Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανήλικων παιδιών στην χώρα μας, που φιλοξενούνται αναγκαστικά σε Νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κατάλληλης στέγης και φροντίδας

-Στέγη και φιλοξενία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» βρήκαν με εισαγγελική εντολή, από τις αρχές του 2017 μέχρι τώρα, 147 παιδιά-πρόσφυγες και παιδιά, που έχουν πέσει θύματα κακομεταχείρισης,  παραμέλησης, σεξουαλικής κακοποίησης, βίαιης συμπεριφοράς των γονιών τους ή, γενικότερα, ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης!

Με ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, που αφορά σε ανήλικα παιδιά, που έχουν απομακρυνθεί για διαφόρους λόγους από το οικογενειακό τους περιβάλλον και που βρίσκουν φροντίδα,βστέγη και φιλοξενία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» της Αθήνας, ασχολείται εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στην διαδικτυακή της μορφή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την αρχή του εφετινού έτους έχουν περάσει από το Νοσοκομείο αυτό 147 παιδιά με εισαγγελικές εντολές, ενώ από αυτά τα παιδιά,τα 59 είναι πρόσφυγες και τα 88 ανήκουν σε άλλες περιπτώσεις
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, παιδιά-πρόσφυγες και παιδιά, που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον, λόγω παραμέλησης, σεξουαλικής κακοποίησης, βίαιης συμπεριφοράς των γονιών τους ή, γενικότερα, ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης, βρίσκουν στέγη στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία». Ο αριθμός τους αυξάνεται αισθητά τα τελευταία χρόνια, ενώ η εικόνα, που αποτυπώνεται, είναι τραγική, καθώς μικρά παιδιά μένουν σε χώρους ακατάλληλους για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη, μέχρι να βρεθεί ίδρυμα για να τα φιλοξενήσει.

«Το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να είναι κέντρο φιλοξενίας, ούτε ΕΚΑΒ, ούτε hot spot, ούτε άσυλο! Άλλωστε, έτσι μειώνονται και τα κρεβάτια για τους μικρούς ασθενείς»!

«Από την αρχή του έτους μέχρι και τον μήνα Οκτώβριο, έχουν περάσει από το Νοσοκομείο 147 παιδιά με εισαγγελικές εντολές. Από αυτά 59 είναι πρόσφυγες και 88 είναι άλλες περιπτώσεις. Αυτή την στιγμή έχουμε 20 παιδιά» , αναφέρει στο «Πρώτο Θέμα», ο πρόεδρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κ. Δήμος Κωνσταντόπουλος, και προσθέτει, ότι «το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να έρχεται ένα παιδί εδώ στο Νοσοκομείο για μια ψυχιατρική εκτίμηση και να παραμένει από 2 μέχρι 10 μήνες! Αυτή η εκτίμηση σε δυο ημέρες έχει τελειώσει. Το Νοσοκομείο δεν μπορεί να είναι κέντρο φιλοξενίας, ούτε ΕΚΑΒ, ούτε hot spot, ούτε άσυλο! Άλλωστε, έτσι μειώνονται και τα κρεβάτια για τους μικρούς ασθενείς. Ένα παιδί, που έρχεται με εισαγγελική εντολή μέχρι να βρεθεί το ίδρυμα, που θα φιλοξενηθεί, απαιτεί χρόνο. Σε αυτόν τον χρόνο τα παιδιά δεν νοσηλεύονται εδώ, αλλά φιλοξενούνται. Αυτά τα παιδιά δεν μένουν με τους ασθενείς, αλλά σε έναν χώρο, δίπλα από το γραφείο της προϊσταμένης Αρχής, τον οποίο απομονώνουμε για να ελέγχουμε αυτά τα παιδιά».

Οι κύριες αιτίες της παραπομπής των παιδιών στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» είναι η παραμέληση και οι κακές συνθήκες διαβίωσής τους, η συναισθηματική και σωματική τους κακοποίηση, η επαιτεία, η εγκατάλειψη και η σεξουαλική κακοποίηση!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», από μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία και το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», καταγράφηκαν 87 παιδιά τα έτη από 2008-2010, 81 παιδιά, στο διάστημα 2010-2011, 92 παιδιά, το 2011-2012, 141, το 2012- 2013 και 157 παιδιά, το 2013- 2014.
Η κρίση ανέβασε σημαντικά τον αριθμό τους, ενώ έχουν καταγραφεί και φαινόμενα, κατά τα οποία, παιδιά, που οι γονείς τους αδυνατούν να τα συντηρήσουν, βρίσκουν καταφύγιο στο «Αγία Σοφία».
Το εύρος της ηλικίας των παιδιών είναι από λίγων ημερών μέχρι 17 ετών και η πλειοψηφία είναι μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, Αλβανία, και Ρουμανία. Το 75% αυτών είναι παιδιά με οικογενειακά
προβλήματα. Οι κύριες αιτίες της παραπομπής είναι η
παραμέληση και οι κακές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, η συναισθηματική και σωματική κακοποίηση, η επαιτεία και η εγκατάλειψη και τέλος η σεξουαλική κακοποίηση.

«Κρατώντας ένα παιδί χωρίς την θέλησή του, ανάλογα και με τις ηλικίες των παιδιών, αντιμετωπίζουμε και παραβατικές συμπεριφορές»!

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ την νοσηλεία. Προσπαθούμε μόνον να τα διαφυλάξουμε. Κρατώντας ένα παιδί χωρίς την θέλησή του, ανάλογα και με τις ηλικίες των παιδιών, αντιμετωπίζουμε και παραβατικές συμπεριφορές. Και αυτό πρέπει να αναφερθεί. Επιτίθενται σε νοσηλευτές και φεύγουν. Το σκάνε. Και το μόνο που μπορούμε να
κάνουμε είναι να στείλουμε ένα φαξ στην Αστυνομία και να αναφέρουμε, ότι έφυγε. Ενημερώνεται η Εισαγγελία και ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ασκεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου και καταθέτουμε, γιατί έφυγε αυτό το παιδί. Έχουμε ευθύνη, όπως αντιλαμβάνεστε. Αυτό μπορεί να γίνεται και κάθε ημέρα. Να φεύγει
ο ιατρός βάρδιας από το νοσοκομείο και να πηγαίνει για
κατάθεση. Ορθώς ο Εισαγγελέας διαφυλάττει το παιδί, αλλά κι εδώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για να μείνει», λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Αν δεν είχαμε την βοήθεια των εθελοντών της Αποστολικής Διακονίας, θα είχαμε καταρρεύσει»!

Οι Εισαγγελείς έχουν ενημερωθεί, αλλά δεν υπάρχει καμία λύση, γιατί και οι δομές φιλοξενίας είναι γεμάτες. Οι πρόσφυγες μένουν στα νοσοκομεία μέχρι να ξεκαθαρίσει, που θα πάνε, αν θα φύγουν από την Ελλάδα, ή, αν θα πάνε σε ίδρυμα. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, «ο κάθε Αστυνομικός, που συνοδεύει ένα παιδί για εξέταση, περνάει εκεί το οχτάωρό του ή και παραπάνω.
Υπάρχει μια «ουρά» σε όλο αυτό. Πρέπει, πάντως, να σταθούμε στο έργο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, γιατί, αν δεν είχαμε αυτούς, δεν ξέρω τι θα κάναμε! Θα είχαμε καταρρεύσει! Οι συνεργάτες της Αποστολικής Διακονίας, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, έρχονται και βγάζουν έξω για βόλτα τα παιδιά για λίγες ώρες».