-Εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγών στον επιμερισμό των φορολογικών βαρών του ΕΝΦΙΑ με ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Όπως προβλέπει η Συμφωνία με τους δανειστές μας, η δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντί τους είναι να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ και στα επόμενα δύο χρόνια χωρίς εκπτώσεις στα έσοδα, τα οποία πρέπει να παραμείνουν στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν αλλαγές, όσον αφορά στον επιμερισμό των βαρών, οι οποίες αναμένεται να “κλειδώσουν” μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Πάντως, ανοιχτό έχει αφεθεί το ενδεχόμενο, οι ειδοποιήσεις της Εφορίας να είναι ακριβώς ίδιες με τις περυσινές, στον βαθμό, όπου δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών ίσως να μην προλάβει να κάνει τις ανάλογες αναπροσαρμογές.
Όμως, όποιες κι’ αν είναι αυτές οι αλλαγές, θα έχουν το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα με τον ανωτέρω στόχο. Έτσι εξετάζεται η δυνατότητα να έρθουν αλλαγές, που θα φέρουν, αφ’ενός μεν μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας, αλλά, από την άλλη, αυξήσεις στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Η «μεγάλη» ακίνητη περιουσία θα καθορίζεται στην συνολική αντικειμενική αξία των 300.000 ευρώ και άνω, και θα επιφέρει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση
Η «μεγάλη» ακίνητη περιουσία σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, πως αυτή θα καθορίζεται στην συνολική αντικειμενική αξία των 300.000 ευρώ και άνω, δηλαδή σε ένα όριο, επάνω από το οποίο ο φόρος θα είναι αυξημένος.
Οι αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύουν από εφέτος. Στις ειδοποιήσεις, που θα λάβουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας, κατά πιθανότητα μέσα στον Αύγουστο, οι μειώσεις θα φτάσουν έως και στο 40%.
Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ο φόρος αναμένεται να αυξηθεί, αφού κι’ εφέτος, μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει το κράτος να εισπράξει 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σημαντικές αναμένεται να είναι οι μειώσεις και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αν και ακόμη τίποτα δεν έχει αποφασιστεί επίσημα από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ κι’ εφέτος θα γίνει με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις εμπορικές έως και κατά 50%.





