Στις 25 Αυγ 2018, στο Προσκοπικό Κατασκηνωτικό Κέντρο Βεροίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Παλαιών Προσκόπων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών προσφοράς στα παιδιά της Ημαθίας, από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων στην Βέροια. Ήμουν ανάμεσα στους 140 τυχερούς της πρώτης ημέρας. Η 25η Αυγ έκλεισε με προσκοπική πυρά μέσα στο δάσος, κάτω από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Σκέτη Μαγεία …

Στις 26 Αυγ 2018 το πρόγραμμα περιελάμβανε: Συμμετοχή στην Λειτουργία στην εκκλησία του χωριού Καστανιά, Mini Ολυμπιακούς Αγώνες-ΜΙ.ΟΛ.Α για μικρούς & μεγάλους, Επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του Προσκοπικού Κέντρου, Ολομέλεια με θέμα «Οι Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων», Τελετή ανανέωσης Προσκοπικής Υπόσχεσης, Προσκοπικό BBQ-γεύμα και Ελεύθερη αναχώρηση – επιστροφή στην κοινωνική καθημερινότητα.

Το Προσκοπικό Κατασκηνωτικό Κέντρο Καστανιάς βρίσκεται στο χωρίο Καστανιά (Βεροίας). Τα 10,5 στρέμματα είναι μέσα σε δάσος Οξιάς, με πεύκα και γρασίδι, σε υψόμετρο 1200μ. Έχει γρήγορη πρόσβαση στην Εγνατία οδό. Κυρίως όμως έχει γρήγορη πρόσβαση από τις καρδιές όλων όσων είχαν την ευκαιρία να ζήσουν εκεί πάνω για λίγες μέρες με φίλους και άλλους που μοιράζονταν τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες.

Ο Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις. Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλει στη κοινωνική διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Για την επίτευξη της αποστολής, η προσκοπική κίνηση στηρίζεται στην εθελοντική, υπεύθυνη προσφορά ενηλίκων καταρτισμένων στελεχών.

Στην Καστανιά, στις 25-8-2018, με υπεύθυνο οργάνωσης της ιδιότυπης κατασκήνωσης τον κ Νίκο Ουσουλτζόγλου βρεθήκαμε με πολλούς παλαιούς και νεότερους φίλους, μεταξύ των οποίων: ο κ Γιώργος Μακαδασόπουλος, ο κ Ιορδάνης Φλαμουρτζόγλου, ο κ Δημήτριος Τόλιος, ο κ Αθανάσιος Στάντζος, ο κ Παύλος Πυρινός, ο κ Στέφανος Ανδρινός, η κα Μαρία Τσάτσα, η κα Μυρτώ Χάνδρα, ο κ Σπύρος Τελλίδης, ο κ Γιώργος Κουβαλιάς, ο κ Ματθαίος Πιστοφίδης, ο κ Παναγιώτης Μακαδασόπουλος και πολλοί άλλοι …

Τραγουδήσαμε προσκοπικά τραγούδια, παίξαμε παιχνίδια, στελεχώσαμε σκετς στην προσκοπική πυρά, προσευχηθήκαμε, φάγαμε και περπατήσαμε στο φως του ολόγιομου φεγγαριού. Και βέβαια ξαναήρθαν στον νου άπειρες σκηνές από προσκοπικές εμπειρίες και ξανακάναμε σκέψεις, με την ψυχραιμία της ηλικίας και της χρονικής απόστασης.

Εκεί λοιπόν στην Καστανιά βρεθήκαμε με ανθρώπους που έδωσαν κάποτε την υπόσχεση ότι θα προσπαθούν να τηρούν αυτόν τον Κώδικα αξιών (τον νόμο των Προσκόπων).

Ο προσκοπισμός ήταν το καλύτερο σχολείο διοικητικής πρακτικής και τεχνικής. Αυτό που σήμερα ονομάζουν management. Με ενσωματωμένη την πολύχρονη εμπειρία διοίκησης μικροομάδων, διοίκησης δομών, αλλά και πολύ μεγάλων εκδηλώσεων χιλιάδων προσκόπων οι Σχολές Εκπαίδευσης, τα εγχειρίδια, αλλά κυρίως η καθημερινή πρακτική έδινε την δυνατότητα σε νέους και νέες να επιλέξουν τόπο, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν κατασκήνωση παιδιών, να προετοιμάσουν το σιτηρέσιό τους για υγιεινή διατροφή, να δημιουργήσουν καταλόγους προμηθειών που απαιτούνται για 15 ημέρες κατασκήνωση με αυτάρκεια, να τακτοποιήσουν τα οικονομικά, να προμηθευτούν (όχι πάντα με εκχρηματισμένες πρακτικές) τα απαραίτητα για την διατροφή, για τις κατασκευές εγκατάστασης, για τις πρώτες βοήθειες, να μαγειρέψουν, να απασχοληθούν ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ στην κατασκήνωση, να οργανώσουν την ομαδική ζωή, ισόρροπα και με ισονομία, και να γυρίσουν πίσω υγιείς, γεμάτοι ωραίες εντυπώσεις, βιώματα και εμπειρίες. Το μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο σχολείο διοίκησης, για την δουλειά, τις σχέσεις, την ζωή.

Ο προσκοπισμός μπορεί να είναι ένα πραγματικό «ζυμωτήρι» ανάπτυξης εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών που μοιράζονται ένα κοινό σύστημα αξιών (πολιτισμού), που είναι η μαγιά για το Κοινωνικό Κεφάλαιο, το οποίο είναι το «Α και Ω» της Τοπικής Ανάπτυξης.

 

Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων, ΑγροΝέα