–«Κάποια στιγμή θα διαρρηχθούν τα ρήγματα αυτά και θα έχουμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα».

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του γνωστού καθηγητού σεισμολογίας και διευθυντού του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκη Τσελέντη για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού και στην Ελλάδα, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Τσελέντης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ανέφερε, ότι περιμένει χτύπημα του Εγκέλαδου και στην χώρα μας, καθώς τα ρήγματα, που υπάρχουν στην Ελλάδα, «φορτώνουν» και κάποια στιγμή θα εκδηλώσουν σεισμό μεγάλου μεγέθους!
Μιλώντας για τον καταστροφικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία, ο κ. Τσελέντης τόνισε: «Εκπλήσσομαι, πώς ο σεισμός “έπιασε στα πράσα” τους συναδέλφους (σεισμολόγους) Ιταλούς, διότι η σεισμολογική κοινότητα στην Ιταλία είναι πολύ προχωρημένη, αντίστοιχη με την δική μας».

«Στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό και υπάρχουν ρήγματα, τα οποία «φορτώνουν». Είναι ήδη στα όριά τους και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά»!

Ο Έλληνας καθηγητής σεισμολογίας είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν “τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια” η συγκεκριμένη περιοχή, αφού ήταν μαθηματικά βέβαιο, ότι θα είχαμε σεισμό στην συγκεκριμένη περιοχή».
Απαντώντας στο ερώτημα, «κατά πόσο είναι πιθανό ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας, να επηρεάσει και να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο», ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα, είναι μηδενική πιθανότητα, διότι το μέγεθος είναι τέτοιο, που δεν μπορεί να περάσει σε ελληνικά ρήγματα. Αλλά, όμως, αυτό δεν σημαίνει, ότι επειδή δεν θα μας επηρεάσει, στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ήσυχοι! Στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό, υπάρχουν ρήγματα τα οποία «φορτώνουν». Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους! Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τα παρακολουθεί» .

«Κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις και κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν! Μπορεί να μιλάμε για έναν χρόνο, ή για δύο χρόνια. Αλλά, αν θα έχω ένα μεγάλο γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος»;

«Οι επιστήμονες το ξέρουν και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν, ότι ζουν σε μια σεισμογενή χώρα. Να μάθουμε, όπως έλεγε και ο καθηγητής Δρακόπουλος, “όχι να ζούμε με τον σεισμό, αλλά να εντοπίζουμε τον σεισμό” και εκεί πέρα έχει κάποια συμβολή η Πολιτεία. Γι’ αυτό τον λόγο, το λέω αυτό συνέχεια, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα», συμπλήρωσε ο ίδιος και τόνισε::
«Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Λέω, ότι στην Ελλάδα, αυτή την στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς «φορτώνει» συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά, από την Τουρκία. Άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. Μιλάω γενικά, λοιπόν» !
«Δεν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε για έναν χρόνο, ή για δύο χρόνια. Αλλά, αν θα έχω ένα μεγάλο γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;», επεσήμανε ο γνωστός Έλληνας καθηγητής σεισμολογίας.

seismografos