Ανακοίνωση του Ιδρύματος «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ».

Το Ίδρυμά «Παλλάδιον» γιορτάζει την 20η επέτειο της σύστασής του την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 στις 17.30 στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, Geschwister-Scholl-Platz 1, 80539 München.

Η εορταστική αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου και με την υποστήριξη του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο.

Το θέμα της ακαδημαϊκής αυτής εορτής «Μετανάστευση και Παιδεία» θα αναπτύξει στην εισήγησή της η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μονάχου Angelika Speck-Hamdan. Στη συνέχεια θα δοθεί συναυλία με το “Polytropon Ensemble” και την παιδική χορωδία «Μελωδία» της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 90χρονα γενέθλια των δύο μεγάλων Ελλήνων μουσικοσυνθετών Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος, το Ίδρυμα Παλλάδιον θα δεξιωθεί τους καλεσμένους στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Το ίδρυμα «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ»

Το Ίδρυμα Παλλάδιον, είναι το πρώτο και μέχρι σήμερα μοναδικό επίσημα αναγνωρισμένο ίδρυμα στη Γερμανία που έχει συσταθεί από τους έλληνες μετανάστες μέσω των ελληνικών συλλόγων και φορέων. Ιδρύθηκε το 1995 υποστήριξη του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στο Μόναχο, έχει μη κερδοσκοπικό χαραχτήρα και θεωρείτε μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες της Ελληνικής παροικίας στη Βαυαρία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Ιδρυτικά μέλη αποτελούσαν η Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου και οι ακόλουθοι 15 ελληνικοί σύλλογοι και οργανισμοί: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μονάχου και Περιχώρων, Ελληνική Κοινότητα Ηπειρωτική, Κρητικός Σύλλογος, Πανθεσσαλικός Σύλλογος, Ελληνικός Σύλλογος Μακεδονία, Σύλλογος των Ελλήνων από τον Πόντο στο Μόναχο, Σύλλογος Σερραίων, Βλαχικός Σύλλογος, Σύλλογος των Ελλήνων Καθηγητών, Σύλλογος των Ελλήνων δασκάλων και νηπιαγωγών «Πλάτων», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ντάχαου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Λυκείου, Σύνδεσμος Ελληνοβαυαρικού Πολιτισμού, Δορυφόρος, Σύλλογος για την προώθηση του διαλόγου, των νέων στην Ευρώπη, Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Γονέων.PALLADION

Το ιδρυτικό κεφάλαιο προήλθε από εισφορές των ιδρυτών συλλόγων και γενικά τον ελληνισμό του Μονάχου.

Κεντρικοί στόχοι του Ιδρύματος είναι η στήριξη της Εκπαίδευσης και Αγωγής των Ελληνοπαίδων στη Βαυαρία και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και τέχνης. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, το Παλλάδιο σε συνεργασία με διάφορους φορείς, οργανισμούς και συλλόγους από την Ελλάδα και την Γερμανία έχει σχεδιάσει μια σειρά προγραμμάτων εκ των οποίων πραγματοποιούνται τα ακόλουθα:

«Υποτροφίες σε μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων της Βαυαρίας»

«Γονείς και Εκπαιδευτικοί σε Διάλογο»

«Ελλάδα – τότε και τώρα»

«Βραδινά με Έλληνες λογοτέχνες» ενώ σχεδιάζεται και το «Αρχείο του Έλληνα Μετανάστη στο Μόναχο»

Επίσης στα προγράμματα του Παλλάδιου συμπεριλαμβάνεται και το «Δίγλωσσο ελληνογερμανικό Σχολείο στη Βαυαρία».

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το 1994 που η Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου πήρε, την πρωτοβουλία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση του ελληνικού αυτού ιδρύματος στη Βαυαρία, πρόθεσή της ήταν η ανέγερση ενός ελληνικού σχολικού κτηρίου ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα στέγασης, τα οποία εκείνο το χρονικό διάστημα παρουσιάζονταν έντονα στα Ελληνικά ιδιωτικά Σχολεία, με την υποστήριξη αυτού του ιδρύματος.

Στις αρχές του χρόνου, ο ελληνισμός του Μονάχου παρακολούθησε με συγκίνηση τη τελετή θεμελίωσης του πρώτου πια ιδιόκτητου ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό! Ένα όραμα της ελληνικής παροικίας για πολλά χρόνια, που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στο οικόπεδο στην οδό Hachinger Bach 19, στο Μόναχο, το οποίο αγοράστηκε το 2001. Στην τελετή παραβρέθηκε όπως ήταν επόμενο και η πρόεδρος του Παλλαδιού κα Βασιλεία Τριάρχη.