Θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (ATHENS INTERNATIONAL DIGITAL FILM FESTIVAL / AIDFFwww.aidff.com) – Χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

Οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταινίες υψηλής ποιότητας και να ρίξουν κλεφτές ματιές στον πυρήνα της σκέψης, στο αόρατο κρυφό εργαστήριο του νου των επιστημόνων, των πρωτοπόρων αλλά και ανθρώπων που τόλμησαν να εφαρμόσουν καινοτόμες ιδέες, αλλάζοντας τη ζωή ολόκληρων κοινωνιών. Εκεί όπου γίνεται η σύλληψη των ιδεών, η φαντασία δε γνωρίζει όρια. Τα πιο απίθανα, τα πιο απρόσμενα πράγματα μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικότητα αλλάζοντας για πάντα την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός «AIDFF», φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,

Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,

Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και

Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το Φεστιβάλ εξασφάλισε δικαιώματα προβολής διεθνών παραγωγών υψηλού κόστους που θα προβληθούν για πρώτη φορά φέροντας σε επαφή το κοινό με τις νεότερες ανακαλύψεις στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας.

LifeBehindtheStars51 min, DanielVega, Ισπανία, ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ Το οδοιπορικό ενός επιστήμονα στα πιο διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα, φωτίζειανεξερεύνητες πτυχές της ανθρώπινης βιολογίας.

The EyeOpener, 10΄,  BunyuiJohnNjabi, Καμερούν, ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ Μια έρευνα στο Καμερούν οδηγεί στην ανακάλυψη ενός καινοτόμου τρόπου παραγωγής ενέργειας.

ErkkiKalmari – ThePioneerinDistributedBio-gasProduction, 36΄, 2015, JukkaSeppälä,Φινλανδία, ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ «ErkkiKalmari – ένα όνομα ταυτισμένο με την πρωτοπορία στην παραγωγή βιοκαυσίμων» για οχήματα αλλά και γενική ενέργεια.

Μορφογέννεση, 25΄  Χρήστος Ν. Καρακάσης, 2012, Ελλάδα Ειδικό βραβείο Terranova στο Διεθνές Φεστιβάλ WildlifeVaasa 2012. Ένας γνωστός αρχιτέκτονας, ανακαλύπτει μια εξίσωση η οποία παράγει ένα νέο αρχιτεκτονικό σχήμα.

The secretlife of materials, Η μυστική ζωή των υλικών, 59΄50΄΄, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, Ελλάδα-Αγγλία, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικού Κιν/φου Αθηνών, Βραβείο Μηχανικής 6ου Φεστιβάλ Κιν/φου Επιστημών Ζωής, Πράγα. Ένα «ταξίδι» στις πιο ανατρεπτικές και επινοητικές χρήσεις υλικών.

Solar Energy, Ηλιακή Ενέργεια 3΄32΄΄, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος Συστήματα που μιμούνται τη φωτοσύνθεση για παραγωγή καυσίμων και ηλεκτρισμού από το ηλιακό φως.

Bionicbodies, Βιονικά Σώματα 3΄47΄΄, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί ένα σύνθετο μηχανισμό και απαιτεί έρευνα και παρατήρηση για την ρομποτική.

MimickingNature Αντιγράφοντας τη φύση 2΄50΄΄, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος Ακόμη και το χρώμα των φρούτων και των φυτών γίνεται ερευνητική σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες.

Adaptive Materials Προσαρμόσιμα υλικά 4΄17΄΄, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος Τα προσαρμόσιμα στο ανθρώπινο σώμα υλικά ξεπερνούν την έννοια των υλικών.

Nanomaterials: Graphene, Γραφένιο 3΄ 12΄΄,  Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών

Επιστημών ΔημόκριτοςΤο δισδιάστατο γραφένιο είναι ένα αίνιγμαγιατους επιστήμονες.

3D Printing, Τρισδιάστατη Εκτύπωση 3¨ 8΄΄, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος Με την τρισδιάστατη εκτύπωση μια εποχή επιστημονικής φαντασίας έχει ξεκινήσει.

Οι Προβολές Ταινιών θα πραγματοποιηθούν Κυριακή 1η Απριλίου 2018 Ωρα:14:00-18:00 στο Studionewstarartcinema, Σπάρτης & Σταυροπούλου 33,Πλ. Αμερικής, Τηλ.: 2108640054

Οι προβολές των ταινιών του Αφιερώματος στην Έρευνα και Τεχνολογία θα πραγματοποιηθούν Κυριακή 1η Απριλίου ώρες 14:00-18:00 στον κινηματογράφο Studionewstarartcinema, Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Τηλ.: 2108640054

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

7ΟΔιεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, διοργάνωση ΚΟΥΙΝΤΑ και Τickets, 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου (AIDFF) www.aidff.com

 

Προβολές στους ιστορικούς κινηματογράφους Αλκυονίδα NewStarArtCinema και StudioNewStarArtCinema

Διαλέξεις, Συζητήσεις, Workshop στοkoyinta and tickets ART LAB

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ WORKSHOP ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Διάλεξη – Συζήτηση, Δευτέρα  2 Απριλίου και ώρα 14:00- 17:00 koyinta – ticketsartlab

Επιστήμη και Ευημερία: Δρόμοι Παράλληλοι Εισηγητής Δρ.  Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Φυσικός και Ερευνητής του ΙΝΝ, έχει εργαστεί στην ανάπτυξη και τον χαρακτηρισμό πολλών νανοϋλικών και νανοδομών, εργάζεται στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το 2001.

ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ WORKSHOP Τρίτη 3 Απριλίου και ώρα 14:00- 17:00, Koyinta – tickets art

lab, Μπούσγου 22β και Μουστοξύδη

Α) Μέρος: Ο ρόλος των κινηματογραφικών φεστιβάλ σήμερα στην διάδοση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τρέχοντα θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας

Β) Μέρος: Η διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο

Εισηγητές: Χρήστος Ν. Καρακάσης, Παραγωγός –Σεναριογράφος- Σκηνοθέτης, Msc σκηνοθεσίας Msctraining and development Καλλιτεχνικός Δ/ντής AIDFF

Βασιλική Κάππα, MscΨυφιακές Μορφές Τέχνης Σκηνοθέτις – Εικαστικός – Συγγραφέας- Παραγωγός AIDFF

Ηλίας Μισύρης, Παραγωγός του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ WildlifeVaasaFinland και πολιτιστικός συντονιστής στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης Βάασα Φινλανδίας

KOYINTA ORGANIZATION