Του Κ. Τσιούπρα

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα αγωνίας για το δράμα της Κύπρου αλλά και προσήλωσης στο στόχο της δικαίωσης της όπως και προβληματισμών για το μέλλον της κυπριακής αποδημίας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του εκλεκτού παράγοντα της παροικίας, Σάββα Καραγιάννη για το χωριό του, Μάνδρες, υπό τον τίτλο “Μανδρίτες στα Πέρα“. Η εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα δεξιώσεων της εκκλησίας της Παναγίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Ενιαίου Φορέα Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης [ΕΦΕΠΕ], απέδωσε την οφειλόμενη τιμή στο συγγραφέα του δίγλωσσου, στην ελληνική και αγγλική, βιβλίου, εμπλουτισμένου και με το γενεαλογικό δέντρο κατοίκων του, όπως και για τη γενικότερη προσφορά του στα εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά και γενικότερα πράγματα της παροικίας.

Αυτή τη γενικότερη, ποικιλόμορφη προσφορά του Σάββα Καραγιάννη όπως και την ειδικότερη, του βιβλίου του, παρουσίασε η Μορφωτική Σύμβουλος της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας, Νίκη Κατσαούνη, στη συγκέντρωση στην οποία παρευρέθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος, άλλοι ανώτεροι κληρικοί, ο μέχρι τώρα βουλευτής και υποψήφιος στις εκλογές David Barrowes, εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων και πλήθος κόσμου. Η κα. Κατσαούνη έκαμε μια αναδρομή στις παλαιότερες εποχές της ειρηνικής αγροτικής ζωής με αναφορές στο συγγραφέα που διερμηνεύουν την αγάπη και την αφοσίωση του στο χωριό του, στα χώματά του, στις συνήθειες και τις παραδόσεις του, μια ζωή με τις μεγάλες αξίες της που διακόπηκαν τόσο βάναυσα από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή. Περιέγραψε τις προσπάθειες του Σάββα Καραγιάννη και των δικών του όπως και άλλων χωριανών να “μεταφυτεύσουν“, στο βαθμό που είναι δυνατό, εκείνα που χάθηκαν, εδώ στη ξενιτιά με τη μορφή ενός Συνδέσμου Μανδριτών, ενδεικτικό κι αυτό της επιδίωξης ν’αποτραπεί η αφομοίωση της παροικίας. Εξήρε την προσήλωση του στον οικογενειακό και κοινοτικό δεσμό.

Στο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος επαίνεσε το βιβλίο του Σάββα Καραγιάννη, που, όπως τόνισε, ξεχωρίζει για το περιεχόμενο και τη φροντίδα που κατεβλήθη για τη συγγραφή του, από άλλες παρόμοιες εκδόσεις και έκαμε ευρεία αναφορά στη γενικότερη προσφορά του τιμωμένου.

Στην αντιφώνηση του ο Σάββας Καραγιάννης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης αλλά και όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο του συμπαραστάθηκαν ή συνεργάσθηκαν μαζί του σε διαφόρους τομείς. Δυο πρώτιστες υποχρεώσεις έθεσε για κάθε απόδημο-τη μεγιστοποίηση της συμβολής στον αγώνα της Κύπρου ώστε, με την απελευθέρωση, να επανέλθει ο τόπος στην πραγματική συμφιλίωση και την ειρηνική ζωή και τον πολλαπλασιασμό των προσπαθειών για διατήρηση της ταυτότητας της παροικίας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ερμηνεία αγωνιστικών τραγουδιών περιλαμβανομένου και του “Η δική μου η πατρίδα.“

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Κώστας Καββάδας.

Στους παρευρεθέντες προσφέρθηκε δείπνο.

(φωτό: Δώρος Παρτασίδης)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ