Αυξήθηκε εφέτος το καλοκαίρι η κίνηση επιβατών στις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στους τουρίστες από το εξωτερικό

Ενώ η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της

-Η Ελλάδα ελέγχει το 19% της Ευρωπαϊκής ακτοπλοϊκής αγοράς, ενώ έχει µόνον το 2,2% του πληθυσµού της Ε.Ε.!

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αύξηση της τάξεως του 4%, παρουσίασε η κίνηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο, η οποία οφείλεται κυρίως στους τουρίστες από το εξωτερικό.
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στις Κυκλάδες, εκεί που δρομολογήθηκαν τρία νέα πλοία και συγκεκριμένα από τον Πειραιά το «Νήσος Σάμος» της HSW και από την Ραφήνα το «Tera Jet» της Seajets και το «Superferry» της Golden Star Ferries.
Τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας, τα νεότερα και πιο σύγχρονα πλοία στην Ε.Ε., εκτελούν κάθε χρόνο 40 χιλιάδες δρομολόγια, μεταφέροντας 46 εκατομμύρια επιβάτες και 10 με 12 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων, συνδέοντας 100 νησιά. Η Ελλάδα ελέγχει το 19% της Ευρωπαϊκής ακτοπλοϊκής αγοράς, ενώ έχει µόνον το 2,2% του πληθυσµού της Ε.Ε. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ε.Ε., η ποσοστιαία κατανοµή της συνολικής επιβατικής κίνησης µέσω θαλάσσης στις χώρες-µέλη της ΕΕ-28, για το 2016 δείχνει, ότι η Ελλάδα µαζί µε την Ιταλία είναι τα κράτη-µέλη µε την µεγαλύτερη επιβατική κίνηση, καθώς η κάθε µία καλύπτει περίπου το 17%-19% της συνολικής ακτοπλοϊκής διακίνησης επιβατών στην Ευρώπη, αν και στην Ελλάδα, λόγω της πληθώρας νησιών στη χώρα, οι ακτοπλοϊκές γραµµές είναι σαφώς περισσότερες, σε σχέση µε την Ιταλία.