Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος “Οι Θεριστάδες”,  σε συνεργασία με την Ενορία Αγίας Παρασκευής με το παραπάνω θέμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αίγλη την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 στο προαύλιο της νέας εκκλησίας Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου όπου πλήθος κοινού τόσο από το Φλαμούλι και τα γειτονικά χωριά όσο και από την πόλη των Τρικάλων έσπευσαν να την παρακολουθήσουν και δικαιώθηκαν στο έπακρον.

Η μεγάλη λαογραφική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς & δρώμενα έκανε μεγάλες εντυπώσεις και άφησε τις καλλίτερες αναμνήσεις σε όλους τους παρευρισκόμενους. Η έναρξη των δρώμενων έγινε σύμφωνα με το προκαθορισμένο πρόγραμμα στις 7,30 μ.μ. με κωδωνοκρουσία που καλούσε τους πιστούς στο «πανηγύρι τ’ Άι-Γιωργιού». Στη συνέχεια πέρασαν μέσα στην εκκλησία τα χορευτικά τμήματα για ν’ανάψουν ένα κερί και εξήλθαν στο προαύλιο όπου οι επίτροποι της εκκλησίας και άλλοι χωριανοί έψηναν τα σουβλισμένα αρνιά.

Εκεί δίπλα έστρωσαν οι γυναίκες τα πλουμιστά υφαντά τους που χρόνια τα φύλαγαν στα μπαούλα, κάθισαν και έβγαλαν μέσα από τους τρουβάδες τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει καθώς και κόκκινο κρασί. Έτσι άρχισε ένα φαγοπότι όπως τους παλιούς καλούς καιρούς συνοδευόμενο με ευχές και τσούγκρισμα αυγών γιατί το Πάσχα κρατάει 40 ημέρες. Από την όλη διαδικασία δεν έλειπε φυσικά και η παραδοσιακή μουσική.

Ο χορός ξεκίνησε πρώτα με τα παιδικά τμήματα των Θεριστάδων και της ενορίας Αγ. Παρασκευής Φλαμουλίου που τα παρουσίασε η χ-δασκάλα κ. Ευαγγελία Γρηγορίου. Οι μικροί πρωταγωνιστές όπως και οι έφηβοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και εισέπραξαν πολλά χειροκροτήματα από το κοινό.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Παπαμιχαήλ παρουσίασε το Πασχαλινό καραγκούνικο σιργιάνι συγκερασμένο με το «πανηγύρι τ’ Άι-Γιωργιού». Έλαμψε το προαύλιο της εκκλησίας από τις άσπρες φουστανέλες της κλεφτουριάς των Θεριστάδων και των λαμπρών καραγκούνικων ενδυμασιών των γυναικών σε ένα συναπάντημα που θύμιζε αλλοτινές εποχές. Ένα θερμό θέαμα κάτω από ήχους παραδοσιακής μουσικής παλιών μας τοπικών τραγουδιών που δημιούργησε γλυκές νοσταλγίες στους μεγαλύτερους και έναν απρόβλεπτο ενθουσιασμό στη νεολαία μας. Μετά από μια ώρα περίπου χορού όπου οι γονείς καμάρωσαν τα παιδιά τους οι παπούδες τα εγγόνια τους και οι άντρες τις γυναίκες τους, το σκηνικό παραδόθηκε στο κοινό όπου όλοι μαζί ρίχτηκαν σε ένα ξεφάντωμα και σε ένα όμορφο γλέντι που κράτησε για πολλές ώρες. Οι κάτοικοι του Φλαμουλίου και όλοι οι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν με τις καλλίτερες εντυπωσεις για το πρόγραμμα της βραδιάς που επιμελήθηκαν ο Πρόεδρος των Θεριστάδων Αντώνης Παπαμιχαήλ και ο π. Αθανάσιος Τύμπας εφημέριος της ενορίας Αγ. Παρασκευής Φλαμουλίου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Δημάρχου κ. Λάπα, η Αντιδήμαρχος κ. Κάκλα Βασιλική, και η κ. Δημάρχου Ιωάννα Λάππα, εκπρόσωποι της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων ο αντιπεριφερειάρχης κοιν. μέριμνας δημόσιας υγείας μεταφορών & επικοινωνιών κ. Τσίγκας Γ. ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Καπέλος Γ. και η υπ.δημ. σχέσεων κ. Μπουντούρη Ε.

Το ΔΣ των Θεριστάδων και η εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας Αγ. Παρασκευής Φλαμουλίου(εφημέριος π.Αθ.Τύμπας, Αναγνώστου Γ., Καραταϊρης Κ., Τζιότζιος Χρ., Τζερεμές Λ.) ευχαριστούν: όλα τα παιδιά, τις χορεύτριες και χορευτές για τη συμμετοχή τους, τους μουσικούς (Νεκτάριο Παπαγεωργίου (καθηγητή Μουσικολογίας) στο Κλαρίνο, Άρη Ντίνα(καθηγητή του Μουσικού Σχολείου) στο τραγούδι και λαγούτο, Γιώργο Ντίνα (μουσικολόγο) στα κρουστά και Στέργιο Παππά στο κόντρα μπάσο, ηχολήπτη Νίκο Τσιρόγλου) .τον κ. Αχ.Νταούλα (εξοπλισμός εκδηλώσεων) για τη δωρεάν παραχώρηση των καθισμάτων και τραπεζιών τον κ. Ανθόπουλο Γεώργιο & κ. Τζιότζιο Γεώργιο για τη δωρεάν παραχώρηση των αρνιών προκειμένου για την πραγματοποίηση των δρώμενων της εκδήλωσης όπως και τις κυρίες που ετοίμασαν τα παραδοσιακά εδέσματα και φαγητά, το φωτογράφο της βραδιάς Παύλο Μάτζιο και το γνωστό σε όλους επαγγελματία Κωνσταντίνο Καραφάνταλο(Video Camera) που απαθανάτισε όλες αυτές τις σπάνιες σκηνές.

theristades1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ