-«Αυτή την στιγμή εκκρεμούν 200.000 κατασχέσεις ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από το ελληνικό Δημόσιο»

Επιμέλεια:Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους απειλούνται όσοι χρωστούν στο Δημόσιο! Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ.Γιώργος Ρούσκας, η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, αμέσως μετά την σχετική Νομοθετική ρύθμιση, που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται, ότι η Εφορία διεξάγει αυτή την στιγμή όλες τις κατασχέσεις, αλλά δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία με τις κατασχέσεις από το ελληνικό Δημόσιο.
«Όταν αρχίσουν και αυτές οι κατασχέσεις, «ουαί τις ηττημένοις»», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου,  μιλώντας  σε πρωϊνή εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού  ΣΚΑΪ. Ο ίδιος προχώρησε, μάλιστα, στην αποκάλυψη – σοκ, ότι αυτή την στιγμή εκκρεμούν 200.000 κατασχέσεις ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από το ελληνικό Δημόσιο.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Ρούσκας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο, ότι επίκειται Νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς του ελληνικού Δημοσίου.

«Για ακίνητη περιουσία μέχρι 500.000 δεν κάναμε πλειστηριασμούς Δεν μπορεί να υπάρχει προστασία χωρίς κοινωνικά κριτήρια και η Κυβέρνηση  πρέπει να νομοθετήσει, ποιος έχει ανάγκη προστασίας και ποιος  όχι»!

Ανέφερε δε, ότι «τράπεζες και δήμοι είναι περισσότεροι επιλεκτικοί στις υποθέσεις που οδηγούν σε πλειστηριασμούς ενώ, αντίθετα, η Εφορία διεξάγει όλες τις κατασχέσεις».
Αναφορικά με τις καταγγελίες των συμβολαιογράφων, ότι συλλογικότητες ματαιώνουν πλειστηριασμούς σε ακίνητα μεγάλης αξίας, ο κ. Ρούσκας κάλεσε την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.
«Η Κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει, αν θέλει να εφαρμοστούν οι νόμοι ή αν δεν θέλει και να μην μας αφήνουν να γινόμαστε εβδομαδιαίως η χλεύη», είπε χαρακτηριστικά.
«Για ακίνητη περιουσία μέχρι 500.000 δεν κάναμε
πλειστηριασμούς. Όσο προστατεύαμε τις πρώτες κατοικίες, δεχόμασταν επιθέσεις για τα υπόλοιπα ακίνητα. Δεν μπορεί να υπάρχει προστασία χωρίς κοινωνικά κριτήρια», ανέφερε ο κ. Ρούσκας.
Πρέπει, είπε, «να νομοθετήσει, ποιος έχει ανάγκη προστασίας και ποιος όχι. Πρέπει να υπάρχει οδηγία σαφής και με την βούλα» τόνισε με έμφαση ο κ. Ρούσκας.
Ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου επιβεβαίωσε ακόμη, ότι, «υπήρξαν πλειστηριασμοί για μεγάλα ακίνητα μεγάλης αξίας, που δεν έγιναν».

Οι συμβολαιογράφοι καταδικάζουν τις επανειλημμένες επιθέσεις των αυτοαποκαλούμενων «συλλογικοτήτων» σε συμβολαιογράφους, κατά την διενέργεια πλειστηριασμών, που ακόμα και σήμερα, ουδεμία σχέση έχουν με πρώτη κατοικία!

Υπενθυμίζεται, ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών -Πειραιά, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, που το κάνουν αυτό επανειλημμένα, όπως πρόσφατα, που ματαιώθηκαν άλλοι δύο πλειστηριασμοί: στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για κατοικία στον Δήμο Παλαιού Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογενείας
βιομηχάνων, για οφειλές άνω των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ και για ακίνητα στο Ρουφ, ιδιοκτησίας μεγαλοεπιχειρηματία, για οφειλές άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Στην τελευταία περίπτωση ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος σημειώνει, ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο.
Οι συμβολαιογράφοι καταδικάζουν τις επανειλημμένες επιθέσεις των αυτοαποκαλούμενων «συλλογικοτήτων» σε συμβολαιογράφους, κατά την διενέργεια πλειστηριασμών, που ακόμα και σήμερα, ουδεμία σχέση έχουν με πρώτη κατοικία, ενώ σημειώνουν, ότι η διενέργεια πλειστηριασμών εντάσσεται στην θεσμική τους λειτουργία.