Κατά τις νυχτερινές ώρες, προκαλώντας συχνά φωτορύπανση και περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα της Γης”!
– “Όμως, ακόμη κι’ αν μια πόλη αντικαταστήσει στους δρόμους της το συμβατικό φωτισμό με LED, τελικά η μείωση στην ενέργεια υπεραντισταθμίζεται από την τοποθέτηση ακόμη περισσότερων ή πιο φωτεινών λαμπτήρων σε άλλα μέρη της πόλης ή γύρω από αυτήν”!

Το τεχνητό φως προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις για την βιοποικιλότητα, καθώς με αυτό διαταράσσεται η αναπαραγωγή και ο προσανατολισμός αρκετών ζώων και πουλιών, αλλά και η ζωτική διαδικασία της επικονίασης των φυτών από τα έντομα!
Αυτό υποστηρίζουν σε νέα τους έρευνα ειδικοί Γερμανοί επιστήμονες, που επισημαίνουν, ότι η έκταση και η φωτεινότητα της τεχνητά φωτισμένης τα βράδια
επιφάνειας της Γης αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% μεταξύ των ετών 2012 – 2016, όπως αποκαλύπτουν και οι εικόνες ενός αμερικανικού δορυφόρου της NASA και της ΝΟΑΑ,
Με άλλα λόγια, το τεχνητό φως στην Γη γίνεται ολοένα περισσότερο και πιο έντονο, καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι αλλάζουν σταδιακά τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους με νέου τύπου λαμπτήρες LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα. Ωστόσο, τα όποια κέρδη προκύπτουν από αυτή την εξοικονόμηση ενέργειας, εξανεμίζονται, επειδή εγκαθίστανται συνεχώς περισσότερες και πιο ισχυρές λάμπες σε άλλα σημεία.
Ο κόσμος μπορεί να γίνεται πιο φωτεινός και να διώχνει τα σκοτάδια της νύχτας, αλλά οι ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ολοένα μεγαλύτερες επιπτώσεις της φωτορύπανσης σε ανθρώπους, ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς.
Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, διαταράσσεται το βιολογικό ρολόϊ και ο φυσιολογικός κύκλος του ύπνου, με περαιτέρω συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία (παχυσαρκία, διαβήτης, καρκίνος, κατάθλιψη κ.α.).

Ο ρυθμός αύξησης του τεχνητού φωτισμού είναι πολύ μεγαλύτερος στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, οι οποίες αναπτύσσονται πλέον πιο αργά και ήδη έχουν πολύ φως τα βράδια!

Από την άλλη, υπάρχουν επιπτώσεις για την βιοποικιλότητα, καθώς με το τεχνητό φως διαταράσσεται η αναπαραγωγή και ο προσανατολισμός αρκετών ζώων και πουλιών, αλλά και η ζωτική
διαδικασία της επικονίασης των φυτών από τα έντομα. Και βέβαια, η φωτορύπανση εμποδίζει την απόλαυση και την παρατήρηση του έναστρου νυχτερινού ουρανού από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους και απλούς πολίτες.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο ρυθμός αύξησης του τεχνητού φωτισμού «παρακολουθεί» την αύξηση του ΑΕΠ. Έτσι, είναι πολύ μεγαλύτερος στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, οι οποίες
αναπτύσσονται πλέον πιο αργά και ήδη έχουν πολύ φως τα βράδια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φυσικό, Κρίστοφερ Κίμπα του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών στις Γεωεπιστήμες GFZ στο Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, δήλωσαν, ότι την τελευταία πενταετία είναι πολύ αισθητή η αύξηση του φωτισμού σε Νότια Αμερική, Αφρική και Ασία.
Σε λίγες μόνον χώρες δεν έχει αυξηθεί ο φωτισμός τους, κυρίως σε αυτές, που ήδη είναι υπερφωτισμένες, όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, ενώ σε ελάχιστες, όπως στην Συρία και στην Υεμένη, όπου εδώ και χρόνια μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις, υπήρξε μείωση του νυχτερινού φωτισμού τους μεταξύ 2012-2016.

“Ακόμη κι’ αν μια πόλη αντικαταστήσει στους δρόμους της το συμβατικό φωτισμό με LED, τελικά η μείωση στην ενέργεια υπεραντισταθμίζεται από την τοποθέτηση ακόμη περισσότερων ή πιο φωτεινών λαμπτήρων σε άλλα μέρη της πόλης ή γύρω από αυτήν”!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι οι νέες λάμπες LED έδωσαν ελπίδες, πως θα βελτίωναν την κατάσταση, όμως τα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν, ότι στην πραγματικότητα η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξάνεται και μαζί της ο τεχνητός φωτισμός.
Όπως είπε ο Κρίστοφερ Κίμπα, ακόμη κι’ αν μια πόλη αντικαταστήσει στους δρόμους της το συμβατικό φωτισμό με LED, τελικά η μείωση στην ενέργεια υπεραντισταθμίζεται από την τοποθέτηση ακόμη
περισσότερων ή πιο φωτεινών λαμπτήρων σε άλλα μέρη της πόλης ή γύρω από αυτήν. Έτσι, τόνισε, οι όποιες εξοικονομήσεις επιτυγχάνονται με τις LED σε έναν τομέα, εξουδετερώνονται στην συνέχεια, επειδή
οι άνθρωποι φωτίζουν τα βράδια με LED όλο και περισσότερα μέρη, όπως π.χ. έναν ποδηλατόδρομο ή έναν επαρχιακό δρόμο.
Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν, ότι ορισμένοι δορυφόροι υποεκτιμούν την φωτορύπανση, επειδή αδυνατούν να ανιχνεύσουν τα μπλε μήκη κύματος, που επικρατούν σε πολλές λάμπες LED (κάτω
από τα 500 νανόμετρα). Από την άλλη, οι ερευνητές εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο όλη αυτή η φωταψία όντως μειώνει την εγκληματικότητα.
Οι επιστήμονες τόνισαν, ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης και μείωσης του τεχνητού φωτισμού, αναφέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τις ΗΠΑ, όπου η εκπομπή τεχνητού φωτός ανά κεφαλή είναι τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην
Γερμανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ