-Γερμανική συνεταιριστική τράπεζα θα επιβάλλει από τον Σεπτέμβριο χρέωση 0,4% σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως, λόγω του αρνητικού επιτοκίου για τις τραπεζικές καταθέσεις, που υιοθέτησε η ΕΚΤ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μετά την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρνητικού επιτοκίου για τις τραπεζικές καταθέσεις, αυξάνονται οι πιθανότητες, οι καταθέτες των τραπεζών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να χρεώνονται για τους λογαριασμούς τους! Έτσι, αντί να παίρνουν τόκους για τα χρήματα, που έχουν καταθέσει, ενδέχεται σύντομα οι τράπεζες να τους επιβάλλουν χρεώσεις!
Η ΕΚΤ κατέφυγε στα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για να προσπαθήσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια, προκειμένου να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Οι τράπεζες, με την σειρά τους, προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους καταθέτες να τραβήξουν τα χρημάτα τους απο καταθετικούς λογαριασμούς και να επενδύσουν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Η «Raiffeisenbank» της μικρής πόλης Gmund ανακοίνωσε, ότι θα επιβάλλει από τον Σεπτέμβριο χρέωση 0,4% σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως, πάνω από 100.000 ευρώ

Ήδη, μάλιστα, μια μικρή συνεταιριστική τράπεζα στις βαυαρικές Άλπεις της Γερμανΐας έκανε την αρχή, χρεώνοντας τους πλούσιους πελάτες, που καταθέτουν τα χρήματά τους με ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των καταθέσεών τους!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, η «Raiffeisenbank» της μικρής πόλης Gmund, που βρίσκεται δίπλα στην ειδυλλιακή λίμνη Τέγκερνζεε, μιάς περιοχής, που φιλοξενεί πλούσιους ηθοποιούς και γνωστούς αθλητές, ανακοίνωσε, ότι θα επιβάλλει χρέωση 0,4% σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως, πάνω από 100.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Αυτό το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, Γιόζεφ Πάουλ, διευκρινίζοντας, όμως, ότι οι δικαιούχοι τέτοιων λογαριασμών έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν τα χρήματά τους ανά πάσα στιγμή.
Σημειώνεται, ότι η «Raiffeisenbank» Gmund είναι μια από τις μικρότερες συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, με έξι καταστήματα και συνολικό ενεργητικό μόλις 145 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι η πρώτη περίπτωση, κατά την οποία στην Γερμανία επιβάλλεται από τράπεζα χρέωση σε πελάτες λιανικής, καθώς, μέχρι τώρα, αρκετές γερμανικές τράπεζες έχουν μετακυλίσει το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ σε μεγάλους εμπορικούς τους πελάτες, όπως εταιρείες και θεσμικούς επενδυτές, αλλά η επιβολή της χρέωσης σε πελατές λιανικής φαινόταν «τραβηγμένη» κίνηση.
«Αποστείλαμε επιστολές σε μεγάλους καταθέτες και τους προτείναμε να το ξανασκεφθούν. Εάν δεν δημιουργήσεις ένα κίνητρο για να αλλάξουν τα πράγματα, τότε τα πράγματα δεν θα αλλάξουν», δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ο κ. Γιόζεφ Πάουλ.

Εκπρόσωπος της Ένωσης γερμανικών συνεταιριστικών τραπεζών της Γερμανίας «BVR» δήλωσε, ότι δεν αναμένει άλλες τράπεζες στο δίκτυό της να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί, ότι δύο μικρές, τοπικές, γερμανικές τράπεζες άρχισαν να εφαρμόζουν νωρίτερα την επιβολή αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις, καθώς η συνεταιριστική τράπεζα «Skatbank» (Altenburg) επιβάλλει αρνητικά επιτόκια σε καταθέσεις ήδη από το 2014, ενώ και η «GLS», που επίσης εντάσσεται στο σύστημα συνεταιριστικών τραπεζών, ζητά από πελάτες «συνεισφορά αλληλεγγύης» για να αντισταθμιστούν τα αρνητικά επιτόκια.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ένωσης γερμανικών συνεταιριστικών τραπεζών της Γερμανίας «BVR» δήλωσε, ότι δεν αναμένει άλλες τράπεζες στο δίκτυό της να ακολουθήσουν το παράδειγμα της «Raiffeisenbank» Gmund.
Αλλά ακόμα και στο ίδιο το Gmund, η μεγάλη πλειονότητα των πελατών της συγκεκριμένης συνεταιριστικής τράπεζας δεν φαίνεται μέχρι τώρα να έχει επηρεαστεί σημαντικά. Η τράπεζα αυτή απέστειλε επιστολές σε λιγότερους από 140 πελάτες της, με συνολικές καταθέσεις 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενημερώνοντάς τους για τις νέες χρεώσεις, το οποίο ήδη αποδείχθηκε αποτελεσματικό.
«Ορισμένοι, μόνον, από τους πελάτες, που ενημερώσαμε, επέλεξαν εναλλακτικές επενδύσεις, ενώ μερικοί άλλοι μετέφεραν τα χρήματά τους σε άλλες τράπεζες», δήλωσε ο Γιόζεφ Πάουλ.

germania