Εγκαίνια της Έκθεσης  “Χαρτογράφηση της Κύπρου” από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας, εφημερίδα Χαραυγή, Κύπρος.

Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβου λίου της EE από την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δη­μοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τέλεσε στις 2 Ιουλίου, στο Κέντρο Καλών Τεχνών BOZAR, στις Βρυξέλ­λες, τα επίσημα εγκαίνια έκθεσης για την Κύπρο, παρουσία εκλεκτών προ­σκεκλημένων.

Το φιλότεχνο κοινό των Βρυξελλών θα έχει, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιστορία της Κύπρου μέσα από τη ματιά Ευ­ρωπαίων ζωγράφων, χαρτογράφων, συγγραφέων και φωτογράφων, παρα­τηρώντας παράλληλα την πολιτιστική συνδιαλλαγή που έλαβε χώρα, ιδιαίτε­ρα με τον βυζαντινό πολιτισμό. Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης επικε­ντρώνεται στο σήμερα, παρέχοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες. Η έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει την Κύπρο μέσα από σημαντικές ι­στορικές στιγμές από την εποχή των Σταυροφοριών 1191 μέχρι σήμερα. Τονίζεται η διαχρονική σημασία της γεωγραφικής θέσης, ενώ η κυπριακή τέχνη παρουσιάζεται στις πιο σημα­ντικές της εκφράσεις κυρίως μέσα από τη Βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη. Ταυτόχρονα προβάλλει τις δια­χρονικές σχέσεις της νήσου με την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις αυτές έχουν καταγραφεί από σημαντικούς Ευρωπαίους ζω­γράφους, χαρτογράφους, συγγραφεί, αλλά και τον απλό κόσμο. Η σύγχρο­νη κυπριακή πραγματικότητα αποδί­δεται μέσα από μια ειδική για τις ανά­γκες της έκθεσης ενότητα η οποία επικεντρώνεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αναφέρεται στη σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη και Κύπριους σύγ­χρονους εικαστικούς δημιουργούς. Ο δεύτερος είναι η Κυπριακή Βιβλιοθή­κη, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώ­ρος, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει, να ακούσει και να ερευνήσει θέματα, εκδόσεις και υλικό αποκλει­στικά για την Κύπρο.

Στην τελετή των εγκαινίων ο Πρόε­δρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Κα­λών Τεχνών BOZAR στις Βρυξέλλες, εκεί δηλαδή όπου κτυπά η καρδιά της EE.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμ­βουλίου, κ. Herman Van Rompuy, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Αθλητι­σμού της EE, κα Ανδρούλλα Βασιλεί­ου, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέ­σεων και Αλιείας, κα Μαρία Δαμανάκη και η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός του Βελγίου, κα Laurette Onckelinx, ήσαν ανάμεσα στους εκλεκτούς προ­σκεκλημένους.

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε στις 4 Ιουλίου ότι η Κυπριακή Δημοκρα­τία επιδιώκει την εφαρμογή ισοζυ­γισμένων πολιτικών που να συγκεράζουν τις πολιτικές δημοσιονομι­κής πειθαρχίας με την πολιτική της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοι­νοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ, ύστερα από την παρουσίαση των προτεραιο­τήτων της κυπριακής Προεδρίας ενώ­πιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν έχουν πετύ­χει, διότι είναι μονόπλευρες. «Χρειάζεται συγκερασμός δημοσιονο­μικής πειθαρχίας, που είναι αναγκαία, με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται ισοζυ­γισμένες πολιτικές. Αυτό επιδιώκει η κυπριακή Προεδρία,» επεσήμανε.

Σημείωσε πως ένα από τα μεγαλύτε­ρα προβλήματα της Ένωσης και πολ­λών χωρών της είναι η ανεργία και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι μείωσής της ιδιαίτερα της ανεργίας της νεολαί­ας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επί­σης πως η EE πρέπει να αξιοποιήσει το δικό της δυναμικό. Είναι μια τερά­στια αγορά, είναι μια ένωση που μπο­ρεί όντως να κάνει θαύματα αλλά χρειάζεται να εφαρμόσουμε πιο σωστές και πιο ισοζυγισμένες πολιτικές και αυτό επιδιώκουμε ως κυπριακή Προεδρία, ανέφερε.

Στήριξη της Κύπρου στις πρωτοβουλίες της Βαρόνης Ashton

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δη­μήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ετοι­μότητα της Κύπρου να στηρίξει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της Υπάτης Εκπροσώπου της Ευρω­παϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Βαρόνη Catherine Ashton.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνά­ντηση στις 6 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαρόνη Catherine Ashton.Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχής καθώς και ο συντονισμός της κυ­πριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊ­κή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, που έχουν την αρμοδιότητα προώθη­σης των εξωτερικών σχέσεων της Ένωσης, για επίτευξη και εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή αλλά και για αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που ενδε­χομένως προκύψουν, και τις πρωτο­βουλίες της Υπάτης Εκπροσώπου, αξιοποιώντας τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής.

ΚΟΙΝΗ  ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥΛΤΣ – ΜΠΑΡΟΖΟ -ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Τα τρία βασικά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα – η Επιτροπή, το Ευρωπαϊ­κό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο – δεσμεύονται σε όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας, σεβόμενα ταυτόχρονα τις αρμοδιό­τητες και τα προνόμια που κατοχυ­ρώνονται από τις Συνθήκες, αναφέ­ρεται σε κοινή δήλωση του Προέ­δρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβου­λίου κ. Μάρτιν Σουλτς, του Προέ­δρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Προέδρου της Κυπριακής Δημο­κρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

«Κατά τους επόμενους έξι μήνες, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένα να εργαστούν από κοινού για να λά­βουν περαιτέρω μέτρα για να ξεπε­ραστεί η οικονομική κρίση και να μπορέσει η EE να επιστρέψει σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», σημειώνεται. Κοινός μας στόχος, προστίθεται στην κοινή δήλωση, είναι η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισί­ου με επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ