Επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joakim Gauck παρέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρέθεσε σήμερα επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joakim Gauck. Παραβρέθηκαν επίσης , πέραν της γερμανικής αντιπροσωπείας, από ελληνικής πλευράς  ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο Α’ Αντιπροέδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Γερμανίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Μεϊμαράκης προσφωνώντας τον υψηλό προσκεκλημένο του, Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ανέφερε:

 

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε

 

Με χαρά σας υποδέχομαι και εγώ με τη σειρά μου στην Ελλάδα, εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οι χώρες μας ενώνονται με στενούς δεσμούς φιλίας και οι σχέσεις των λαών μας έχουν θεμελιωθεί σε κοινές αξίες και αρχές, πάντα με τον αμοιβαίο αλληλοσεβασμό.

Σημαντικό παράγοντα στις σχέσεις αυτές αποτέλεσαν διαχρονικά οι Έλληνες μετανάστες της μεταπολεμικής περιόδου, οι οποίοι, σε δύσκολες για την χώρα μας στιγμές, βρήκαν στη Γερμανία ένα ανοικτό και φιλόξενο περιβάλλον και πρόκοψαν.

Σήμερα η Ελλάδα περνάει άλλη μία φορά μέσα από στενές ατραπούς.  Οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση. Οι θυσίες των Ελλήνων είναι μεγάλες. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πάρα πολλά. Άλλαξε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν προβλήματα και παθογένειες πολλών ετών.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε τις απαραίτητες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις, προσβλέποντας στη στήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας.

Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας και πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει και από την πλευρά των εταίρων μας.

 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

 

Το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μας με τη χώρα σας και η παραδοσιακά καλή συνεργασία μας σε όλους τους τομείς των διμερών και διεθνών σχέσεων εγγυάται την ευόδωση των κοινών προσπαθειών μας, αλλά και την καλύτερη δυνατή εξέλιξη στα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα, υπό την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου της Ε.Ε., προσβλέπει, κατά προτεραιότητα, στην επιτυχή προώθηση θεμάτων, τα οποία γνωρίζω ότι απασχολούν εξίσου και τις δύο χώρες και τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, τη μετανάστευση καθώς και την ευρωπαϊκή οικονομική εμβάθυνση.

Η συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο και της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., είμαι σίγουρος πως θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των κοινών μας στόχων.

Προνομιακό πεδίο των διμερών μας σχέσεων αποτελεί η οικονομική συνεργασία, όπου όμως όλοι διαπιστώνουμε ότι υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών δυνατοτήτων της.  Μπορεί και πρέπει επομένως να ενισχυθεί, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των νέων οικονομικών προκλήσεων στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη συμπληρωματικότητα όσο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικονομιών των δύο χωρών.

Στον τομέα των επενδύσεων, οι προοπτικές, ειδικότερα σήμερα, παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές για τις γερμανικές εταιρείες, σε όλους τους τομείς, με έμφαση  στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, αλλά και του τουρισμού. Ως προς το τελευταίο αυτό, θέλω παρενθετικά να εξάρω το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί σταθερά έναν από τους πέντε δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες.

H στρατηγική θέση της Ελλάδας αλλά και ο ηγετικός της ρόλος στον χώρο της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης αποτελεί ισχυρό εφαλτήριο για κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων σε τομείς όπως ο φαρμακευτικό κλάδος, η βιομηχανία, οι τραπεζικές υπηρεσίες και οι μεταφορές.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζω πως είχατε μια αναλυτική συζήτηση με τον κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας , κατά την οποία αναλύσατε όλα τα ζητήματα τα οποία μας ενδιαφέρουν τόσο κατά τη διάρκεια που ασκούμε  της προεδρίας μας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τα διμερή ζητήματα, θέματα που θα συζητήσουμε και κατ’ ιδίαν κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Η επίσκεψή σας αυτή στην Ελλάδα, πέρα από μία ακόμη επισφράγιση των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, αποτελεί και χειρονομία εμπιστοσύνης στην χώρα και στον πολύπαθο λαό της, ότι οι απότομες και σκληρές θυσίες στις οποίες υπεβλήθη εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως, δεν πήγαν χαμένες.

Ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έχω την τιμή και το προνόμιο να σας απονείμω το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, να σας ευχηθώ προσωπική υγεία και ευτυχία, και στο πρόσωπό σας να ευχηθώ μακροημέρευση και ευημερία στον φίλο Γερμανικό λαό».

Ο κ. Μεϊμαράκης, αμέσως μετά, επέδωσε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joakim Gauck.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joakim Gauck, παραλαμβάνοντας το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, είπε:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κύριε Αντιπρόεδρε, κύριοι υπουργοί, αγαπητοί κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση που μου απευθύνατε σε αυτό τον θαυμάσιο χώρο.

Η Αθήνα με έχει ήδη κερδίσει κύριε Πρόεδρε. Ήταν  μια θαυμάσια αρχή για την επίσκεψη μου να ξεκινήσω από την Ακρόπολη. Ήταν μια αξέχαστη επίσκεψη, μια θαυμάσια εντύπωση  και μου θύμισε μια πρόταση ενός  προκατόχου μου, του πρώτου Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας του Τheodor Ηeuss, ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη χτίστηκε σε τρεις λόφους στην Ακρόπολη των Αθηνών, στο Καπιτώλιο της Ρώμης και τον Γολγοθά. Χτες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έναν απ΄ αυτούς τους λόφους, τους οποίους αντικρίζω και σήμερα.

Συγχρόνως, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να ερμηνευτεί η Ευρώπη, να προσμετρηθεί σε στοιχεία και σε δεδομένα, το γνωρίζετε πολύ καλά και με την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτό θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ στην ομιλία μου να παραθέσω τις δικές μου παρατηρήσεις.

Πολύ περισσότερο από τον ορθό λόγο που επικρατεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κύριε Πρόεδρε με απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό η διάθεση, δηλαδή τα συναισθήματα των  Ευρωπαίων. Τόσο εγκάρδια που με υποδεχθήκατε εσείς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας ο κ. Κάρολος Παπούλιας χθες και σήμερα, τόσο απόμακρο αυτή τη στιγμή μου φαίνεται το ερώτημα που ωστόσο διατυπώνεται συνεχώς και επανειλημμένα: πραγματικά υπάρχει κίνδυνος συνοχής,  να απολέσει δηλαδή η Ευρώπη την συνοχή της; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τίποτα άλλο από τη σημερινή μου επίσκεψη. Επιθυμώ πραγματικά να συμβάλλω στην ενίσχυση της συνοχής της Ευρώπης, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Προς το σκοπό αυτό η επίσκεψη μου στις Λιγκιάδες και τα Ιωάννινα αύριο είναι ιδιαίτερης σημασίας για μένα. 

Επίσης σημαντικές θα είναι οι συναντήσεις που θα έχω με νέους ανθρώπους επιχειρηματίες με ανθρώπους που πρόκειται να συστήσουν νέες επιχειρήσεις, με πολίτες της Ελλάδας. Επιθυμώ να μιλήσω μαζί τους και να ακούσω  τις ελπίδες τους ανησυχίες τις προσδοκίες τους και τα σχέδια τους για το μέλλον.

Έχω απόλυτη επίγνωση πόσο πολύ υποφέρουν οι άνθρωποι ακριβώς λόγω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Θέλω να καταστήσω σαφές σε αυτούς τους ανθρώπους ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνονται για τους Ευρωπαίους ή για τους Γερμανούς αλλά τις κάνουν για τον εαυτό τους. Θέλω επίσης να εκφράσω τον σεβασμό μου προς όλα αυτά που υπομένουν αυτοί οι άνθρωποι, για τα προβλήματα που δημιουργούνται αλλά και τα παράπονα που μπορεί να έχουν και το γεγονός ότι υποφέρουν. Το ζητούμενο για εμένα είναι να ενισχύσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Το μόνο που επιθυμώ είναι η ενθάρρυνση και όχι η παρέμβαση. Και ελπίζω όλα όσα λέω να κατανοούνται ακριβώς έτσι: ως μια φιλική χειρονομία και ως μια προσφορά.

Ευχαριστώ όλους εσάς που αφιερώσατε το χρόνο σας και βρίσκεστε εδώ σήμερα το μεσημέρι μαζί μου. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως εσάς κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Βουλής για την πρόσκληση που μου απευθύνατε αλλά και για την φιλοξενία που μου επιδίδετε. Θέλω να σας τονίσω ότι συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που θα συμβάλλουν στην πατρίδα μου  για να μείνει η Γερμανία στο πλευρό της Ελλάδας και των πολιτών της».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ