-Χαρακτηρίζεται από ανώτερη ποιότητα και έχει ιδιαίτερο γευστικά χαρακτηριστικά!
-Σήμερα στον χώρο της ελληνικής μικροζυθοποιίας, δραστηριοποιούνται περίπου 30 έως 35 εταιρείες, ενω η καθε μια από αυτές που απασχολεί από 5 έως15 εργαζομένους και παράγει από 300.000 εως 1.000.000 λίτρα τον χρόνο!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα η διακίνηση και παρουσία των προϊόντων της ελληνικής μικροζυθοποιίας, καθώς αυτά χαρακτηρίζονται από ανώτερη ποιότητα. Έτσι, τόσο οι Έλληνες, όσο και οι ξένοι καταναλωτές, που επισκέπτονται την χώρα μας, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ελληνική μπύρα, ενώ σιγά σιγά ανακαλύπτουν και τον ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα της ελληνικής μικροζυθοποιίας!
Σήμερα σε όλη την Ελλάδα, στον χώρο της μικροζυθοποιίας, δραστηριοποιούνται περίπου 30 έως 35 εταιρείες, που απασχολούν συνήθως από 5 έως15 εργαζομένους η κάθε μία, προσφέροντας στην αγορά μπύρες με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά, σε πολύ περισσότερα σημεία πώλησης. Μάλιστα, όπως δήλωσε σε σχετικό ρεπορτάζ, που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Καθημερινή», ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου, «καταγράφεται, πράγματι, μια αυξημένη διακίνηση και παρουσία των προϊόντων της ελληνικής μικροζυθοποιίας, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, επιβλήθηκε από τους καταναλωτές, που ζητούν τις μπύρες μας.
«Εχουμε και εμείς εικόνα για την αυξημένη ζήτηση από ξένους τουρίστες, που έρχονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να δοκιμάσουν ελληνικές γεύσεις. Αλλά και οι Ελληνες ψάχνουν όλο και περισσότερο καλή ελληνική μπίρα, θέλουν να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή, ενώ όλο και περισσότεροι αναζητούν τις πιο προσεγμένες, ιδιαίτερες και συχνά έντονες γεύσεις της μικρής παραγωγής και την καλύτερη ποιότητα», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιώτου.

Παρά την έντονη τάση ανόδου, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός στον τομέα της ζυθοποιίας και με μια έννοια παρθένο έδαφος για την ιδιαίτερη μπύρα!

Για να αντιληφθεί κανείς, τι σημαίνει μικροζυθοποιία, διευκρινϊζεται, ότι αυτή είναι μία επιχείρηση παραγωγής μπύρας, που νομοθετικά πρέπει η ετήσια παραγωγή της να είναι κάτω των 20 εκατομμυρίων λιτρών, ειδάλλως θεωρείται κανονική ζυθοποιία και εντάσσεται σε άλλο νομικό καθεστώς. «Για τα ελληνικά δεδομένα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παραγωγή. Μόνον μία εταιρεία, η οποία ανήκει στην κατηγορία της μικροζυθοποιίας, πλησιάζει αυτά τα επίπεδα. Οι υπόλοιπες εταιρείες παράγουν πολύ μικρότερες ποσότητες, από 300.000-1.000.000 λίτρα τον χρόνο», εξήγησε ο κ. Παναγιώτου και υπογράμμισε, ότι η μεγέθυνση του κλάδου των μικρών παραγωγών μπύρας στην Ελλάδα είναι μεγάλη.
Το 2009 υπήρχαν μόλις έξι εταιρείες μικροζυθοποιίας, ενώ τώρα είναι περίπου 35. Παρά την έντονη τάση ανόδου, η Ελλάδα είναι ουραγός στον τομέα και με μια έννοια παρθένο έδαφος για την ιδιαίτερη μπύρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ελλήνων Ζυθοποιών (ΕΕΖ), στην Ιταλία υπάρχουν σήμερα 1.000 μικροζυθοποιίες, στο Βέλγιο 300, στην Ολλανδία 500 και στην Αγγλία πάνω από 2.000.
Το ποσοστό της αγοράς μπύρας, που αποσπούν οι ετικέτες μικρής, αλλά και προσεγμένης παραγωγής, είναι ακόμα πολύ μικρό, από 0,7%-0,9%, αλλά πλέον είναι ορατό.
«Οι μπύρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας μπορούν να κοιτάξουν από πλευράς ποιότητας στα ίσα τις αντίστοιχες ετικέτες του εξωτερικού»!

Αναφορικά με την τιμή της μπύρας και με το αν οι μπύρες των Ελλήνων μικροζυθοποιών είναι ακριβότερες από τις μπύρες μαζικής παραγωγής, ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ζυθοποιών, ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα ο καταναλωτής ψάχνει φθηνότερα προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα και προϊόντα, που έχουν υψηλή ποιότητα, σχετικά με το κόστος τους (value for money). Οι μπύρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, γιατί πλέον μπορούν να κοιτάξουν από πλευράς ποιότητας στα ίσα τις αντίστοιχες ετικέτες του εξωτερικού, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τις εξαγωγές. Η δική μας εταιρεία, για παράδειγμα, εξάγει σε 12 χώρες»!
Σημειώνεται, ότι τα προϊόντα μικροζυθοποιίας επιβαρύνονται με το 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τις μπύρες και αυτό διευκολύνει –ώς έναν βαθμό– την προσπάθειά τους. Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με την ΕΕΖ, ο φόρος στην μπύρα στην Ελλάδα είναι ο τέταρτος υψηλότερος στην Ευρώπη, συγκρινόμενος μόνον με τον αντίστοιχο φόρο τις Σκανδιναβικές χώρες, που έχουν όμως άλλο επίπεδο μισθών και εισοδημάτων.
«Στην Ελλάδα πληρώνουμε 5-6 φορές υψηλότερο φόρο, σε σχέση με την Ισπανία. Ετσι δεν πάμε μακριά», επεσήμανε ο κ. Παναγιώτου και υπογράμμισε, ότι το μήνυμα, που θέλουν να στείλουν οι μικροί παραγωγοί ελληνικής, ιδιαίτερα γευστικής, μπύρας είναι, πως από πλευράς ποιότητας, τα προϊόντα τους είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο και στόχος τους είναι πλέον η ευρεία διάδοσή τους!