-Η χρηματική αξία των εξαγωγών σε γουάν μειώθηκε κατά 6,1%, σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, ενώ η πτώση στην αξία των εισαγωγών στο ίδιο διάστημα έφθασε 14,3%!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Νέα μεγάλη μείωση στις κινεζικές εξαγωγές και εισαγωγές καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες, πως η αποδυνάμωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία.
Η χρηματική αξία των εξαγωγών σε γουάν μειώθηκε κατά 6,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, με την πτώση ωστόσο να επιβραδύνεται σε σχέση με το εντυπωσιακό -8,3%, που καταγράφηκε τον Ιούλιο.
Αντίθετα, όλο και μεγαλύτερη είναι η μείωση στην αξία των εισαγωγών, με την πτώση στην αξία του πετρελαίου και των πρώτων υλών να οδηγεί σε πτώση 14,3% τον Αύγουστο, από -8,1% τον Ιούλιο.
Το μειωμένο εμπορικό αποτύπωμα της Κίνας αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στους εμπορικούς της εταίρους, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες ασιατικές χώρες
Τα εμπορικά στοιχεία του τελευταίου διμήνου καταδεικνύουν, πως η Κίνα, όχι μόνον εισπράττει λιγότερα από τις εξαγωγές της, αλλά πληρώνει πολύ λιγότερα για τις εισαγωγές της.
Με δεδομένες τις ανάγκες της κινεζικής οικονομίας, η οποία ήταν “ατμομηχανή” της παγκόσμιας ανάπτυξης τα χρόνια της παγκόσμιας κρίσης, το μειωμένο εμπορικό αποτύπωμα της Κίνας αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στους εμπορικούς της εταίρους, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες ασιατικές χώρες.
Η απότομη πτώση των εξαγωγών – που επί χρόνια αποτελούν κινητήρια δύναμη για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη – αντανακλά εν μέρει την δύσκολη στροφή, που επιχειρεί το Πεκίνο προς μια οικονομία, που θα στηρίζεται περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση.
Παράλληλα, όμως, οφείλεται και σε προβλήματα υπερπαραγωγής σε βιομηχανίες-κλειδιά, με δεδομένο, ότι η εξωτερική αγορά δεν απορροφά το σύνολο της παραγωγής, όταν το γουάν είναι τόσο ισχυρό έναντι του ευρώ.




