιορτές προς τιμήν και δόξαν του Κωνσταντίνου Καβάφη, του καθεαυτού Κωσταντινουπολίτη την καταγωγήν και Αλεξανδρινού,  φημισμένου σ’ όλη την οικουμένη Ρωμιού ποιητή, που η ποίησή του,  καίρια σοφή, πρωτοποριακή και τολμηρή –ακατάλληλη πνευματική τροφή για τους «τα φαιά φορούντες, περί ηθικής λαλούντες»- κατόρθωσε να κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες ανά την υφήλιο τον περασμένο αιώνα και να καλπάζει σήμερα αφήνοντας πίσω της ποιητικά μεγέθη παγκοσμίου κύρους, όπως ο Πάουντ, ο Έλιοτ, ο Μαγιακόφσκι, ο Λόρκα, ο Χικμέτ, η Αχμάτοβα και τόσοι άλλοι κορυφαίοι τεχνίτες του ποιητικού λόγου. Με κορυφαίες στιγμές συμπυκνωμένης συγκίνησης κατά τις αναγνώσεις των ποιημάτων του από πολλούς καλεσμένους στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του της φιλοτεχνημένης από την γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη οι συνεδρίες και οι συναντήσεις με στόχο την προσέγγιση του έργου του τελείωσαν επιτυχώς την Κυριακή 14 Απριλίου προκαλώντας αισθήματα ικανοποίησης και χαράς τόσο στους συνέδρους, όσο και σε όλους όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα συμπόσιο για τον Καβάφη και την ποίησή του που ξεπέρασε τις αρχικές προθέσεις των διοργανωτών, του Ζωγραφείου Λυκείου και των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Το ονομάζουμε  «Μαθητικό Συνέδριο» αλλά είναι ένα πανεκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό συνέδριο, στο οποίο πήραν μέρος επιφανείς Καβαφιστές πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διάφοροι ερευνητές  του Καβαφικού έργου, καθηγητές της Μέσης παιδείας, μαθητές από τα σχολεία της πολίτικης ομογένειας και την Ελλάδα,  ποιητές, ηθοποιοί, συνθέτες και τραγουδιστές. Εξίσου μεγάλη επιτυχία είχε και το συνέδριο για τον Παπαδιαμάντη που έγινε την περασμένη χρονιά στην Πόλη. Η Πόλη τιμά κάθε χρόνο, την Άνοιξη, έναν σπουδαίο Έλληνα πνευματικό δημιουργό, είναι πλέον θεσμός. Η θερμή συμμετοχή του Πατριάρχη  συνοδεύτηκε από  μάθημα ήθους σε όλους μας με την αναφορά του στον δάσκαλο-ευεργέτη του. Αξίζει να συγχαρούμε από καρδιάς για την φιλοξενία τους ομογενείς που εργάστηκαν για την υποδοχή μας και κυρίως τους καλούς μας φίλους Γιάννη Δεμιρτζόγλου, διευθυντή του Ζωγραφείου και Άσπα Χασιώτη, διευθύνουσα των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, και για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου και την κατάθεση ψυχής τους.
ΘΩΜΑΣ  ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ