Συμπεριλαμβανομένων και των ΡΟΜΑ.

Γράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.

Λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αστάθειας στις γειτονικές χώρες της ΕΕ, το θέμα της υγείας των μεταναστών και ορισμένων εθνοτικών μειονοτήτων (όπως οι Ρομά) έρχεται όλο και περισ­σότερο στο προσκήνιο. Η δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό τείνει να επικεντρώνεται σε προβλήματα, όπως ο φόβος για κατάχρηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, ο φόβος ότι οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες επιβαρύνουν τα συστή­ματα υγείας και, τέλος, ο φόβος για εξάπλωση μετα­δοτικών ασθενειών.

Σε γενικές γραμμές, πολλές ομάδες μεταναστών είναι στην πραγμα­τικότητα υγιέστερες από τον γενικό πληθυσμό, παρότι σε πολλές χώρες οι μετανάστες και οι εθνοτικές μειονότητες τείνουν να μην χρησιμοποιούν όσο θα έπρεπε τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ορισμένες από τις ομάδες αυτές είναι ενδεχομένως περισσότερο ευάλωτες σε ασθένειες, κυρίως λόγω της μειονεκτικής κοινωνικο-οικονομικής τους κατά­στασης, της περιορισμένης πρόσβασής τους στην υγειονομική περί­θαλψη, της έλλειψης γνώσεων γύρω από την πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες και του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων που υφίστανται.

Στα συμπεράσματα για την υγεία των μεταναστών, που εξέδωσε το 2007, το Συμβούλιο είχε υπογραμμίσει τη σύνδεση της υγείας των μετα­ναστών με την υγεία όλων των πολιτών της ΕΕ, και είχε καλέσει την Ευρω­παϊκή Επιτροπή να στηρίξει τις δράσεις στον τομέα αυτόν μέσα από το Δεύτερο Πρόγραμμα Κοινοτικής Δράσης στον Τομέα της Υγείας για την περίοδο 2008-2013. Το πρόγραμμα αυτό επέτρεψε τη χρηματοδότηση διαφόρων δράσεων συνεργασίας στον τομέα της υγείας των μεταναστών, όπως η ανταλλαγή ορθών πρακτικών, η δημιουργία δεικτών και η καλύτερη πληροφόρηση των μεταναστών.

Η ανάγκη για περαιτέρω πρωτοβουλίες όσον αφορά την υγεία των μεταναστών, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και προληπτικής φροντίδας, χαρακτηρίστηκε προτεραιότητα στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις ανισότητες στον τομέα της υγείας – “Αλληλεγγύη για την υγεία”.

Στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ το 2010, η μετανάστευση και η υγεία εξετάστηκαν υπό το πρίσμα των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση συμπερασμάτων του Συμβουλίου με τίτλο “Ισότητα και Υγεία σε όλες τις πολιτικές: Αλληλεγγύη στον τομέα της Υγείας”

Το 2011 η Επιτροπή παρουσίασε το Πλαίσιο της ΕΕ για τις Εθνικές Στρατηγικές Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά έως το 2020, με στόχο τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών στην προσπάθειά τους για βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ρομά, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών Ρομά. Το πλαίσιο αυτό εστιάζει σε τέσσερις άξονες στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών για κοινωνική ένταξη των Ρομά: πρόσβαση στην εκπαίδευση, θέσεις εργασίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στέγαση. Όλα τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σ’ αυτούς τους τέσσερις τομείς και κατάρτισαν εθνικές στρα­τηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών ζητημάτων.

Για να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών για καλύτερη υγεία των Ρομά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε, επί συμβάσει, την προετοιμασία έκθεσης αξιολόγησης της κατάστασης υγείας και των σχετικών με την υγεία χαρακτηριστικών του τρόπου ζωής των πληθυσμών Ρομά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες όπου ζουν μεγάλοι πληθυσμοί Ρομά. Η μελέτη αυτή αναμένεται να παράσχει στοιχεία για την πρόοδο των κρατών μελών στην υλοποίηση των προαναφερθεισών Εθνικών Στρατηγικών Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά στον τομέα της υγείας, καθώς και για τα εργαλεία παρακολούθησης που διαθέτουν τα κράτη μέλη. Οι εργασίες για τη σύνταξη της έκθεσης αναμένεται να διαρκέσουν 12 μήνες και η δημοσίευσή της προβλέπεται για τις αρχές του 2014. Τα επόμενα τρία έτη η SANCO θα στηρίξει – επίσης – τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) στη συνεργασία του με τα κράτη μέλη στον τομέα της προσβασιμότητας και της καταλληλότητας των υπηρεσιών υγείας για τους μετανάστες και τις εθνικές μειονότητες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ