Βρίσκεται στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Πλάκας.
Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Πλάκας, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. Η ιερή εικόνα της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, προς αγιασμό και ευλογία των πιστών από την Αγία Γη, θα τίθεται σε προσκύνηση καθημερινώς, μέχρι την Παρασκευή 17 Απριλίου.
Την Εικόνα έφερε από την πόλη των Ιεροσολύμων και τον Πάνσεπτο και Θεομητορικό Τάφο της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Γεθσημανή, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός.ekklisiastiko
Στην τελετή της υποδοχής παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος προεξήρχε,εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Νέας Γουϊνέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, κληρικοί και πλήθος λαϊκών.
Μετά την υποδοχή ακολούθησε λιτανεία στους δρόμους της Πλάκας και στην συνέχεια η εικόνα τοποθετήθηκε προς προσκύνηση στο κέντρο του Ναού.

«Δικαίως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων κατέχει κεντρική θέση στην πνευματική ζωή των πιστών»

Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός σε ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία της εικόνας και επεσήμανε, πως «η σπουδαιότητα του γεγονότος της υποδοχής της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας στην Αθήνα καθίσταται προφανής, αν αναλογιστούμε την αγάπη με την οποία το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος περιβάλλει τους Αγίους Τόπους, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς επισκέψεις των ευσεβών χριστιανών στα Πανάγια Προσκυνήματα» και προσέθεσε πως «δικαίως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων κατέχει αυτή την κεντρική θέση στην πνευματική ζωή των πιστών. Από την Καινή Διαθήκη, αλλά και από τα έργα της εκκλησιαστικής ιστορίας, μαθαίνουμε, ότι στους Αγίους Τόπους λειτούργησαν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Και τούτο είναι αυτονόητο, εφόσον εκεί γεννήθηκε κατά σάρκα, έδρασε, κήρυξε, σταυρώθηκε και ανέστη εκ νεκρών ο Κύριος μας».

«Κεντρική είναι η θέση της Παρθένου Μαρίας στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπινου γένους»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου ανέφερε πως «είναι σπουδαίο το γεγονός, ότι η παρούσα υποδοχή της ιερής εικόνας τελείται την παραμονή της λαμπρής δεσποτικοθεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που αναδεικνύει την κεντρική θέση της Παρθένου Μαρίας στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπινου γένους».
Υπογράμμισε, επίσης, πως «η σημερινή ημέρα του χαρμόσυνου αγγέλματος προς την Παρθένο ας αποτελέσει για όλους μας μια ευκαιρία να αναλογιστούμε, ότι για την σωτηρία μας είναι απαραίτητη η δική μας ελεύθερη αποδοχή του θελήματός Του. Ας αποκριθούμε κι’ εμέις στην άπειρη συγκατάβασή Του με την δική μας ταπείνωση και υπακοή. Έτσι θα διατηρήσουμε μέσα μας την ελπίδα της σωτηρίας και, με καθαρότητα καρδιάς, θα γίνουμε κοινωνοί της θείας χάριτος, που ανακαινίζει και θεοποιεί τον άνθρωπο».
Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους Ιεράρχες που παραβρέθηκαν στην υποδοχή, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς και όσους συνέβαλαν για τη μεταφορά της εικόνας από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Ας ασπασθούμε ως ταπεινοί προσκυνητές την θαυματουργή εικόνα της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, με την ελπίδα ότι θα μας ενισχύσει στις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τόσο στο πνευματικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των καθημερινών μας αναγκών.

Το ιστορικό της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας

Η Θαυματουργή Αγία Εικόνα της Παναγίας «Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ», έχει αγιογραφηθεί τον 19ο αιώνα Θαυματουργικώς. Φέρει χρονολογία 1870 και έχει το εξής ιστορικό:
Υπήρχε τον καιρό εκείνο μία αγιογράφος Μοναχή, ονόματι Τατιανή, της Ρωσικής Ιεράς Μονής της Μυροφόρου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται στους πρόποδες του απέναντι της Ιερουσαλήμ Όρους των Ελαιών.
Είδε δε η Τατιανή, καθώς κοιμόταν, το εξής όραμα: Είδε ότι την επισκέφθηκε στο κελλί της μία άγνωστη Μοναχή, η οποία της είπε: «Αδελφή Τατιανή, ήλθα να με ζωγραφίσεις».
Η Τατιανή απάντησε: «Ευλόγησον, αδελφή, αλλά εγώ είμαι αγιογράφος και όχι ζωγράφος». Και η Επισκέπτρια της λέγει: «Τότε να με αγιογραφήσεις».
Η Τατιανή εξεπλάγη με το θάρρος της ξένης και απεκρίθη: «Δεν έχω ξύλο (σανίδι), πού να σε ζωγραφίσω;».
Και τότε η Επισκέπτρια Μοναχή της δίδει ένα σανίδι αγιογραφήσεως και λέγει: «Ζωγράφισε»! Αλλά ενώ ζωγράφιζε η Τατιανή την Μοναχή, είδε τα Άμφιά Της να γίνονται χρυσά, το Πρόσωπό Της να λάμπει πολύ, και Την άκουσε να λέγει: «Ω μακαρία Τατιανή, μετά τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, θα με αγιογραφήσεις πάλι εσύ».
Η Τατιανή αντελήφθη, ότι αγιογραφούσε την Παναγία! Εταράχθη και ξύπνησε. Αμέσως έσπευσε στην Ηγουμένη και της διηγήθηκε το Όραμα. Η Ηγουμένη δυσπίστησε και της είπε να πάει να κοιμηθεί και αύριο να αγιογραφήσει μία Εικόνα της Παναγίας.
Καθώς, όμως, επέστρεφε, είδε να βγαίνει από το κελλί της φως και αισθάνθηκε ευωδιά! Τότε ειδοποίησε την Ηγουμένη και μαζί εισήλθαν στο φωτεινό και ευωδιάζον κελλί, όπου είδαν εκπληκτικότερο Θαύμα. Η Εικόνα του Οράματος βρισκόταν μέσα στο κελλί πραγματική, Αχειροποίητη! Η Αγία αυτή Εικόνα της Παναγίας!
Μετά από όλα αυτά, παρουσιάζεται πάλι η Παναγία στην Μοναχή και λέγει: «Να με κατεβάσετε κάτω στο σπίτι μου, στην Γεθσημανή». Πράγμα που έγινε.
Από τότε η Αχειροποίητη Αγία Εικόνα της Παναγίας «Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ», βρίσκεται στο Ιερό Προσκύνημα του Θεομητορικού Μνήματος της Γεθσημανής και Θαυματουργεί.
Και τις τρεις φορές, που πλημμύρισε ο Ιερός Ναός στη Γεθσημανή, η Εικόνα ανέβηκε μόνη Της από τον μαρμάρινο θρόνο, που βρίσκεται και στάθηκε στο σύστημα εξαερισμού, χωρίς να στηρίζεται πουθενά! Τα Θαύματά Της είναι αναρίθμητα, όπου και αν πήγε.

Πηγή: Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ