Η εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με πανεπιστήμια της Ρωσίας, η ενίσχυση των φοιτητικών ανταλλαγών σε προπτυχιακό επίπεδο, η ανάπτυξη επιστημονικού τουρισμού και η αντίστροφη λειτουργία του επιτυχημένου προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Περικλής Μήτκας με τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Aleksey Popov.sinergasies1

Η επιτυχημένη 20χρονη λειτουργία του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» του Α.Π.Θ. που στήριξε τις ελληνικές σπουδές σε 16 πανεπιστήμια στις παρευξείνιες περιοχές, παρέχοντας πλήρη προγράμματα και επίσημους τίτλους σπουδών, αποτελεί το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η περαιτέρω διερεύνηση και ενίσχυση της συνεργασίας του Α.Π.Θ. με τα ρωσικά πανεπιστήμια σε νέα, πλέον, επιστημονικά πεδία.

Στη συνάντηση ζητήθηκε η αντίστροφη λειτουργία του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στο Α.Π.Θ. με την παροχή, από τη ρωσική πλευρά, υποτροφιών, βιβλιοθηκών, νέων τεχνολογικών μέσων διδασκαλίας κ.α. καθώς και η λειτουργία θερινών σχολείων στο Α.Π.Θ., που θα συνδυάζουν μαθήματα με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και λατρευτικούς χώρους. Τα θερινά σχολεία θα γίνονται στην ελληνική, ρωσική και αγγλική γλώσσα και θα απευθύνονται τόσο σε φοιτητές ρωσικών πανεπιστημίων όσο και σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. συναντήθηκε με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Tuğrul Biltekin. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η υιοθέτηση κοινών δράσεων για τη συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με περισσότερα Πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Το Α.Π.Θ., μέχρι σήμερα, έχει υπογράψει συμφωνίες με 7 τουρκικά Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα: Istanbul Aydin University (2013), Istanbul Technical University (MOU) (2009), Koc University (2012), Mimar Sinan Fine Arts University (2009), Namik Kemal University (2010), Trakya University (2008), και University of Canakkale (2004).

Στη συνάντηση ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. ζήτησε από τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν, μέσω του προγράμματος ERASMUS, στην Τουρκία καθώς έχει σημειωθεί άνοδος στον αριθμό των ενδιαφερομένων.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, στην Πρυτανεία.

Στις δύο συναντήσεις συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος, η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ανθρώπινων Πόρων, Καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, η Αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγήτρια Δέσποινα Κλαβανίδου και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Ελένη Κωτσάκη.

Στη συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγητής Ιωάννης Καζάζης, ο Μορφωτικός Ακόλουθος του Προξενείου και πρώην υπότροφος του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», Δρ. Ελληνικής Φιλολογίας, Vladimir Potapov και ο Δρ. Ρωσικής Φιλολογίας, Δημήτρης Φωτιάδης ενώ στη συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Tuğrul Biltekin συμμετείχε η Πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του Α.Π.Θ., Αγγελική Κοιλιάρη και ο Υπεύθυνος για τους εξερχόμενους φοιτητές του προγράμματος Erasmus στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Νίκος Λιόλιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ