Βερολίνο: Γράφει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 με τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it New” και ολοκληρώνεται το 2015.

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2015 και ο σχεδιασμός και η οργάνωσή της έχουν ήδη ξεκινήσει.
Τη Γενική Διεύθυνση έχει η Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια εκθέσεων. Επιμελήτρια της Κεντρικής Έκθεσης είναι η Κατερίνα Γρέγου, ιστορικός τέχνης, ανεξάρτητη επιμελήτρια και συγγραφέας, στην οποία και ανήκει ο τίτλος για την ίδια έκθεση “Between the Pessimism of the Intellect and the Optimism of the Will / Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης”.biennale

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ένα απόσπασμα της Επικεφαλής Επιμελήτριας, Κατερίνας Γρέγου «Πηγή έμπνευσης για τον τίτλο αποτέλεσε ένα αφορισμός που επαναλαμβάνεται στα ‘Τετράδια της Φυλακής’ του Antonio Gramsci που γράφτηκαν μεταξύ του 1929 και 1935, ενώ ο Gramsci ήταν φυλακισμένος από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας. Στο ογκώδες αυτό έργο, το γραμμένο κατά τη διάρκεια του ενδεκαετούς εγκλεισμού του ο Gramsci επανέρχεται συχνά σε μια συγκεκριμένη φράση: ‘Η πρόκληση της νεωτερικότητας είναι να ζεις δίχως ψευδαισθήσεις μα και δίχως απογοήτευση… Είμαι απαισιόδοξος λόγω νόησης και αισιόδοξος λόγω θέλησης…».

Ο δυϊσμός που η φράση αυτή επικαλείται στο καταληκτικό κομμάτι της αποτελεί αφετηρία για μια διερεύνηση της κρίσης που πλήττει την περιοχή της Μεσογείου -καθώς και τρόπων εξόδου από αυτήν- ζήτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο του προβληματισμού της επόμενης Μπιενάλε. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να επισημάνει μερικά από τα κρίσιμα ζητήματα που συνθέτουν και επηρεάζουν την πραγματικότητα της Μεσογείου μέχρι στιγμής, αφήνοντας επίσης το απαραίτητο περιθώριο σε αυτό που ο Ernst Bloch ονόμασε “προοδευτική ονειροπόληση”, απαραίτητη συνθήκη για την υπέρβαση των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα. Ως προς αυτό είναι καθοριστικός ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η τέχνη, υπό τη μορφή μιας κριτικής, απελευθερωτικής και ιδεαλιστικής πράξης».

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα διαρθρωθεί, όπως και στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις γύρω από ένα Κεντρικό Πρόγραμμα με κορυφαίο γεγονός την κεντρική έκθεση. Παράλληλα θα υπάρξουν και πολλές άλλες εκθέσεις, δράσεις, φεστιβάλ, εργαστήρια, συμπόσια κλπ ενώ θα λάβει χωρά και ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί με επιλογές εκδηλώσεων που εμπίπτουν στο σκεπτικό και το ύφος της διοργάνωσης.

Το έργο είναι εντεταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Φορέας υλοποίησης και διοργανωτής του είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ