Από τον Ροταριανό Όμιλο Κέρκυρας.

Ο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας είναι ένας μη κερδοσκοπικός Όμιλος επαγγελματιών με σκοπό τη διάδοση του ιδανικού της εξυπηρέτησης αλλήλων με ταυτόχρονους στόχους την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συμβολή στη διεθνή κατανόηση και ειρήνη. Ιδιαίτερα ενθαρρύνει και προάγει τις υψηλές ηθικές αρχές στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα, ώστε η εφαρμογή αυτών να αποτελέσει παράγοντα προσφοράς στην κοινωνία.
Ο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας έχει σαφώς διοικητική αυτοτέλεια αλλά ανήκει στην μεγάλη οικογένεια του Διεθνούς Ρόταρυ (Rotary International). Το Διεθνές Ρόταρυ, είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός επιχειρηματικών και επαγγελματικών στελεχών με στόχους και επιδιώξεις ίδιες με τις προαναφερθείσες του Ροταριανού Όμιλου Κέρκυρας, αλλά εφαρμοζόμενες σε παγκόσμια κλίμακα. Αριθμεί άνω των 1.200.000 μελών ανήκοντα σε 34.000 ομίλους ανά την υφήλιο.
Το Ρόταρυ ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1905 στο Σικάγο από τον δικηγόρο  Paul Harris και τρεις φίλους του που είχαν τακτικές συναντήσεις εκ περιτροπής  στα γραφεία τους (rotation, εξ’ ου και η ονομασία Rotary), συζητούσαν επαγγελματικά θέματα και προβληματίζονταν για το πώς μέσα από τις εργασιακές τους δυνατότητες θα προσέφεραν στην τοπική κοινωνία. Τελικά η ιδέα της οργανωμένης προσφοράς ευδοκίμησε και αναπτύχθηκε διεθνώς.
Πρώτος  Ελληνικός Ροταριανός Όμιλος, ο Ρ.Ο. Αθηνών, ιδρυθείς στις 14 Δεκεμβρίου 1928, ενώ ο δικός μας Όμιλος έλαβε τη χάρτα του, όπως λέμε στην ροταριανή ορολογία, στις 24 Απριλίου 1962, έχοντας ως μέλη διακεκριμένα στελέχη της Κερκυραϊκής κοινωνίας.
Πέραν όμως των αρχικών διακηρύξεων κάθε όμιλος, οργάνωση ακόμα και άτομο χαρακτηρίζεται και καταξιώνεται από τα έργα του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής δράσεις του Ομίλου:
Δίδει ετησίως €15.000 σε υποτροφίες Κερκυραίων αριστούχων μαθητών και φοιτητών που σπουδάζουν στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας μας,
Εξόπλισε πλήρως την αίθουσα χημειοθεραπείας του νοσοκομείου Κέρκυρας, με κόστος $22.500,
Δώρισε εξοπλισμό στην μονάδα εντατικής του Νοσοκομείου, αξίας $23.500 (Οι δυο ανωτέρω δράσεις έγιναν με τη συνεργασία Ρ.Ο. της Ιταλίας),
Η παιδική χαρά στο Μποσκέτο, που χαίρονται τα παιδιά όλων των Κερκυραίων,    είναι έργο του Ομίλου,  ύψους €14.000,
Ολοκλήρωσε μεγάλο πρόγραμμα βοήθειας στο Ορφανοτροφείο των Αγ. Σαράντα, ύψους $50.000,
Στηρίζει συνεπώς κάθε μήνα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ι.Μ. Κερκύρας Παξών & Δ.Ι.
Υλοποίησε προγράμματα δωρεάν προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Ιατρείο Κέρκυρας.
Διοργανώνει συναυλίες με τη σύμπραξη των Φιλαρμονικών της Πόλης μας, αλλά και άλλων σημαντικών συνόλων (π.χ. η πρόσφατη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών),
Βοήθησε οικονομικώς τη δοκιμαζόμενη Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αφρικής, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής για διευκόλυνση του κοινωφελούς  της έργου.
Συμμετέχει σε διεθνή ροταριανά προγράμματα, ιδιαίτερα προς τις χώρες τις Αφρικής με παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.
Πολλοί σημαντικοί ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν κοσμήσει το βήμα του Ομίλου, αναφέρουμε ενδεικτικά ως πιο πρόσφατους χρονολογικά την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα, την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Ελένη Γλύακτζη-Αρβελέρ, τον Καθηγητή Δημήτριο Νανόπουλο, τον τότε Προέδρο της Λυρικής Σκηνής Οδ. Κυριακόπουλο,  τον καθ. Νεοκλή Σαρρή, την Πρύτανη του   Ιονίου Πανεπιστημίου Αν. Σαλλή – Παπασαλλή κ.α.
Για πληρέστερη ενημέρωση επί αυτών των δράσεων και ακόμα περισσότερων που δεν αναφέρονται στον παρόν άρθρο, θυμίζουμε ότι μέλη του Ροταριανού Ομίλου Κερκύρας θα βρίσκονται την τρέχουσα εβδομάδα στον χώρο της Πάνω Πλατείας, τις απογευματινές ώρες.