Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου

WUPPERTAL. Με τον πλέον συναρπαστικό τρόπο γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας του το Ελληνικό Θέατρο Wuppertal που συγκρότησε η ηθοποιός θεάτρου και κινηματογράφου Μαρία Καραβία. Συνδυάστηκε με τα 50 χρόνια Ελληνισμού στη Γερμανία αλλά και τις γιορταστικές εκδηλώσεις τής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας τής Ευρώπης 2010 της πόλεως Essen, μία μεγαλούπολη των 600 και πάνω χιλιάδων κατοίκων, μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά από το Wuppertal. Στα δύο αυτά εορταστικά γεγονότα στη Γερμανία κλείδωσε θαυμάσια και η 20ετία ενός θεάτρου που έχει όλα τα στοιχεία ανάδειξης μιας ξεχωριστής παρουσίας του Ελληνισμού στο κέντρο τής Ευρώπης. Είναι το μοναδικό Ελληνικό θέατρο στη Γερμανία με επαγγελματίες ηθοποιούς που γεμίζουν τους θεατές πάθος και ενθουσιασμό με έργα ιδιαίτερης επιλογής. Βέβαια η Μαρία Καραβία, αξιόλογο ταλέντο τής υποκριτικής τέχνης, ενσαρκώνει τους ρόλους της με γοητευτικό τρόπο και ίσως αυτή η μαγεία τής δουλειάς της να είναι μάθημα στους συνεργάτες της, Έλληνες και Γερμανούς που συγκροτούν την θεατρική ομάδα. Τα έργα τού Ελληνικού Θεάτρου Wuppertal, που παρουσιάζονται στο κοινό στην ελληνική και γερμανική γλώσσα, κέρδισαν νωρίς την προσοχή του θεατρόφιλου κοινού όχι μόνο για τις θαυμάσιες εμφανίσεις του αλλά και για τα σκηνικά που γεμίζουν τα μάτια των θεατών. Η ακούραστη πρωταγωνίστρια με τον συμπρωταγωνιστή της Reinhard Schiele και τη γνωστή διεθνώς χορεύτρια του Οριεντάλ Σαχραζάτ, παρουσίασαν την επιστροφή τού Οδυσσέα στην Ιθάκη. Εκτός αυτού παρουσίασαν ποίηση και τραγούδια του Bertolt Brecht και μουσική του Kurt Weil και μέρος από την παράσταση «Παράθυρο στον κόσμο τής ποίησης κα·ι της μουσικής». Το ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού της Γερμανίας που ακούει στο όνομα «Ελληνικό Θέατρο Wuppertal» είναι ο καθρέφτης προβολής της Ελλάδας που λίγοι γνωρίζουν. Ανοίχτηκε στα βαθιά νερά της ποίησης παρουσιάζοντας έργα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών Κωνσταντίνο Καβάφη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και Αλεξάνδρου Κορόζα, μαγεύοντας Έλληνες και Γερμανούς, που χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές τής παράστασης: Μαρία Καραβία και Reinhard Schiele σε δίγλωσση απαγγελία των Κώστα Κοντοχρήστο (τραγούδι) Roswitha Dasch (βιολί και τραγούδι) σε μία υπέροχη απόδοση του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσο στην ελληνική γλώσσα, τη Φανή Παπαδοπούλου (κλασική κιθάρα) και την Βασιλική Νουλέζα στο βίντεο.

Στην παράσταση συμμετείχε και η Μαρίνα Μπαρμπάκι, νεαρή χορεύτρια από την Καβάλα που άφησε άριστες εντυπώσεις με τρεις χορογραφίες τής πολυβραβευμένης χορογράφου επίσης από την Καβάλα η οποία ζει στην Ολλανδία Ειρήνη Κρέζα.

Η πολιτιστική γέφυρα την οποία έστησε η Μαρία Καραβία με την ιδιαίτερη πατρίδα της την Καβάλα, σε συνεργασία με την πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Θεάτρου Ανάβασης», έχει γερά θεμέλια πια, αφού πολύ συχνά η «Θέατρο Ανάβασης» και το «Ελληνικό Θέατρο Wuppertal» ανταλλάσσουν τους καλλιτέχνες συνεργάτες τους, αλλά και παραγωγές τους.

Έτσι σε συνεργασία παρουσίασαν την παράσταση αυτή στην Ελλάδα στις πόλεις Αθήνα, Καβάλα, Ελευθερούπολη, Θάσο, Χρυσούπολη, Σέρρες και Ξάνθη. Η ίδια παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί και στη Γερμανία στις πόλεις Aachen, Wuppertal και Düsseldorf.

Ένα υπέροχο έργο του Μάκη Αντωνόιπουλου, ξεχωριστό και πάντα επίκαιρο, γεμάτο συγκίνηση το «η Άννα που περπατά στα σύννεφα» παρουσιάζει με ιδιαίτερη ευαισθησία η διακεκριμένη πρωταγωνίστρια Μαρία Καραβία για πέμπτη συνεχή χρονιά, που συναρπάζει το κοινό σε πόλεις της Γερμανίας και της Ελλάδας. Η Άννα, μητέρα ενός αγνοούμενου της Κύπρου αναζητά το χαμένο της γιο στα βάθη τής Τουρκίας, μονολογεί και ονειρεύεται. Μέσα από το θεατρικό λόγο ξετυλίγεται η ιστορία των μανάδων της Κύπρου και κατά προέκταση των μανάδων των αρνούμενων σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις αλλά κάτω από την ανθρώπινη διάσταση. Μία παράσταση φόρος τιμής στη γυναίκα, φόρος τιμής στη μητέρα.

Το έργο παρουσιάστηκε ήδη σε συνεργασία και πάλι με το «Θέατρο Ανάβασης» στην Ελλάδα στις πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αμπελόκηποι, Θέρμη, Ξάνθη, Δράμα, Κάτω Νευροκόπι, Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς και Διδυμότειχο. Στη Γερμανία στις πόλεις: Bonn, Wuppertal, Düsseldorf, Frankfurt, Köln, München und Essen.

Σε μία εποχή που τα αρνητικά σχόλια και η κριτική στα γερμανικά μέσα μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), είναι καθημερινά για την Ελλάδα, οι Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν με πείσμα το δικό τους αγώνα, σηκώνοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη του Πολιτισμού. Η Καβαλιώτισσα πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου Μαρία Καραβία με τους συνεργάτες του Ελληνικού Θεάτρου Wuppertal, Έλληνες και Γερμανούς στηρίζουν και δίνουν το δικό τους αγώνα για μία άλλη Ελλάδα. Αυτήν την Ελλάδα του πολιτισμού και των αξιών. ΑΥΤΗΝ την Ελλάδα που κάποιοι αρνήθηκαν την ύπαρξή της.

20 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Θεάτρου Wuppertal, 20 χρόνια με πολιτιστική δραστηριότητα σε όλη τη Γερμανία αλλά και κατά περιόδους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Μία μεγάλη διαδρομή με αστείρευτες αντοχές από την Μαρία Καραβία και τους συνεργάτες της.

Φωτό: Η Ελληνίδα ηθοποιός Μαρία Καραβία σε μια σκηνή στο αγαπημένο της έργο «η Άννα που περπατά στα σύννεφα» του Μάκη Αντωνόπουλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ