Η Σχολική Επιτροπή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου «Πυθαγόρας», Ernsbergerstr. 3a, 81241 München,Tel: 82979230, http://www.pythagoras-schule-muenchen.de, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αριστοφάνη, www.αristofanis.com , πραγματοποίησαν το πρώτο Εβδομαδιαίο Σεμινάριο Θεατρικής Αγωγής στο Μόναχο, με τίτλο Εργαστήριο Επικοινωνίας και έκφρασης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», το οποίο έκλεισε με Θεατρική Παράσταση που εμπλουτίστηκε με πολύ παιχνίδι χαρά και φαντασία.

Καλεσμένη μας από την Ελλάδα ήταν η κυρία Ανδρομάχη Μοντζολή (Σκηνοθέτης – Σκηνογράφος – Θεατρολόγος. Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικής Αγωγής…), ιδιοκτήτρια του Θεάτρου της Ημέρας, http://www.theatro-imeras.gr, στην Αθήνα και άμεση συνεργάτρια του κύριου Λάκη Κουρετζή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη επίσκεψη στο συντονιστικό γραφείο της περιοχής και κατόπιν ακολούθησαν επισκέψεις σε όλα σχεδόν τα Ελληνικά Σχολεία, (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) της περιοχής.

Με μεγάλη μας έκπληξη, είδαμε την καλεσμένη μας να μπαίνει σε τάξη, συγκεκριμένα την Τρίτη Δημοτικού του σχολείου «Πυθαγόρας» και να ασχοληθεί, έχοντας για όργανο το Θεατρικό Παιχνίδι, με τα παιδιά, εν ώρα φύλαξης, που δίχως να το καταλάβουν απογειώθηκαν εντός δευτερολέπτων σε μια περίεργη μα δικιά τους φανταστική χώρα.

Το Σεμινάριο που έφερε τον τίτλο, Εργαστήριο Επικοινωνίας και έκφρασης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», φιλοξενήθηκε τις δύο πρώτες μέρες στους χώρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου και έκλεισε στο ΙΝΤΕRIM, χώρους που χρησιμοποιεί ο Σύλλογος Αριστοφάνης τα τελευταία δέκα χρόνια στο Μόναχο.

Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εγκάρδια τον Συντονιστή Εκπαίδευσης περιοχής κύριο Αθανασίου Παρασκευά για τη θερμή του υποδοχή και την άψογη συνεργασία, τους υπέροχους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, τις Σχολικές Επιτροπές και Συλλόγους γονέων, τα παιδιά μας, αυτά τα παιδιά που αγκάλιασαν από τη πρώτη στιγμή την εκδήλωση και μας έδωσαν το μήνυμα για συνέχεια, μα πάνω απ’ όλα τη καλεσμένη μας, την Ανδρομάχη.

Ανδρομάχη!

Τα λόγια που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για τα ευχαριστήρια δεν υπάρχουν, είναι λίγα γι’ αυτό καταθέτω το αποτέλεσμα της παρουσίας σου.

Μας έμαθες να εκφραζόμαστε, μας γιόμισες συναίσθημα, χαρά, μίσος, κακία, ευτυχία, κλάμα, γέλιο, λύπη, τα πείρες όλα μαζί, τα έβαλες σ έναν ντουρβά, τ’ ανακάτεψες και μας έδειξες με απλότητα το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Μας δίδαξες την ευκολία συνύπαρξης όλων των ηλικιών. Μας έδειξες στη πράξη πόσο εύκολο είναι να κερδίσει ο εκπαιδευτικός τα παιδιά, μα και το αντίστροφο. Ένας διευθυντής σχολείου να χορεύει και να παίζει μπρος στους καλεσμένους του με τους μαθητές τους.

Εκπαιδευτικοί και γονείς να δέχονται συμβουλές από τα παιδιά, ανεξαιρέτως ηλικίας. Το παιχνίδι … μας έδειξες πως το παιχνίδι είναι εργαλείο μαγικό με το οποίο μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αρκεί φυσικά να το θέλουμε.

Μας υπενθύμισες πως δεν υπάρχουν καλά και κακά παιδιά, καλοί και κακοί μαθητές. Ας ψάξουμε λίγο να βρούμε τους λόγους, τις αιτίες, τι κρύβετε πίσω από κάθε ψυχούλα και τότε προσπάθησε να βρεις τη δύναμη για να καταδικάσεις κάποιο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα.

Μας έδειξες τον απλό και εύκολο δρόμο της συνύπαρξης. Δεν έχω μάθει να χρησιμοποιώ όμορφα λόγια και κουβέντες, για ένα όμως είμαι σίγουρος.

Η Σχολική Επιτροπή του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Μόναχο και ο Σύλλογος Αριστοφάνης γράφουν ιστορία στη περιοχή και σ’ ευχαριστούμε που δέχτηκες να γίνεις ένα κομμάτι αυτής.

Σου υπόσχομαι, εν ονόματι όλων πως σύντομα θα ξανασυναντηθούμε.

Να σε καλά και να μας θυμάσαι

Φιλικά

Παναγιώτης Μιχαηλίδης

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ