Με το καθιερωμένο «Αφιέρωμα στην Ερωτική Ποίηση» γιόρτασε την Ημέρα των ερωτευμένων ο «Σύλλογος Λόγου Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού» της Βαυαρίας.

Μόναχο: Της συνεργάτιδας της Ε.Γ. Ρένας Τσόγκα.

Ο «Σύλλογος Λόγου Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού» της Βαυαρίας διοργανώνει κάθε χρόνο στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που καθιερώθηκε διεθνώς σαν γιορτή των ερωτευμένων, την εκδήλωση «Αφιέρωμα στην Ερωτική Ποίηση» με τραγούδια και απαγγελίες για την Αγάπη και τον Έρωτα, την κινητήρια αυτή δύναμη της ζωής μας.

Η εφετινή εκδήλωση -της οποίας χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Ελληνική Γνώμη»- έλαβε χώρα την Παρασκευή 13. 02.2015 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ελληνικής Ορθόδοξης ενορίας των Αγίων Πάντων στο Μόναχο.

Το εφετινό «Αφιέρωμα στην Ερωτική Ποίηση» υπήρξε μια διαφορετική από τις άλλες χρονιές εκδήλωση, καθώς το πρόγραμμά της περιελάμβανε και την παρουσία της συγγραφέως από την Ελλάδα κας Βάσως Αποστολοπούλου- Αναστασίου, που παρουσίασε δείγματα του έργου της και τα βιβλία της.

Στα πλαίσια του αφιερώματος αυτού πραγματοποιήθηκαν απαγγελίες διαφόρων ποιημάτων, που έγραψαν τα μέλη του Συλλόγου αλλά και στίχων από έργα γνωστών και μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως της  Μ. Πολυδούρη και του Κ. Καβάφη, ενώ από την παραδοσιακή Κρητική λογοτεχνία διαβάστηκε απόσπασμα της «Ερωφίλης» του Γ. Χορτάτση.

Κέφι και διασκέδαση με πλούσιο ζωντανό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αφιλοκερδώς και διάφοροι καλλιτέχνες, φίλοι του Συλλόγου, που εμπλούτισαν το πρόγραμμα με μουσική, τραγούδι και ήχους από αγαπημένα μοντέρνα και παραδοσιακά μουσικά όργανα.  rena2

Η Κωνσταντίνα Τσέλιου και ο Κώστας Παπαδόπουλος εντυπωσίασαν με το τραγούδι τους, ενώ η Κρήτη και ο Πόντος έδωσαν το δικό τους παρόν στην εκδήλωση. Ο Μύρωνας Μπουρλάκης, με τα κρητικά παραδοσιακά τραγούδια του, την κρητική λύρα και το λαούτο του, όπως και ο Κώστας Τσιαβδαρίδης, με το ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή λύρα του, συνοδευόμενος από τον Σάκη Αντωνιάδη στο νταούλι, σκόρπισαν στο κοινό πολλή χαρά και κέφι.

Στην επιτυχία της όμορφης αυτής ελληνικής βραδιάς συνέβαλε και η παρουσίαση του μουσικού σχήματος «ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ». Οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν στο μουσικό αυτό σχήμα, εμφανίστηκαν αφιλοκερδώς για την ενίσχυση του Συλλόγου, σπρωγμένοι από το ενδιαφέρον και την αγάπη, που θα έπρεπε να  χαρακτηρίζει κάθε καλλιτέχνη προς τους σκοπούς του Συλλόγου, που είναι η προώθηση και η προβολή του ελληνικού πολιτισμού, της λογοτεχνίας και της ποίησης.

Ένας σύλλογος, που έχει ως στόχο την εξάπλωση του πολιτισμού και της λογοτεχνίας καθώς και την φιλία των λαών.

Ο «Σύλλογος Λόγου Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού» της Βαυαρίας ιδρύθηκε το 2000, με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της λογοτεχνίας γενικότερα, καθώς και την σύσφιγξη της φιλίας μεταξύ των λαών.

Έχει στο ενεργητικό του 11 διεθνείς ποιητικούς διαγωνισμούς, στους οποίους συμμετείχαν λογοτέχνες από όλο τον κόσμο. Τα καλυτέρα έργα των 5 πρώτων διαγωνισμών έχουν εκδοθεί σε βιβλία, με την επιδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.triti

Ο Σύλλογος έχει διοργανώσει πληθώρα πολιτιστικών  εκδηλώσεων στην Γερμανία και στην Ελλάδα, με παρουσιάσεις βιβλίων, διαγωνισμούς, απονομές βραβείων, αναπαραστάσεις της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, λαμπαδηδρομίες κ.α. καθώς και έξι θεατρικές παραστάσεις. Διοργάνωσε επίσης δύο Συμπόσια Ποίησης. Στο πρώτο πήραν μέρος 22 και στο δεύτερο 29 λογοτέχνες απ όλο τον κόσμο.

Διατηρεί σχέσεις και συνεργασία με την ελληνική Κοινότητα, και όλους σχεδόν τους ελληνικούς συλλόγους του Μονάχου και των περιχώρων, όπως, βέβαια, με το ελληνικό Γενικό Προξενείο στο Μόναχο και με το  Πολιτιστικό Συμβούλιο (Κultur-Referat), του οποίου έχει την στήριξη.

Οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις του «Συλλόγου Λόγου Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού» είναι η γιορτή της κοπής της Βασιλόπιτας, το αφιέρωμα στην ερωτική ποίηση, το μνημόσυνο στον τάφο του γιου του Οδ. Ανδρούτσου, το αφιέρωμα στην γιορτή της μητέρας, η πολιτιστική εκδρομή, η παρουσίαση λογοτεχνικών βιβλίων και η αναπαράσταση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας κατά την αθλητική ημέρα της ΕΚΜ.

Ο Σύλλογος έχει επιπλέον προγραμματίσει για το 2015 έκθεση ζωγραφικής και έκθεση/εκδήλωση με αναπαραστάσεις από την ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

 

(πριν την έναρξη της εκδήλωσης  ο Πρόεδρος του συλλόγου και η προσκεκλημμένη Ελληνίδα συγγραφέας διαβάζουν την "Ελληνική Γνώμη")
(πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του συλλόγου και η προσκεκλημμένη Ελληνίδα συγγραφέας διαβάζουν την «Ελληνική Γνώμη»)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τα  ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ

ΤΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ: ένα μουσικό σχήμα γνωστό σε όλους στο Μόναχο και στα περίχωρα. Τις εμφανίσεις τους χαρακτηρίζουν η ποιότητα και η ποικιλία του ρεπερτορίου που τους καθιστούν κατάλληλους για οποιαδήποτε εκδήλωση. Ο Πόλυς, ο Πάνος και ο Λεωνίδας είναι αγαπητοί σε όλους. Τα ονόματα τους και μόνο στην πρόσκληση μιας εκδήλωσης είναι  η εγγύηση για μια επιτυχημένη βραδιά γεμάτη κέφι.

Ο Πάνος και ο Πόλυς είναι φίλοι και συνάδερφοι πολλά χρόνια. Έχουν συνεργαστεί και με διαφόρους  άλλους μουσικούς σε διάφορα σχήματα, μέχρι το 2012 που ιδρύσαν τα ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ.

Έχουν δουλέψει  με αμέτρητους Καλλιτέχνες όπως τους Καρρά, Μελά, Χριστοδουλόπουλο, Κούκα, Σχοινά, Μαργαρίτη, Βελή, Κοντολάζο, Σακελλαρίου, Πάνου, Γονίδη, Stavento,κ.α.

Πριν λίγο καιρό ανακάλυψαν κι ένα νεαρό ταλέντο που αποτελεί σήμερα το τρίτο μέλλος του συγκροτήματος, τον Λεωνίδα.

O Πόλυς Κάλλης γεννήθηκε το 1971 στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Είναι ο Entertainer της παρέας.  Μαέστρος, κιθαρίστας, διασκεδαστής και μουσικός παραγωγός.. Είναι στον κόσμο της μουσικής από το 1986 και έχει πάρει μέρος σε συναυλίες παγκοσμίως από Αμερική μέχρι Αυστραλία.

Ο Πάνος Μπουμπουλούδης γεννήθηκε το 1971 στο Bad-Tölz  από γονείς μετανάστες οι οποίοι σε ηλικία 6 μηνών τον έστειλαν στην Ελλάδα να μεγαλώσει κοντά στη γιαγιά μου και τον παππού μου.

Σε ηλικία  7 ετών ξαναγύρισε στη Γερμανία όπου και ζει μέχρι σήμερα.

Ο Πάνος ασχολείται με την μουσική από την ηλικία των 9 χρόνων.

Ο Λεωνίδας Λαϊνας γεννήθηκε το 1992. Παίζει μπουζούκι και κλαρίνο από την ηλικία των 11 χρόνων κι έχει συνεργαστεί παρά το νεαρό της ηλικίας του με αξιόλογα ονόματα του μουσικού χώρου.

 

Ηχοχρώματα επικοινωνία: www.poliskallis.de,  poliskallis@gmail.com,

0176 5686 8888 (Πόλυς)

 

(Από αριστερά προς τα δεξιά Πάνος Μπουμπουλούδης, Πόλυς Κάλλης, Λεωνίδας Λαϊνας)
(Από αριστερά προς τα δεξιά Πάνος Μπουμπουλούδης, Πόλυς Κάλλης, Λεωνίδας Λαϊνας)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για την Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου και τα βιβλία της

Η Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου γεννήθηκε στη Βέροια, όπου και τελείωσε το δημοτικό. Αυτή είναι η πατρίδα της, η πόλη της καρδιάς της. Όσο κι αν οι ρίζες της είναι στην Πελοπόννησο, την οποία επίσης αγαπά. Όσο κι αν η εφηβεία και η μετέπειτα ενήλικη ζωή της έχουν τη σφραγίδα της Αθήνας. Εκείνη δηλώνει Μακεδόνισσα.

Ο λόγος, γραπτός και προφορικός, πάντα την γοήτευε – και η μοναδική ελληνική γλώσσα, η γλώσσα μας. Η φιλολογία αναμενόμενη επιλογή. Ωστόσο πάντα πίστευε πως, αν κάνεις επάγγελμα αυτό που σε γοητεύει, κινδυνεύεις να το απομυθοποιήσεις, να το ξεθωριάσεις. Έτσι, και μετά από πολύ προβληματισμό, ακολούθησε την δεύτερη μεγάλη της αγάπη, την Ιατρική. Τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, παντρεύτηκε με τον Μανώλη Αναστασίου, συμφοιτητή της , κι απέκτησαν δυο γιους.

Εθνικό Σύστημα Υγείας, νοσοκομεία, εφημερίες. Συνέδρια, οικογένεια, ανατροφή παιδιών. Πολλές οι υποχρεώσεις, επί σειρά ετών. Και η πρώτη της αγάπη να αρκείται στο διάβασμα βιβλίων. Αναρίθμητων. Ώρες  πολύτιμες, αποθεματικό ανεκτίμητο. Μέχρι που άρχισε ο ελεύθερος χρόνος να γίνεται λίγο περισσότερος. Κι έτσι αποφάσισε να περάσει από την ανάγνωση στη συγγραφή.

Το Δεκέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο «Το βαλς μιας ζωής». Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε η ποιητική της συλλογή «Ψηφίδες» και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το δεύτερό της μυθιστόρημα με τον τίτλο «Πάροδος Μουσών εννιά». Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε η νουβέλα «Φρίντα & Βικτώρια», την οποία έγραψαν από κοινού με την Φώφη Walter-Κυρλίδου.

Εκτός από το γράψιμο, τα άλλα ενδιαφέροντά της είναι η οικογένειά της, οι φίλοι της, το διάβασμα, η φροντίδα των κατοικιδίων της, το κολύμπι στη θάλασσα (την οποία λατρεύει),  και τα όμορφα ταξίδια. Βασική της  επιδίωξη και ευχή είναι να ζει την κάθε στιγμή της κάθε μέρας συνειδητά και έντονα, ανεξάρτητα από το αν είναι όμορφη ή δύσκολη.

Αυτόν τον καιρό συνεχίζει  τη συγγραφή της «Δωροθέας», του επόμενου βιβλίου της, σχεδιάζει ένα θεατρικό και, παράλληλα, γράφει χρονογραφήματα και  διηγήματα για το blog της και για άλλα λογοτεχνικά sites.

 

(από αριστερά προς τα δεξιά ο πρόεδρος του Συλλόγου κς Χρήστος Χατζησπυρίδης, μέλος του Συλλόγου δις Κωνσταντίνα Κοτσάνη, η Συγγραφέας Βάσω Αποστολοπούλου –Αναστασίου, η παρουσιάστρια της βραδιας Ρένα Τσόγκα, η φίλη της συγγραφέως που την συνόδευσε και συνσυγγραφεας στην Νουβέλα Φρίντα και Βικτώρια κα Φώφη Walter-Κυρλίδου)
(από αριστερά προς τα δεξιά ο πρόεδρος του Συλλόγου κς Χρήστος Χατζησπυρίδης, μέλος του Συλλόγου δις Κωνσταντίνα Κοτσάνη, η Συγγραφέας Βάσω Αποστολοπούλου –Αναστασίου, η παρουσιάστρια της βραδιας Ρένα Τσόγκα, η φίλη της συγγραφέως που την συνόδευσε και συνσυγγραφεας στην Νουβέλα Φρίντα και Βικτώρια κα Φώφη Walter-Κυρλίδου)

Ευχαριστίες από το ΔΣ του Συλλόγου

Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη του συλλόγου καθώς και όλους τις φίλες και φίλους μας που για μια ακόμη φορά μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Θερμές ευχαριστίες στην συγγραφέα κα Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου η οποία ήρθε από την Ελλάδα να εμπλουτίσει την εκδήλωσή μας «Αφιέρωμα στην Ερωτική Ποίηση» με την παρουσίαση των βιβλίων της και την φίλη της κα Φώφη Walter-Κυρλίδου, συνσυγγραφέα στην Νουβέλα Φριντα και Βικτώρια.

Επίσης ένα θερμό ευχαριστώ στους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσής μας: Το μουσικό σχήμα ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ, την Κωνσταντίνα Τσέλιου, το Μύρωνα Μπουρλάκη, τον Κώστα Τσιαβδαρίδη και το Σάκη Αντωνιάδη. Όλοι παρουσιάστηκαν αφιλοκερδώς για να ενισχύσουν την εκδήλωση μας…

‘Ενα θερμό ευχαριστώ και στους λοιπούς χορηγούς μας. Το Καφέ «Billy΄ς», την εταιρεία «Παπάζωφ», το Κομμωτήριο «Konstntina hairstyling» το ταξιδιωτικό γραφείο «Pallaskas Reisen», τα εστιατόρια «ΟΡΑΜΑ» και «DIMI`S» καθώς και την γιατρό Silvia Sandow.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει και στο Αρτοποιείο-Ζαχαροπλαστείο «Παλιός» για το μπουφέ, στο εστιατόριο «Πολιτεία» για την βοήθεια του, στους Κώστα Παπαδόπουλο, Ελένη Χαλαύτρη και Κωνσταντίνα Κοτσάνη που εμπλούτισαν καλιτεχνικά την εκδήλωση αλλά πρόσφεραν και προσωπική βοήθεια, την Γεωργία Χατζησπυρίδου για την πολύτιμη βοήθεια της και τον αγαπητό παπα-Γιώργη για την παραχώρηση της αίθουσας.

Last but not least, ευχαριστούμε θερμά τον «Ελληνική Γνώμη» που ήταν και ο χορηγός επικοινωνίας μας.