Μια πρωτοποριακή παρουσίαση των 50 χρόνων από τα Ελληνόπουλα των σχολείων στο Künzelsau

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου
j.deloglou@ellinikignomi.eu

Künzelsau. Στους πενήντα βαθμούς Ελληνικής θερμοκρασίας συνεόρτασαν Έλληνες και Γερμανοί τα 50 χρόνια Ελληνικής παρουσίας στην πρωτεύουσα του Hohenlohe, στο Künzelsau όπου συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό κατά τα χρόνια αιχμής της μετανάστευσης. Η ανοιχτή εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα τής πόλης του Künzelsau και την συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού σχολείου παρουσία του δημάρχου και πολλών παραγόντων της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια και επί ημερών του δημάρχου Δράμας, νυν βουλευτή και πρώην υπουργού Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, αδελφοποιήθηκε το Hohenlohe με τη Δράμα. Σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια είναι η οδός Ελλήνωνστο Künzelsau και η πλατεία Hohenlohe στο κέντρο της Δράμας, δίπλα στην Αγία Βαρβάρα.

Ο Αιδεσιμότατος εφημέριος π. Αντώνιος Μαρούσης χαιρετίζει τις εκδηλώσεις τού Hohenlohe
Ελληνόπουλα του Künzelsau στα 50 χρόνια των Ελλήνων τού Hohenlohe.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Künzelsau Αναστάσιος Σαλτσογλίδης αναλύει την πορεία των 50 χρόνων Ελληνισμού στο Hohenlohe
Ένα ακόμα στιγμιότυπο από τη γιορτή των 50 χρόνων στο Künzelsau
Μια πρωτοποριακή παρουσίαση των 50 χρόνων από τα Ελληνόπουλα των σχολείων στο Künzelsau

Οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν εδώ αλλά και οι απόγονοί τους που γεννήθηκαν στο Künzelsau και στην ευρύτερη περιοχή μίλησαν για τις δυσκολίες που συνάντησαν τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους σε μια άλλη χώρα, με άλλη γλώσσα και διαφορετικό πολιτισμό και νοοτροπία και αναφέρθηκαν στις προσπάθειές τους να ενταχτούν στον τόπο εργασίας διατηρώντας παράλληλα μέχρι σήμερα ανέπαφα τα Ελληνικά του ήθη, έθιμα και την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Ο εκ των Ελλήνων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο Künzelsau Βύρων Καραδήμας με παρέμβασή του ανέπτυξε την σπουδαιότητα τής ύπαρξης του σχολείου για τη διατήρηση τής Ελληνικής γλώσσας, του Ελληνικού Πνεύματος και Πολιτισμού για τα Ελληνόπουλα όλης της περιοχής αλλά και την έως τώρα επιτυχία που είχαν μέσα από τις τάξεις αυτού του σχολείου.

Ένας από τους Γερμανούς Εργοστασιάρχες, από τους πρώτους που υποδέχτηκαν Έλληνες εργαζόμενους, μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για τη γνωριμία και συνεργασία με τους ανθρώπους αυτούς.

Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων παραγόντων της Ελληνικής παροικίας και όχι μόνο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που διατέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος τής Ομοσπονδίας Γονέων Αναστάσιος Σαλτσογλίδης, στη χειμαρρώδη ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε και τούτα: «Πέρασαν 50ντα χρόνια από τότε που ο πρώτος Έλληνας έφτασε στο Hohenlohe. Ακολούθησαν και άλλοι πολλοί. ’5 χρόνια θα μείνουμε και θα γυρίσουμε στην Πατρίδα’ έλεγαν οι περισσότεροι. Κανείς δεν φανταζόταν τότε, ότι 50 χρόνια μετά, μια μικρή Ελλάδα θα δημιουργούνταν στο Hohenlohe με πάνω από τέσσερις χιλιάδες Έλληνες και πως παιδιά τέταρτης γενιάς Ελλήνων θα μεγάλωναν εδώ. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περάσατε. Τηλέφωνα δεν υπήρχαν. Τα γράμματα έκαναν μια εβδομάδα να φτάσουν στην πατρίδα. Και όμως. Όλες αυτές οι δυσκολίες, μαζί με άλλες, σαν ένωναν. Και μέσα απ’ αυτή την ενότητα παίρνατε δυνάμεις και κουράγιο στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Φτιάξατε σχολεία, συλλόγους, για να μπορούμε εμείς τα παιδιά σας να τα απολαμβάνουμε και σιγά-σιγά να γίνει το Hohenlohe μια δεύτερη πατρίδα για εμάς. Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν ήταν εφικτό δίχως τη συνεργασία και τη βοήθεια των γερμανικών αρχών και των Γερμανών συμπολιτών μας, οι οποίοι μάς υποδέχτηκαν τότε σαν αδέρφια και μάς βοήθησαν στην ένταξή μας στη γερμανική κοινωνία.

Αγαπητοί συμπολίτες, θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν με τις προσπάθειές τους στο να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Μια δυνατή και ευημερούσα δυναμική Ελληνική Κοινότητα σε ομαλή και αρμονική συμβίωση με τους Γερμανούς φίλους μας». Και συνέχισε ο κ. Σαλτσογλίδης: «Συντοπίτες, το Hohenlohe έγινε όντως η δεύτερη πατρίδα μας. Ας συνεχίσουμε κι εμείς οι νεότεροι το έργο που άρχισε πριν 50 χρόνια, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε και στο μέλλον, εμείς και τα παιδιά μας, τα αγαθά που μας προσφέρει αυτός ο φιλόξενος τόπος».

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης που έστειλε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους θεατές ήταν η χορωδία του Ελληνικού σχολείου με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργου Σεφέρη, καθώς και το συγκρότημα Ελληνικών χορών, που χόρεψε Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια έγινε μια αναδρομή τής πορείας της Ελληνικής παρουσίας και των χρονολογιών που αποτέλεσαν σταθμούς στην οργάνωση της τοπικής κοινωνίας με τη δημιουργία του Ελληνικού σχολείου, ποδοσφαιρικών ομάδων, η συμμετοχή του πρώτου Έλληνα στο Δημοτικό Συμβούλιο τής πόλης, την αγορά της Ελληνικής εκκλησίας και άλλα.

1960 Ο πρώτος Έλληνας στο Künzelsau
1965 Ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα ΕΛΛΑΣ Weißbach, ακολούθησε ο ΑΣΤΕΡΑΣ Niedernhall και ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ Künzelsau
1965 Έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία με τον ιερέα π. Πολύευκτο Γεωργακάκη, τον σημερινό ιερέα στις ενορίες Lüdenscheid και Hagen
1968 Ιδρύθηκε το Ελληνικό Σχολείο. Έπρεπε να εγγραφούν 25 μαθητές προκειμένου να εξασφαλίσουν δάσκαλο. Πρώτος δάσκαλος ήταν ο κ. Παπαφιλίππου.
1969 Ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός Σύλλογος ΑΕΚ Künzelsau
1970 Ιδρύθηκε το 1ο Σύστημα Προσκόπων με αρχηγό τον κ. Τερλίκογλου
1973 Ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός Σύλλογος ΠΑΟΚ Künzelsau
1974 Ιδρύθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προεδρεύων ο Μιχάλης Μιχαλάκης
1988 Ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ» με πρώτο πρόεδρο τον κ. Ανθόπουλο
1999 Εξελέγη ο πρώτος Έλληνας στο Κοινοτικό Συμβούλιο του Weißbach ο Μιχάλης Τουμανίδης
2000 Αγοράστηκε η παλιά εκκλησία του Künzelsau από την Ελληνορθόδοξη Ενορία
2001 Δύο δρόμοι στο Weißbach και στο Künzelsau ονομάστηκαν Hellasstraße
2005 Εξελέγη ο πρώτος Έλληνας Δημοτικό Συμβούλιο του Künzelsau ο Κωνσταντίνος Τουμανίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ