-Ξεκίνησε ήδη, βάσει της Συμφωνίας της Ελλάδος με τον Ο.Ο.Σ.Α.
-Ο ελληνικές φορολογικές Αρχές θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία, που διατηρούν Ελληνες πολίτες, αρχικά σε 21 και στην συνέχεια σε 38 χώρες του κόσμου!
-Τα χρήματα, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, δεν κινδυνεύουν απλά μόνον με βαρύ πρόστιμο, αλλά σχεδόν με αφανισμό!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο άρθρο μας για την ενεργοποίηση της συμφωνίας, που συνήψε η χώρα μας με τον Ο.Ο.Σ.Α. για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ξεκίνησε ήδη η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών με χώρες εντός, αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης!
Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στα χέρια της στοιχεία καταθετικών λογαριασμών και χρηματοοικονομικών προϊόντων, που διαθέτουν Ελληνες σε χώρες του εξωτερικού. Μετά την ενεργοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών με τις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α., αλλά και της
Ε.Ε., ο κατάλογος των χωρών, που συμμετέχουν στην παγκόσμια πλατφόρμα διευρύνεται και ήδη δόθηκε στην δημοσιότητα η λίστα με τις 21 χώρες, που η Ελλάδα θα ανταλλάξει πληροφορίες το 2017 και μία δεύτερη λίστα με 38 χώρες, που η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2018.
Οι φορολογικές Αρχές των περισσότερων χωρών του πλανήτη θα έχουν, πλέον, τα λεπτομερή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που διατηρούν οι πολίτες τους σε χώρες του εξωτερικού.
Δηλαδή οι ελληνικές φορολογικές Αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία, που διατηρούν Ελληνες πολίτες στα νησιά Κέϊμαν, στην Ελβετία, στην Σιγκαπούρη, στο Μονακό, στον Παναμά, στο Χονγκ Κονγκ, ή και στον Λίβανο, όπως αντίστοιχα και οι φορολογικές Αρχές των χωρών αυτών θα ενημερωθούν για τους λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία υπηκόων τους, που υπάρχουν στην Ελλάδας.
Οσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, και έχουν φορολογηθεί, δεν χρειάζεται να ανησυχούν, αλλά, όμως τα χρήματα, που δεν δικαιολογούνται, που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, δεν κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο, αλλά σχεδόν με αφανισμό!

Ποιές πληροφορίες θα ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό και για περιουσιακά στοιχεία

Επί της ουσίας, οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχομένων και, εκτός από τις πληροφορίες, σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με τον δηλωτέο λογαριασμό για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες, που θα ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό, θα αφορούν:
α) Το όνομα, την διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου, που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
β) Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
γ) Το υπόλοιπο ή την τρέχουσα αξία του λογαριασμού.
Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής, τα στοιχεία θα αφορούν στα εξής:
• Στο συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων, που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό και
• Στα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, τα στοιχεία θα αφορούν στο συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά την διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ