Λονδίνο: Του Χρήστου Καραπάνου για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

Κι όμως είναι αληθινό. Τη στιγμή που η Ελλάδα ως χώρα βασανίζεται από τα δυσφημιστικά σχόλια εξαιτίας της κακής δημοσιονομικής της κατάστασης, ταυτόχρονα γίνεται διάσημη και παρουσιάζει υπερήφανα την ισχυρή της χορευτική παράδοση, στην καρδιά της μεγαλύτερης και πιο ποικιλόμορφης από πλευράς εθνικοτήτων και φυλών πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Λονδίνο.

Το 1986 λοιπόν, σηματοδοτείται ως η χρονιά της δημιουργίας του χορευτικού συγκροτήματος Lyra Greek Dancers (Λύρα Γκρίκ Ντάνσερς) από ένα ζευγάρι Ελλήνων μεταναστών, την Λούλα και τον Μιχάλη Καΐλα. Το πάθος και η αγάπη του ζευγαριού για τους ελληνικούς χορούς υλοποιήθηκε και παράλληλα το όνειρό τους έλαβε σάρκα και οστά, εν αρχή με ένα μικρό αριθμό μαθητών και χωρίς να εμφανίζονται σε παραστάσεις, εν συνεχεία δε, αποκτώντας και την ανάλογη εμπειρία, ξεκίνησαν δειλά δειλά να παρουσιάζουν την εξαιρετική αυτή ελληνική κληρονομιά στους Βρετανούς. Στη πορεία το συγκρότημα εξελίχθηκε, απέκτησε μια σχετική φήμη και έδινε το παρόν σε έναν μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων. Αυτή τη στιγμή έχει εδραιωθεί ως ένα από τα καλύτερα χορευτικά συγκροτήματα στην παρουσίαση και επίδειξη  ελληνικών παραδοσιακών χορών στην περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας.

Το χορευτικό συγκρότημα Lyra Greek Dancers είναι ένα από τα περίπου 3-4 συγκροτήματα του Λονδίνου που εξασκούν και παρουσιάζουν διάφορους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στο κοινό όλης της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και εκτός της χώρας, όπως στην Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Στο ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλαμβάνονται χοροί που προέρχονται από όλη την Ελλάδα, την ενδοχώρα αλλά και τα νησιά καθώς επίσης από την Κύπρο, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία. Το συγκρότημα επίσης εναλλάσσει τις αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες όλων των παραπάνω περιοχών στις εκδηλώσεις όπου εμφανίζεται και είναι το μοναδικό που δίνει ιδιαίτερη σημασία σ’αυτόν τον τομέα, διαθέτοντας ένα σημαντικά πλούσιο “οπλοστάσιο” ενδυμασιών, εντυπωσιάζοντας συγχρόνως θετικά το κοινό σε κάθε τους παράσταση.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί και η συνεισφορά του μουσικού συγκροτήματος Kalamus (Κάλαμους), με το οποίο συνεργάζονται οι Lyra Greek Dancers, ακολουθώντας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τις αποστολές τους, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια επιπλέον νότα γνησιότητας και διασκέδασης στο κοινό. Οι τρείς μουσικοί που το αποτελούν, χρησιμοποιούν τα αυθεντικά όργανα της μουσικής μας παράδοσης, χαρίζοντας έτσι το στοιχείο της μοναδικότητας, του αυθεντικού ρυθμού και της συνοχής της ταυτότητας των ήχων.

Τα μαθήματα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και ώρα απογευματινή σε κεντρική περιοχή του Λονδίνου και συγκεκριμένα στο King’s Cross St Pancras πίσω από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Αυτή τη στιγμή το συγκρότημα έχει 14 τακτικά μέλη, τα οποία είναι και αυτά που εμφανίζονται κατά κόρον στις παραστάσεις, καθώς κι έναν αριθμό μη τακτικών μαθητών που ποικίλει από 5 έως 15 άτομα, αναλόγως των σχετικών υποχρεώσεών τους. Αποτελείται κυρίως από μαθητές Ελληνοκυπριακής καταγωγής, λιγότερους Έλληνες όπως επίσης και από Άγγλους φιλέλληνες αλλά και μαθητές άλλων εθνικοτήτων. Το κλίμα είναι εξαιρετικά ευχάριστο και δημιουργικό και η διασκέδαση παράλληλα με τη μάθηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Κλείνοντας και καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, θα έλεγα ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε πως η Ελλάδα είναι ομολογουμένως μια χώρα παγκοσμίων συνόρων και όχι μια στενή γεωγραφική περιοχή. Πρωτοβουλίες σαν κι αυτή εδώ στην Βρετανία, σε μια χώρα με μικρή παράδοση και ενδιαφέρον για την τέχνη του χορού, είναι σαφώς καλοδεχούμενες και θα πρέπει να μας κάνουν υπερήφανους σαν Έλληνες. Το συγκρότημα Lyra Greek Dancers, σε όποια εκδήλωση παραβρεθεί εισπράττει τον αμέριστο θαυμασμό αλλά και την “δίψα” των θεατών, κάτι το οποίο τους δίνει ενέργεια και δύναμη για τη συνέχεια.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το συγκρότημα Lyre Dancers η ηλεκτρονική τους σελίδα είναι http://www.lyradancers.org.uk/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ