Τι δήλωσε ο Ανδρέας  Ξανθός, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ- Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Αρχίζει ένα κρίσιμο δεκαήμερο, καθώς η διαπραγμάτευση πλησιάζει στο τέλος της. Είμαστε στην τελική ευθεία μιάς πολύ σκληρής πολιτικής μάχης, που δεν αφορά μόνο την χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτή την ώρα ζητούμενο είναι η ενιαία και αποφασιστική στάση Κυβέρνησης, Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπερασπιστούμε τις «κόκκινες γραμμές» της κοινωνίας βασισμένοι στην ενημέρωση, την κινητοποίηση και την ενεργό στήριξη του λαού. Τώρα είναι η ώρα της συλλογικότητας, της ενότητας και της αλληλεγγύης».
Με αυτά τα λόγια ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, περιέγραψε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις κατά την διάρκεια επαφών που είχε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μυλοποτάμου, στο Πέραμα Ρεθύμνου.

«Τώρα είναι η ώρα μιας ενιαίας συμφωνίας για την ρευστότητα, τις μεταρρυθμίσεις, το χρέος και την ανάπτυξη»

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στις «εθνικές κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης» και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας, ότι: «Έχουμε υποβάλλει ένα αναλυτικό και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και αξιοπρεπής συμφωνία, που θα τεθεί υπό την κρίση του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τώρα είναι η ώρα μιας ενιαίας συμφωνίας για την ρευστότητα, τις μεταρρυθμίσεις, το χρέος και την ανάπτυξη. Οι βασικοί της άξονες αυτής της συμφωνίας είναι τέσσερις:
– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή ανακοπή της λιτότητας,
– Όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δηλαδή ανακοπή της ύφεσης,
– Αναδιάρθρωση του χρέους και
– Χρηματοδότηση επενδύσεων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων»

Έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής του πλούτου. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα σηματοδοτήσει την πορεία της Ευρώπης. Σε τροχιά επίλυσης βρίσκεται μια βιώσιμη συμφωνία για το χρέος και την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Το πρόβλημα είναι η πολιτική διαφωνία με τους δανειστές και όχι η ασυμφωνία στα οικονομικά μεγέθη. Το πρόβλημα δεν είναι η απροθυμία της κυβέρνησης για συμφωνία λόγω των εσωκομματικών τριβών, αλλά η έλλειψη κοινής στρατηγικής ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ (το ΔΝΤ αναγνωρίζει το λάθος στην «συνταγή» για την Ελλάδα και ζητά «κούρεμα») και η πολιτική απόφασή τους να μην επιτρέψουν να αμφισβητηθεί η λιτότητα στην Ευρώπη.
Όσο συνεχίζεται η λιτότητα και η ύφεση, τόσο καθυστερεί η ανάπτυξη και υπονομεύεται η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επανέλαβε για ακόμη μία φορά, ότι «στην Κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων».

«Τα δείγματα γραφής της Κυβένησης αφορούν σειρά μέτρων με «ταξικό πρόσημο»»

Στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου ανέφερε, πως: «Τα δείγματα γραφής μας, αφορούν σειρά μέτρων με «ταξικό πρόσημο», όπως:
– Ανακατανομή των βαρών υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων,
– Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης,
– Νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά ταμεία,
– Κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ για την προσέλευση στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας,
– Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που διασφαλίζει στους ανασφάλιστους τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες, που απολαμβάνουν το βασικό αγαθό της ασφάλισης,
– Επανατοποθέτηση των 3.900 απολυμένων και διαθεσίμων, μεταξύ των οποίων και οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών,
– Αποκατάσταση του «τραύματος» στην δημοκρατική ενημέρωση των πολιτών με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως πολυφωνικού και ανεξάρτητου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα,
– Μέτρα για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων,
– Νέος αθλητικός νόμος με μέτρα κατά της βίας και της διαφθοράς στον αθλητισμό και
– Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, ενός μηχανισμού που συνέβαλλε στον αποκλεισμό των φτωχών παιδιών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και στην αύξηση της μαθητικής διαρροής.

«Βασικές μας προτεραιότητες είναι η ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και η επάνοδος του αισθήματος δικαίου στους πολίτες. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά έκπτωση από τις αξιακές μας δεσμεύσεις»

Παράλληλα, ετοιμάζονται νομοσχέδια για την αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων που σαρώθηκε από τη μνημονιακή λαίλαπα, για τον εκδημοκρατισμό της ανώτατης εκπαίδευσης μακριά από τις λογικές της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης, για την επούλωση των πληγών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και την αντιμετώπιση της «υγειονομικής φτώχειας» του πληθυσμού.
«Βασικές μας προτεραιότητες είναι η ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και η επάνοδος του αισθήματος δικαίου στους πολίτες. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά έκπτωση από τις αξιακές μας δεσμεύσεις» κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.