Τι αναφέρεται σε σχετική Επιστολή των Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα.

Κυρίες, Κύριοι,

μετά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Εξωτερικό και ιδιαίτερα στα Ελληνικά σχολεία της Γερμανίας κατά την περσινή σχολική χρονιά 2011/2012 από την αιφνιδιαστική ψήφιση του Ν. 4027/2011 το Νοέμβριο 2011 (ο οποίος καταργούσε τα Ελληνικά Λύκεια σε όλη την Γερμανία, άρα έμμεσα και τις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης), σύσσωμη η Ελληνική Ομογένεια αντέδρασε με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα η νυν Κυβέρνηση να επανεξετάζει το ζήτημα.
Παρά την πρόσφατη ψήφιση του Ν.4076/2012 που με σχετική Τροπολογία (Άρθρο 8) παρατείνει τη λειτουργία των Ελληνικών Λυκείων στη Γερμανία έως το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς 2012/2013, δημιουργώντας το κατάλληλο Νομικό πλαίσιο για οριστική επίλυση του ζητήματος και τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας για κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς και συνολική αναθεώρηση του Νόμου, τα σχολεία στην περιοχή Φραγκφούρτης (τα οποία έχουν ανοίξει και λειτουργούν από 13.08.2012) αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υπολειτουργώντας κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ ακόμη δεν είναι σαφής ο χρόνος απόσπασης των απαιτούμενων εκπαιδευτικών.
Συνημμένα αποστέλλεται η σχετική Επιστολή Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα. Στην εν λόγω επιστολή παρουσιάζονται εμπεριστατωμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελλ. Σχολεία στην ευρύτερη περιοχή Φραγκφούρτης Γερμανίας, καθώς και τα αιτήματα των Γονέων & Κηδεμόνων Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης.
Είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.
Για την Πρωτοβουλία Γονέων & Κηδεμόνων
Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης,
Θεόδωρος Μπέτσος
Τηλ: +49 (0) 1761 222222 4

 

ΠΡΟΣ:

Τον Υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο

Κοιν:  Υφυπουργό Υπ. Εξωτερικών, κ. Τσιάρα

Γρ. Ειδ. Γραμματέως Υπ. Παιδείας, κας Λινού

ΔΙΠΟΔΕ

Γενική Πρόξενο Φρανκφούρτης

Γραφείο ΣΕ Βερολίνου

Πολιτικά Κόμματα

Μ.Μ.Ε.

Ελληνική Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας

Ομοσπονδίες & Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ)

Φορείς του Ελληνισμού στη Γερμανία

 

 

Φρανκφούρτη, 12.09.2012

 

ΘΕΜΑ: Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό / Επιστολή Γονέων και

             Κηδεμόνων Ελληνικών Σχολείων Φρανκφούρτης.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,

Όπως ήδη γνωρίζετε, σύσσωμη η Ελληνική Ομογένεια της Γερμανίας πληροφορήθηκε, με μεγάλη έκπληξη, την ψήφιση του Νόμου 4027/2011 από την προηγούμενη  Κυβέρνηση. Ο συγκεκριμένος Νόμος, παρά τις εξαγγελίες περί Αναβάθμισης της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό και τα υπόλοιπα –θετικά θα θεωρούσαμε– μέτρα, ουσιαστικά καταργεί χωρίς λόγο και λογική τα Ελληνικά Λύκεια σε όλη την Γερμανική επικράτεια, άρα έμμεσα και τις χαμηλότερες βαθμίδες της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Απαγόρευε μάλιστα –κατ’ αρχήν– την εγγραφή των μαθητών σε αυτά από την τρέχουσα Σχολική χρονιά (έγγραφο από την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου).

Επισημαίνεται ότι για την εκπόνηση του ανωτέρω Νόμου, ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη των Ελλήνων της Ομογένειας, ούτε ελήφθη υπόψη η δεινή κατάσταση στην οποία περιέρχονται πλέον χιλιάδες Έλληνες Πολίτες που ζουν και εργάζονται ή έρχονται ως νέοι μετανάστες στην Γερμανία.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την λογική που οδήγησε στη ψήφιση του συγκεκριμένου Νόμου, είμαστε όμως σε θέση εύκολα να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα όνειρα των παιδιών μας και ο σχεδιασμός των γονέων τους για συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους, ναυάγησαν εν μια νυχτί.

Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται εδώ, είναι πώς και γιατί το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και οι κ.κ. Βουλευτές που εψήφησαν το συγκεκριμένο Νόμο, αδυνατούν να κατανοήσουν ή έστω να αντιληφθούν την παραπάνω κατάσταση.

Μετά τις έντονες πιέσεις όλων των επί μέρους φορέων της Ελληνικής Ομογένειας στη Γερμανία και με Τροπολογία (Άρθρο 8, Ν. 4076/2012 (ΦΕΚ 159): «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις») που καταθέσατε την 30.07.2012 στη Βουλή και ψηφίσθηκε την 10.08.2012, επετράπη η εγγραφή μαθητών για τη σχολική χρονιά 2012/2013, ενώ η ισχύς/εφαρμογή του επίμαχου Άρθρου 5 (που καταργεί τα Ελληνικά Λύκεια στη Γερμανία) μετατέθηκε για το σχολικό έτος 2013/2014.

Το πρόβλημα όμως της λειτουργίας των Ελληνικών Σχολείων στη Γερμανία και της παροχής Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης όχι μόνο δεν επιλύθηκε με την ανωτέρω Τροπολογία, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε, καθώς μέσα σε κλίμα πλήρους αβεβαιότητας, διαμετρικά αντίθετων απόψεων και πληροφοριών που λαμβάνουμε από τα αρμόδια Γραφεία ΔΙΠΟΔΕ και διφορούμενων υποσχέσεων (θυμίζουμε τις απαντήσεις σας σε σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή και τις πρόσφατες δηλώσεις σας σε ΜΜΕ) πολλοί γονείς παίρνουν τα παιδιά τους από τα Ελληνικά Σχολεία της Φρανκφούρτης, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το καλύτερο για αυτά, χωρίς βεβαίως να υπάρχει πρόσφορη και προφανής λύση, καθώς «όταν τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν θα μιλούν Ελληνικά, θα είναι πια πολύ αργά για δάκρυα…».

Ποιά είναι όμως πραγματικά η παρούσα κατάσταση στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο και στο ενιαίο Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Φρανκφούρτης (αμφότερα αμιγώς Ελληνικά Σχολεία), αλλά και στα Τ.Ε.Γ. της ευρύτερης περιοχής Έσσης, μετά την αιφνίδια λήξη της απόσπασης των εκπαιδευτικών το καλοκαίρι 2012 και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν εύρυθμα (επισημαίνεται η παρέλευση αρκετών εβδομάδων, καθ’ όσον η σχολική χρονιά 2012/2013 στα σχολεία της Φρανκφούρτης άρχισε στις 13.08.2012) :

α. Το ενιαίο Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Φρανκφούρτης (το οποίο σημειωτέον έχει αναδείξει εξέχοντες Επιστήμονες κατά τα χρόνια της λειτουργίας του και είναι το μοναδικό που παρέχει πλήρη Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Έσσης Γερμανίας) αριθμεί τα παρακάτω παιδιά ανά Τάξη (στοιχεία έως 31.08.12):

Γ’ Λυκείου: 30

Β’ Λυκείου: 30

Α’ Λυκείου: 21

Γ’ Γυμνασίου: 28

Β’ Γυμνασίου: 31

Α’ Γυμνασίου: 16                  (Σύνολο μαθητών Γυμνασίου / Λυκείου: 156)

β. Το Ελληνικό Δημοτικό σχολείο Φρανκφούρτης, αριθμεί τα παρακάτω παιδιά ανά Τάξη (στοιχεία έως 31.08.12). Επισημαίνεται ότι το Δημοτικό θα είχε πολλαπλάσια παιδιά, ειδικά στις πρώτες Τάξεις του (για του λόγου το αληθές αρκεί να δείτε τα στατιστικά στοιχεία περασμένων σχολικών ετών, προσθέτοντας παράλληλα και τις νέες οικογένειες μεταναστών), εάν δεν υπήρχε η αβεβαιότητα των γονέων σχετικά με το μέλλον των παιδιών τους, αβεβαιότητα που προφανέστατα προέρχεται από το συγκεκριμένο Νόμο 4027/2011 (παρά την σχετική Τροπολογία του) και από την αδράνεια / καθυστέρηση του Υπουργείου να επιλύσει οριστικά το όλο θέμα και να επανδρώσει εγκαίρως τα σχολεία με τον κατάλληλο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΣΤ’ Τάξη: 15

Ε’ Τάξη: 15

Δ’ Τάξη: 10

Γ’ Τάξη: 8

Β’ Τάξη: 8

Α’ Τάξη: 7                           (Σύνολο μαθητών Δημοτικού: 63)

γ.   Η κατάσταση των Τ.Ε.Γ. (ενημερωτικά, τα ΤΕΓ είναι τμήματα διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και λειτουργούν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, ενώ στην πλειοψηφία τους έχουν (είχαν) μεγάλο αριθμό μαθητών) στην ευρύτερη περιοχή της Έσσης είναι ακόμα πιο δραματική, καθώς στην παρούσα φάση δεν λειτουργεί κανένα, λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών !!

 

(1)              Κατά το σχολικό έτος 2011/2012 λειτούργησαν τα παρακάτω ΤΕΓ με τον αντίστοιχο αριθμό μαθητών (στοιχεία: Μάρτιος 2012), τα οποία μέχρι στιγμής δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών:

–      Δίγλωσσο Offenbach: 16

–      ΤΕΓ Griesheim (αναγνωρισμένο) σε ενσωμάτωση με το Kelsterbach και το  Bad Homburg: 137 (96+23+18)

–      Rüsselsheim  (αναγνωρισμένο) σε ενσωμάτωση με το Flörsheim: 116 (80+36)

–      Offenbach  σε ενσωμάτωση με το Mainthal και το  Bornheim:  131 (79+26+25)

–      Homburg σε ενσωμάτωση με τα: Saarbrücken, Kaiserslautern: 63 (21+22+20)

–      Ludwigshafen σε ενσωμάτωση με τα: Neustadt, Speyer,  Ενταγμένο Bürstadt: 97 (42+14+14+27)

–      Darmstadt-Griesheim: 59

–      Ενταγμένο ΤΕΓ Mainz και Ingelheim: 108

 

(2)           ΤΕΓ& Ενταγμένα που δεν λειτούργησαν το σχολικό έτος 2011-12 λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών:

–       Betzdorf σε ενσωμάτωση με τα: Gissen, Wetzlar: 80 (40+21+19)

–       Kassel: 50

–       Ενταγμένα : Walldorf, Rüsselsheim: 71

 

Αντίστοιχα, το εκπαιδευτικό προσωπικό στα εν λόγω Σχολεία, όπως ήδη γνωρίζετε, αριθμεί:

α. Στο ενιαίο Γυμνάσιο / Λύκειο Φρανκφούρτης: 11 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένων του Διευθυντή και 2 Γυμναστών), ενώ για την εύρυθμη λειτουργία του σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου / Λυκείου και στις κατευθύνσεις απαιτούνται περίπου οι διπλάσιοι (σχεδόν όλων των ειδικοτήτων). Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη στοιχειώδη έστω λειτουργία του σχολείου στην παρούσα φάση είναι ότι υφίσταται μόνο ένας Μαθηματικός (!) για όλες τις Τάξεις/Τμήματα Γυμνασίου – Λυκείου και Κατευθύνσεων και κανένας (!) καθηγητής Αγγλικών (το μάθημα των Αγγλικών και ο σχετικός βαθμός στο Απολυτήριο του μαθητή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω σπουδές).

β. Στο Δημοτικό: 4 Δάσκαλοι, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή, με αποτέλεσμα να γίνεται συνδιδασκαλία στις πρώτες τάξεις, γεγονός απαράδεκτο για Δημοτικό Σχολείο της σύγχρονης εποχής. Για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού απαιτούνται τουλάχιστον 2 ακόμη Δάσκαλοι (ώστε να υφίσταται ένας ανά τάξη και να μην απαιτείται συνδιδασκαλία), ενώ επίσης απαιτείται και καθηγητής Αγγλικών.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς είναι η ελλειπής εκπαίδευση των μαθητών, η μη τήρηση του προβλεπόμενου ημερήσιου προγράμματος του Σχολείου και η μείωση των ωρών διδασκαλίας των μαθητών, δημιουργώντας έναν επιπλέον πονοκέφαλο στους γονείς που εργάζονται.

Και ποιές θα είναι οι συνέπειες κύριοι αρμόδιοι, εάν –αλλίμονο– συμβεί κάποιο ατύχημα στα παιδιά τις ώρες που θα έπρεπε να είναι στο Σχολείο ?   Απλά σκεφτείτε το…

Κατόπιν των ανωτέρω, αντιλαμβάνεστε, πιστεύουμε, τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα Ελληνικά Σχολεία της Φρανκφούρτης και κατά συνέπεια οι μαθητές και οι γονείς τους.

 

κε Υπουργέ,

κκ  Εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων και ΜΜΕ,

Φορείς της Ομογένειας,

κυρίες και κύριοι,

 

Δεν είμαστε Πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε Έλληνες Πολίτες, περήφανοι για την καταγωγή, τη γλώσσα και την ιστορία μας. Και αυτή τη γλώσσα και ιστορία θέλουμε να διατηρήσουμε με κάθε θυσία !

 

Η Ελληνική Ομογένεια προσέφερε και προσφέρει πολλά στην Πατρίδα.

Το μόνο που ζητάμε είναι το αναφαίρετο, Συνταγματικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα των παιδιών μας στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και μόρφωσή τους, άρα και στην Εθνική τους Συνείδηση.

 

Και θα το πετύχουμε…   Ενωμένοι όλοι μαζί !

 

Η Ελληνική Παδεία και μόρφωση, όπως και το μέλλον των παιδιών μας δεν είναι αγαθό προς πώληση, ούτε πεδίο πειραματισμών. Η μέθοδος της αδράνειας και της έμμεσης δημιουργίας πιέσεων στους γονείς για αυτόβουλη απομάκρυνση των παιδιών τους, λόγω της υπολειτουργίας των Σχολείων, είναι ανεπίτρεπτη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή !

 

Αντιλαμβανόμενοι την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Πατρίδα μας και συναισθανόμενοι τις θυσίες ολόκληρου του Ελληνικού Λαού,

 

α π α ι τ ο ύ μ ε:

 

α. Την άμεση επάνδρωση των Ελληνικών Σχολείων Φρανκφούρτης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και των Τ.Ε.Γ. ευρύτερης περιοχής Έσσης με τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών κατάλληλων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και απρόσκοπτη  λειτουργία τους (αντίστοιχη με τα σχολεία της ημεδαπής).

 

β. Την άμεση άρση και κατάργηση των απαράδεκτων άρθρων 5 και 6 του Νόμου 4027/2011 και των σχετικών Τροπολογιών τους, καθώς και συνολική αναθεώρηση του Νόμου, μετά από ουσιαστικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς της Ελληνικής Ομογένειας, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και συνεχής λειτουργία των απανταχού Ελληνικών Σχολείων, αλλά και η παροχή και αναβάθμιση της Ελληνόγλωσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό, τώρα και στο μέλλον.

 

Παρακαλούμε για την έγγραφη απάντηση / δήλωσή σας επί των ανωτέρω το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των γονέων, μαθητών και λοιπών ενδιαφερομένων φορέων.

 

 

 

Με εκτίμηση,

Οι Γονείς και Κηδεμόνες

των Ελληνικών Σχολείων Φρανκφούρτης

 

(Υπογραφές ως όπισθεν)

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ